fbpx

Župan Lenarta Kramberger zaskrbljen nad številnimi požari v občini

Požar v Papir servisu (Foto: PGD Sveta Trojica, Facebook)

V Lenartu je v torkovih zgodnjih jutranjih urah ponovno izbruhnil požar, po treh požarih v Salomonu tokrat v Saubermacherju. Na to se je odzval župan, ki izraža zaskrbljenost in se sprašuje, kam bomo prišli s takšnim tempom, hkrati pa poziva k dolgoročnemu razmišljanju glede ravnanja z odpadki. Kot alternativo izvozu navaja sežigalnico odpadkov, ki se na primer na Dunaju nahaja sredi mesta.

Kot smo na Nova24TV že pisali, se v zadnjem času vrstijo požari odpadkov, tokrat je zagorelo kar 200 ton mešanih komunalnih odpadkov, in sicer v Saubermacherju v Lenartu. Zagorelo je ob 1:30 ponoči, kot je poročala STA, pa je bil požar dokončno pogašen šele ob 5. uri zjutraj. Ljudi so ob tem vnovič pozvali, naj poskrbijo za ustrezno ločevanje odpadkov. Med kosovnimi odpadki bi lahko namreč prišlo do mešanja neustreznih odpadkov z drugimi kosovnimi odpadki, kot so na primer jogiji ali žimnice, kar bi lahko sprožilo reakcijo in kasneje tudi vžig.

Gre za četrti letošnji požar odpadkov v občini Lenart, župan se sprašuje, kam bomo prišli s takšnim tempom
Glede torkovega požara smo za mnenje vprašali tudi župana občine Lenart mag. Janeza Krambergerja, ki je uvodoma povedal, da ga je požar presenetil in da je, skupaj z občani, zelo zaskrbljen. Po njegovih pojasnilih je požar zaznala termokamera, v Saubermacherju pa imajo tudi sistem protipožarne zaščite, ki je sprožil poziv za gasilce. Odzvali so se gasilci iz Lenarta in še treh prostovoljnih gasilskih društev, ki so pogasili kosovne odpadke: “Pojasnili so, da bodo vode, ki so bile porabljene za gašenje v zbiralniku, nato prek čistilne naprave po čiščenju šle skozi kanalizacijo.” Za pojasnila so kot lokalna skupnost podjetju Saubermacher že poslali vprašanja. Glede na to, da se je letos že kar trikrat zgodil požar v podjetju za ravnanje z odpadki Salomon (bivši Papir servis, zdaj v stečaju) in tokrat prvič tudi Saubermacherju, se župan sprašuje, kam bomo prišli s takšnim tempom.

Župan občine Lenart mag. Janez Kramberger (Foto: Slovenska demokratska stranka)

Izvoz ni dolgoročna rešitev, za odpadke bomo morali poskrbeti sami
Kot je še pojasnil župan Kramberger, bi si želeli več stikov z ministrstvom, sam je že govoril z ministrom za okolje in prostor Simonom Zajcem, od katerega pričakuje dolgoročne rešitve. Kot možno rešitev župan navaja sežigalnico: “Naša naloga je, da to zadevo uredimo doma, najbrž ne moremo dolgoročno računati, da bodo Avstrija, Madžarska in Italija sprejemale naše odpadke. To bodo storile le, ko se jim bo tako splačalo.” Kot uspešen primer je navedel Dunaj, kjer se sežigalnica nahaja sredi mesta. Zunanjo podobo tamkajšnje sežigalnice Spittelau je pomagal ustvariti ekološko osveščeni arhitekt Friedensreich Hundertwasser, okoliškim prebivalcem pa ob nizkih emisijah zagotavlja toplotno energijo in toplo vodo. Pomenljivo je, da je bil Dunaj leta 2010 nagrajen kot mesto, ki je najbližje trajnostnemu ravnanju z odpadki (World City closest to sustainable Waste Management). Za konec je župan Kramberger pozval še k ločevanju odpadkov, saj se med mešanimi odpadki znajde marsikaj, med drugim tudi nevarni odpadki.

Sežigalnica Spittelau, Dunaj (Foto: Lukas Riebling)

Rok Krajnc