fbpx

Zakeršnikov Ikar letalstvo je strmoglavilo v stečaj

Janko Zakeršnik (Foto: STA)

Tik pred koncem lanskega leta, 27. decembra 2019, je Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu sprejelo sklep o stečajnem postopku nad pravno osebo Ikar letalstvo, prevozi, d.o.o. iz Šmartna pri Slovenj Gradcu. Ikar letalstvo je v večinski lasti podjetja Eurocity, d.o.o., vodenje tega podjetja pa je bilo v rokah družine Zakeršnik. Preden je podjetje pristalo v stečaju je bil direktor družbe Janko Zakeršnik.

Poleg družbe Eurocity, ki je imelo 51 odstotni delež, pa sta bila družbenika v Ikar letalstvu, prevozi, še Miha Repovž in Primož Lajevec, oba sta bila lastniško udeležena z 24,5 odstotki. Podjetje se je ukvarjalo s poslovnim letalstvom, v te namene pa je uporabljalo poslovno letalo znamke Cessna Excel.

Za stečajno upraviteljico je sodišče imenovalo Matejo Režun. Predlog za začetek stečajnega postopka je vložil upnik DUTB d.d. Slaba banka je namreč prevzela terjatve od NLB s pogodbo 25.3.2014. Sicer pa se je Ikar letalstvo, prevozi, skušalo izogniti stečaju in je pred dobrima dvema mesecema vložilo zahtevo za odložitev odločanja o stečaju, vendar v tem času niso predložili dokazov, da podjetje ni več insolventno. Potrebna bi bila dokapitalizacije z denarnimi vložkom v višini 1,5 milijona evrov, da bi dolžnik lahko poplačal dolgove.

Zakeršnikov Ikar letalstvo je strmoglavilo v stečaj

Sicer pa je bilo podjetje Ikar letalstvo ustanovljeno leta 2013, lastništvo se je v tej kratki zgodovini podjetja precej spreminjalo. Leta 2014 in 2015 sta bila med lastniki tudi Rusa Aleksander Korneev in Maxim Vologzhanin, ki sta bila v preteklosti tudi direktorja nemške družbo Pro Jet GmbH, ki se prav tako ukvarja s poslovnimi letalskimi prevozi.

Rok za prijavo terjatev je 27. marec 2020.

Več si oglejte na portalu e-koroška.si