fbpx

Znani podatki o utopljenem volku v Idriji

V Rakah pri Idriji utopljeni volčji samec. (Foto: Fb)

Iztok Koren z Zavoda za gozdove v Tolminu je za Idrijske novice potrdil, da so iz Ljubljane že prejeli dokumentacijo o preiskavi najdenega poginulega volka na Rakah v Idriji.

Iz dokumentacije je razvidno, da je bil najdeni volk samec, da je tehtal 40 kilogramov in da je bil v odlični fizični kondiciji. Poginil pa je zaradi utopitve. V tem tednu gre že za drugi primer neobičajnega pogina volka, saj so pred dnevi volka povozili na cesti v vasi Volče. Pregledniki poginule živali so odvzeli tkiva, ki bodo služila za laboratorijske analize.

Z njimi bodo poskušali določiti njegove sorodstvene povezave, saj imajo strokovnjaki izdelane podrobne genetske zapise o domala vseh volkovih v Sloveniji. Po končanih preiskavah bo tudi znano, če je poginuli volk pripadal kateremu od znanih tropov ali pa je bil samotar brez svojega tropa. Kljub temu, da primera utopitve volka v teh krajih ne pomnijo, pa so volkovi po izjavah lovcev tudi na Idrijskem že kar redni prebivalci gozda. Število volkov se očitno zelo povečuje in zato si ti iščejo življenjski prostor tudi na območjih, kjer jih pred tem niso opazili.

Povzeto po idrija.com