fbpx

Župani petih občin podprli sanacijo in nadzor degradiranih območij Moravške doline

Družba Termit, ki ima rudarsko pravico za izkopavanje kremenčevega peska v Moravski dolini od leta 1961 in odlaga odpadke, ki so nevarni za tamkajšnje prebivalce (Foto: STA)

Župani občin Domžale, Lukovica, Mengeš, Moravče in Trzin so v torek podpisali izjavo, v kateri so izrazili podporo prizadevanjem moravške občine in njenega župana Milana Balažica, da se delovanje podjetja Termit spravi v okvire zakonov. Prav tako od pristojnih zahtevajo takojšnjo sanacijo degradiranih območij in stalni nadzor.

Po mnenju županov bi morala biti sanacija in nadzor izveden tako v Moravški dolini kot na območju celotne regije osrednjeslovenskih občin severnega zaledja Ljubljane, so danes sporočili iz moravške občine. T. i. limbarsko izjavo so v torek na vrhu Limbarske gore poleg Milana Balažica podpisali še župan Občine Domžale Toni Dragar, županja Občine Lukovica Olga Vrankar, župan Občine Mengeš Franc Jerič in župan Občine Trzin Peter Ložar.

Župani teh petih občin so 9. aprila 2019 podpisali deklaracijo o varovanju okolja, v kateri so opozorili, da je njihovo naravno okolje in zdravje njihovih občanov vse bolj ogroženo. Zavezali so se, da bodo bdeli nad ravnanjem z okoljem in posebno pozornost posvetili ravnanju podjetij, ki najbolj grobo posegajo v njihovo okolje. “Znova poudarjamo, da bomo storili vse, kar je v naši moči, da našim občinam zagotovimo trajnostni sonaravni razvoj, da upoštevamo najvišje mednarodne okoljske standarde in občanom omogočimo visoko kakovost bivanja,” so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Balažic je podjetju Termit sicer že večkrat očital okolju in zdravju ljudi škodljivo ravnanje, v podjetju pa vse očitke na svoj račun zavračajo. Župan Moravč je okoljskega ministra Andreja Vizjaka konec avgusta povabil na ogled deponije z odpadki v Moravški dolini, ki že nekaj časa dviguje prah med lokalnimi prebivalci. Pričakuje, da se bo minister lotil tudi moravškega primera. Agencija RS za okolje (Arso) je sicer marca letos ustavila postopek zaradi odgovornosti Termita za sanacijo okoljske škode tlem, saj da ne gre za tla, ampak rudniško območje. Ni pa ustavil postopka, ki ga zoper družbo vodi zaradi odgovornosti za preprečitev nevarnosti za nastanek okoljske škode.

Sara Kovač