Župan Železnikov ukrepal pri reševanju svoje občine

Foto: Marko Gasser

“S pravočasnim ukrepanjem smo v Železnikih preprečili leto 2007. Že pred nekaj dnevi smo tako s koncesionarji kot na lastno pest čistili hudournike in poplavne pregrade po celotni občini. O tem so pričali kupi naplavin na regionalnih in lokalnih cestah, ki so jih stroji odložili preko noči.”

[IZREDNE RAZMERE V OBČINI ŽELEZNIKI – S PREVENTIVNIM DELOVANJEM SMO PREPREČILI LETO 2007]
S pravočasnim ukrepanjem smo v Železnikih preprečili leto 2007. Že pred nekaj dnevi smo tako s koncesionarji kot na lastno pest čistili hudournike in poplavne pregrade po celotni občini. O tem so pričali kupi naplavin na regionalnih in lokalnih cestah, ki so jih stroji odložili preko noči.
Sreča v nesreči je, da imamo v občini v tem trenutku več delovišč, kjer je prisotnih večje število gradbenih strojev. Prav vsi, tako podjetja kot privatniki, so nam preko noči priskočili na pomoč pri preprečevanju najhujšega. Preko 150 gradbenih strojev je ta trenutek prisotnih na območju občine Železniki in mnogi so celo noč odstranjevali material, da smo udarno vodo speljali dalje. Ob tem smo se morali zaradi zaprtja bencinskega servisa Petrol na Češnjici, ki ni obratoval danes do 12. ure, soočiti tudi s pomanjkanjem nafte za delovne stroje. Z občinsko odredbo smo zagotovili, da bo Petrol v Železnikih za vse izvajalce zaščite in reševanja na voljo tudi v noči na soboto oz. v dogovoru s CZ. Nekaj nafte so dostavili tudi nekateri privatniki in podjetja, za kar se jim iskreno zahvaljujem.
Žal je tudi za nocoj napovedano obilno deževje in z zaskrbljenostjo pričakujemo hude padavine. Čistite hudournike, odstranjujte nanešen material. Seveda ob zavedanju, da je potrebno najprej zaščititi svoja življenja. Občina vam bo pokrila vse stroške, nastale z intervencijami, s katerimi bo preprečena škoda na zasebni ali javni lasti, prevzeli bomo tudi morebitno kazensko odgovornost za poseganje v zadeve v pristojnosti države RS.
Bodite pripravljeni na najhujše, sporočajte stanje na intervencijsko številko 112 ali na št. štaba Civilne zaščite: 041 368 969. Civilna zaščita je na terenu, polnijo se protipoplavne vreče, tisti, ki ste javili, da jih potrebujete, ste jih prejeli. Vsi z gradbeno mehanizacijo bodite pripravljeni, da čistite pretoke in zaplavane pregrade.
Iskrena hvala vsem, ki ste se odzvali klicu na pomoč. Skupaj smo preprečili najhujše, vidimo lahko, kakšno škodo so utrpele nekatere sosednje občine. In ponovno pozivam vse, ki imajo to možnost, da nam tudi nocoj priskočijo na pomoč. Ogromno škode smo že preprečili, tudi nocoj vas prosim, da spremljate stanje in v primeru poslabšanja urgirate čimprej.
Mirno noč želim tudi županom in občanom v bližnjih občinah. Gorenja vas – Poljane, Žiri in Škofja Loka, Bohinj, Bled, Radovljica, Cerkno, Tolmin in Medvode.