fbpx

Želijo ostati v “zelenem”: Madžarska s prvim septembrom zaradi koronavirusa zapira meje

Mejni prehod Dolga vas (Foto: STA)

Število okužb po Evropi ponovno narašča, pri tem tudi Madžarska ni nobena izjema. Ker so na Madžarskem zabeležili večje število uvoženih okužb, so se s prvim septembrom odločili zapreti mejo. Vstop na Madžarsko bo tako dovoljen le državljanom Madžarske, tujcem pa le v izjemnih primerih, če bodo imeli tehten razlog.

“Od prvega septembra tujim državljanom ne bo dovoljen vstop na ozemlje Madžarske,” je po poročanju STA dejal šef kabineta madžarskega premiera Viktorja Orbana, Gergely Gulyas. Mejo bodo zaprli za mesec dni.

“Epidemiološka razvrstitev držav je bila ukinjena. Madžarska je zelena, vse druge države so postale rdeče,” je še dejal Gulyas in dodal, da beležijo največ uvoženih okužb. Gulyas je še dejal, da bodo madžarski državljani, ki se bodo vračali iz tujine, lahko vstopili v državo, če bodo predložili dva negativna testa na covid-19, v nasprotnem primeru bodo morali za dva tedna v karanteno. Izjeme, ki bodo lahko prečkale mejo, naj bi določili kasneje.

Madžarska bo zaprla meje. Slika je simbolična (Foto: STA)

Madžarska, ki ima približno deset milijonov prebivalcev, je do sedaj zabeležila 5669 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 pa je umrlo 614 ljudi.

Sara Kovač