Zaradi prenove ceste bodo Idrija in okoliški kraji kar en mesec odrezani od sveta

Foto: STA

Zaradi pripravljalnih del za nujno sanacijo brežin v soteski Zala so danes uvedli polovično zaporo ceste med Godovičem in Idrijo, predvidoma 23. julija bo sledila tudi enomesečna popolna zapora. Tamkajšnje gospodarstvo se zaveda nujnosti urejenih prometnih povezav, a ob predvideni popolni zapori ceste opozarja na logistične težave zaradi obvozov.

V času popolne zapore bo za ves promet nad skupno maso 7,5 tone predviden obvoz po državni cesti Logatec-Nova Gorica-Tolmin-Idrija, za vsa vozila do skupne mase 7,5 tone pa po državni cesti Logatec-Žiri-Govejk-Marof-Spodnja Idrija. Samo za potrebe dovoza materiala v Idrijo in odvoza izdelkov iz Idrije in v/iz Cerknega (ne za tranzitni promet) pa bo pod posebnimi pogoji dovoljena uporaba obvoza čez Kladje tudi za težek tovorni promet, in sicer izmenično – dopoldne po tri ure v eno in popoldne v drugo smer.

Gospodarstvo se sicer zaveda pomena urejenih in varnih cestnih povezav, predstavniki gospodarskih družb na Idrijskem in Cerkljanskem, katerih dejavnost je vitalno vezana na cesto skozi Zalo, pa opozarjajo na težave, ki jih bodo zaradi obvozov povzročali dodatni kilometri, časovne izgube in s tem povezani stroški.

Gospodarstvo bo utrpelo gospodarsko škodo
Po besedah predsednik poslovodnega odbora Hidrie Iztoka Seljaka glede na logistične tokove Zala za Hidrio predstavlja ključni transportni koridor, skozi katerega gre na teden okoli 350 večinoma 20-tonskih tovornih vozil, torej okoli 5.000 ton polizdelkov in izdelkov ter repromateriala za Hidriino proizvodnjo. Poudarja, da je Hidria eden največjih davkoplačevalcev v državi in s tem neposredno prispeva k izgradnji in vzdrževanju tovrstne infrastrukture, posledično pa upravičeno pričakuje njeno polno in stalno funkcionalnost.

Tudi za družbe koncerna Kolektor je prometna povezava med Idrijo in Godovičem ključnega pomena, saj se po tej cesti samo v Kolektor na delo dnevno pripelje okoli 300 zaposlenih, poleg tega pa v povprečju še 10 vlačilcev ter druga tovorna vozila, s katerimi pošiljajo v svet svoje izdelke in zagotavljajo material za proizvodnjo.

C. Š., STA