fbpx

Kot bi našli vesoljce: Blizu Osijeka našli ostanke nenavadne lobanje iz 5. stoletja

Lobanja odkrita v Osjeku (Journalplos)

Pri Osijeku so delavci med gradnjo avtoceste leta 2013 odkrili človeške ostanke, ki so jih datirali v 5. stoletje. Najdene lobanje kažejo, da gre za posameznike iz jugovzhodne in zahodne Azije. Lobanje, ki so pripadale trem najstnikom, so bile umetno deformirane, arheologi pa ugibajo, da bi lahko šlo za obred žrtvovanja.

“Prijatelj, lastnik podjetja me je poklical in mi rekel, ‘Mario, mislim da smo tu našli vesoljca,’” je za New York Times povedal arheolog z Inštituta za antropološko raziskovanje dr. Mario Novak. “Seveda je bila to samo šala,” je še dodal.

Izkazalo se je, da so tri lobanje – poleg preostalih kosti in predmetov – izvirale iz 5. stoletja našega štetja, kar naj bi nakazovalo, da so ti ljudje na območje današnje Hrvaške prišli v času selitve narodov.

Trije posamezniki s treh različnih koncev sveta
Znanstvenike je presenetila ugotovitev, da so lobanje pripadale pripadnikom ljudstev z drugega konca sveta. Čeprav so že v času rimskega cesarja Avgusta obstajali diplomatski stiki s Kitajsko, niso pričakovali, da bodo v enem grobu našli lobanje Huna, Ostrogota in Gepida.

Analiza je odkrila, da so bili podhranjeni najstniki stari med 14 in 16 let, živeli pa naj bi med letoma 415 in 560. Zanimiva je opazka, da kljub ugibanjem, da naj bi šlo za obred žrtvovanja, najdene kosti ne kažejo znakov nasilne smrti.

Lobanja, odkrita v Osijeku. (Journalplos)

Dve od treh lobanj sta bili umetno deformirani, kar kaže na staro prakso ovijanja dojenčkove glave v povoje, da je dobila karakteristično podaljšan izgled. Primere takih praks so arheologi in zgodovinarji našli na vseh kontinentih, takšno prakso pa naj bi imeli tudi stari Slovani.

“Na nek način je čudno, a obenem zanimivo, da so jih vse našli v isti jami, a so genetsko z različnih koncev sveta,” je odkritje komentiral evolucijski antropolog z Univerze na Dunaju, dr. Ron Pinhasi.

Ivan Šokić