fbpx

Župani severnoprimorske regije pozvali pristojne, da jih redno obveščajo o stanju in ukrepih za preprečevanje okužb

Foto: STA

Župani severnoprimorske regije so na današnji seji sveta regije v Ajdovščini med drugim govorili tudi o širjenju novega koronavirusa in sprejeli sklep, da pozovejo pristojne ustanove in ministrstvo za zdravje, naj jih redno obveščajo o trenutnem stanju in sprejetih ukrepih za preprečevanje širjenja okužb. Na Goriškem sicer ni več mogoče kupiti zaščitnih mask in sredstev za dezinfekcijo, saj so pošla.

Župani smo dali apel na pristojne državne inštitucije, da nas redno in tekoče obveščajo o stanju na tem področju v državi in regiji. V primeru pojava tega virusa v Sloveniji naj dajo tudi ustrezne napotke za delovanje za zajezitev bolezni,” je povedal predsedujoči svetu regije, ajdovski župan Tadej Beočanin.

Novogoriški župan Klemen Miklavič je dejal, da je v nenehnem stiku z županom sosednje italijanske Gorice Rodolfom Ziberno, ki ga obvešča o vseh ukrepih na italijanski strani, kjer so zaradi pojava novega koronavirusa in več smrtnih primerov uvedli izredne razmere.

Šempetrska bolnica zaprta za obiskovalce
V.d. direktorja šempetrske bolnišnice Radivoj Nardin pa je županom povedal, da so v bolnišnici pripravljeni na morebitne bolnike s koronavirusom. Že v kratkem naj bi jim z ministrstva za zdravje zagotovili hitre teste za odkrivanje obolelih in to v zadostnih količinah. Šempetrska bolnišnica je sicer zaradi epidemije gripe zaprta za obiskovalce, kar je preventiva tudi za preprečevanje okužb s koronavirusom. To po Nardinovih besedah še posebej velja za internistični oddelek, kjer je največ starejših z različnimi kroničnimi obolenji.

Strah pred širjenjem koronavirusa je sicer na Goriškem precej opazen v trgovinah in trgovskih centrih, močno je povečan promet v trgovinah in lekarnah. “Potrudili se bomo, da bodo naše trgovine tudi v prihodnje ustrezno založene, predvsem z osnovnimi živili, ki jih kupci, v zadnjih dneh predvsem iz Italije, kupujejo na zalogo,” so za STA povedali v Mercatorju. Poudarjajo tudi, da so njihovi zaposleni dobili ustrezna navodila, predvsem glede skrbi za higieno, prepričani pa so, da bodo v primeru razširitve virusa tudi v Sloveniji pripravljeni na razmere. Redno tudi spremljajo navodila in obvestila državnih organov. V trgovskem centru Supernonova opažajo podobno: “Zavedamo se, da je trgovski center na meji in je zato potencialno izpostavljen največji stopnji tveganja. Zato smo v najintenzivnejšim stikih z lokalno skupnostjo in NIJZ. Postopamo po njihovih priporočilih, imamo okrepljeno dezinfekcijo, s polno pozornostjo bomo sledili stanju in postopali v skladu z vsemi navodili pristojnih služb,” so za STA zapisali v družbi Supernova.

Na Goriškem sicer ni več mogoče kupiti zaščitnih mask in sredstev za dezinfekcijo, saj so pošla.

Rok Krajnc