fbpx

Zavod za gradbeništvo Slovenije obeležil 70. obletnico delovanja in prvič podelil nagrado za vseživljenjsko delo

Zavod za gradbeništvo – osrednji znanstvenoraziskovalni javni zavod na področju gradbeništva v Sloveniji – je na Ljubljanskem gradu Zavod za gradbeništvo Slovenije obeležil častitljivih 70 let delovanja. Pomemben mejnik v zgodovini zavoda je tudi podelitev nagrade za vseživljenjsko delo, ki jo je prejel prof. dr. Miha Tomaževič, eden izmed najvidnejših slovenskih inženirjev na področju gradbeništva, ki ga bogatijo izvrstni raziskovalni dosežki in predvsem njihova zavidljiva vpeljava v prakso.

Dr. Tomaževič napodročju raziskav zidanih konstrukcij pri potresni obtežbi sodi v sam svetovni vrh. Nepozabni so njegovi dragoceni prispevki pri popotresni obnovi stavb v Posočju in Furlaniji, poleg tega pa je bil gostujoči profesor na Univerzi v Trentu, na Universidad de Chile v Santiagu, redno gostuje na univerzi v Padovi, ter predaval na Politehniki v Milanu. Za svoje delo je prejel številne mednarodne nagrade, predvsem pa med njimi izstopa Scalzi Research Award, ki mu jo je v letu 2005 podelilo ameriško Združenje za zidane konstrukcije (The Masonry Society).

Dogodka se je udeležilo več kot 350 gostov iz 10 držav, ki so jih tekom dogodka nagovorili predstavnica Združenja evropskih nacionalnih raziskovalnih centrov na področju cestnega transporta FEHRL gospa Maria de Lurdes Antunes in predstavnik Združenja evropskih nacionalnih gradbenih laboratorijev ENBRI, Johan Vyncke ter pristojni minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo. Direktor Zavoda za gradbeništvo Slovenije, doc. dr. Aleš Žnidarič pa je poudaril pomembnost mednarodnih sodelovanj in zaključil z mislijo, da je “zadnje desetletje dokaz, da sta znanje in tehnološka razvitost bistveni za preživetje posameznih delov gospodarstva in blaginjo državljanov” in zbranim zagotovil, da “bodo aktivnosti Zavoda za gradbeništvo Slovenije še naprej temeljile na znanju, ki bo puščalo sledi ne le v Sloveniji, ampak tudi širše”.

J.S.