SD v Janševi vladi blokirala 14-milijonski projekt protipoplavne zaščite v Piranu

Foto: X

Vremenska ujma je neusmiljeno opustošila Piran in za seboj pustila pravo razdejanje. Po poročanju lokalnega medija so visoki valovi so neusmiljeno tolkli ob obalo, prenašali skalnate bloke na pot vzdolž Prešernovega nabrežja ter premaknili tudi kamnit kip morske deklice, na ulicah pa so pristali prebivalci morja. Glede na to, da je Piran med slovenskimi obmorskimi mesti najbolj izpostavljen poplavam, bi pričakovali, da ima protipoplavno zaščito urejeno, vendar je nima. S tem se je ukvarjala že prejšnja oblast, blokirala pa jo je stranka SD – taista, ki je pred volitvami obljubila ureditev plimovanja.

Oktobra so v Piranu začeli z geomehanskimi raziskavami, ki so podlaga za naročilo projekta protipoplavne zaščite mesta, predvidoma naj bi z njimi zaključili do konca novembra. Pa jih je vreme dodobra presenetilo. Dodatnih ukrepov protipoplavne zaščite se je lotila sicer že prejšnja oblast, a je padla na občinskem svetu. Po poročanju Dela sta predlaganim načrtom najbolj nasprotovala Meira Hot (SD) in Davorin Petaros (Gibanje za občino Piran), s tem pa so se odpovedali 14 milijonom evropskih sredstev.

Ekipa iz Okolja Piran se je s predanim delom trudila odpraviti posledice razburkanega morja in skalovja, ki varuje mesto pred uničujočimi valovi, ter pripraviti teren za ostale ujme. Ukrepi za protipoplavno zaščito in sredstva za to so bila na plečih občine, ki je prvi projekt zavrnila. Ocene škode za zdaj še nimajo, je pa sodeč po slikah in besedah domačinov škoda enormna. Uničeni so bili namreč lokali, ki so bili prizadeti tudi v preteklih dneh, polomljena so bila stekla, razdejani letni vrtovi, poplavljene kuhinje in premočena vsa notranja oprema.

Foto: Delo

Prvotni projekt zavrnjen, blokada SD
Skupina Pirančanov je lani izrazila izrazito nestrinjanje s posegi v okolje, saj menijo, da bi tako uničili kulturno dediščino mesta. Nekateri celo svarijo, da je zid okoli obale Pirana nesmiseln, saj svoje naloge ne bo opravil, ker bi voda v mesto še naprej prodirala skozi tla. Kot so lani nato predstavili na javni tribuni, je bilo v idejnem projektu za protipoplavno zaščito predvideno, da se rekonstruira dotrajani pomol in zgradi zapornico, ki bo preprečevala vdor vode ob visokih plimah in jugu, predvideni so tudi rekonstrukcija in ureditev meteorne kanalizacije, zadrževalnikov in črpališča za kanalizacijo, dvig zaščitne kote obalnega pasu in preureditev skalometa. A projekta takrat ni podprl piranski občinski svet,  tako pa so se odpovedali najmanj 14 milijonom evrov iz načrta za odpornost in okrevanje.

Poslanka in podpredsednica SD Meira Hot (Vir: STA)

Po poročanju Dela sta predlaganim načrtom nasprotovala Meira Hot (SD) in Davorin Petaros (Gibanje za občino Piran). Hot ni želela, da se posega v podobo mesta, vendar bi ji morda morala biti varnost le na prvem mestu. Petaros je celo dejal, da protipoplavnega zidka ob Punti sploh ne potrebujejo in da bi bilo dovolj, če bi popravili pomol, dvignili obalni zid ob mandraču ter postavili zapornice pred mandrač. Neurje je dokazalo, da Piran potrebuje precej več in to hitro. Projekt protipoplavne zaščite se je tako prenesel na novo občinsko oblast in tako ga je od Đenia Zadkovića podedoval Andrej Korenika, pod vodstvom katerega so se oktobra v Piranu začele geomehanske meritve, ki so tudi pogoj za gradbeno dovoljenje.

Kaj pa ureditev plimovanja?
Ne le blokiranje projekta za protipoplavno zaščito, tukaj je še kup neizpolnjenih obljub Socialnih demokratov (tudi še pod prejšnjimi imeni), ki so v osmih desetletjih svojega vladanja obljubili marsikaj. Že v svojih zametkih so obljubili izobilje, ki ga ne more doseči niti Švica, dobili pa smo desetletja umiranja na obroke, zaostajanja za kapitalističnim zahodom in Slovenijo, prevrtano z rudarskimi jaški, polnimi žrtev. V bližnji zgodovini so obljubili 30 dni do specialista. Po volitvah smo dobili 30 dni do izbrisanih napotnic, prav tako ne zelo dolgo nazaj pa je socialna demokratka obljubila uravnavanje plime in oseke – od tega seveda ni bilo nič.

Foto: x

Piran je bil pod vodo (spet), voda ga je opustošila. Očitno program Socialnih demokratov, ki obljublja “ureditev nihanja in plimovanja morja”, še ni uspešen. Trenutno pa so glede na njihov molk precej zasedeni z razpadanjem vlade in reševanje tistega, kar je od nje še ostalo.

Tanja Brkić