fbpx

Zaposlitvena situacija se bistveno izboljšuje: Septembra pet odstotkov manj brezposelnih kot avgusta

(Foto: STA)

Po podatkih statističnega urada je bilo konec septembra na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ) registriranih 5 odstotkov manj brezposelnih kot v mesecu avgustu. Na lestvici najbolj iskanih poklicev, so predvsem delavci v zdravstveni negi ter zdravstveni in socialni oskrbi. 

Konec septembra je bilo na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje registriranih 83.766 brezposelnih oseb. Na novo se jih je prijavilo 6510, zaposlilo pa se jih je kar 8125. Število brezposelnih v septembru je bilo po zaslugi svetovne pandemije dvajset odstotkov višje kot septembra prejšnje leto. V povprečju je bilo v prvih devetih mesecih tega leta, ki jih je opazno zaznamovala epidemija, brezposelnih 84.995 oseb. Ta številka je višja za približno štirinajst odstotkov, v primerjavi z enakim časovnim obdobjem lani.

Delodajalci so v mesecu septembru zavodu posredovali 13.181 prostih delovnih mest, kar je osem odstotkov več kot avgusta in štiri odstotke manj kot septembra 2019. Največje povpraševanje je bilo po delavcih za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, čistilcih, strežnikih in gospodinjskih pomočnikih v uradih, hotelih in drugih ustanovah. Iskali so tudi delavce za preprosta dela pri visokih gradnjah. Med najbolj iskanimi pa so se, razumljivo, znašli tudi delavci v zdravstveni negi ter zdravstveni in socialni oskrbi.

Med na novo prijavljenimi je bilo največ brezposelnih zaradi izteka zaposlitve za določen delovni čas. Precej je bilo iskalcev prve zaposlitve, nekaj pa tudi iskalcev dela zaradi stečajev in trajne presežnosti delavcev.

Sara Bertoncelj