Zakaj odpreti podjetje v BIH?

Rok Snežič, strokovnjak za slovensko in tuje davčno pravo. (Foto: Nova24TV)

Z napovedjo po zvišanju davkov, predvsem zvišanju obdavčitve dividend (dobičkov s 25 % na 50 %), se vedno več slovenskih podjetnikov odloča za odprtje podjetja v tujini. Bosna in Hercegovina (v nadaljevanju BiH) je država, kjer dividende oz. izplačilo dobička lastniku ni obdavčeno. V BiH je obdavčeno le podjetje z od 0 do maksimalno 10 % davka. Če poenostavimo na primeru: v Sloveniji mora podjetnik od zasluženih 100.000 evrov letnega dobička državi najprej poravnati 20 % davek od dobička pravnih oseb, nato, ko si želi ta dobiček izplačati kot lastnik podjetja, mora državi trenutno plačati še dodatnih 25 % davka na dividende (izplačani dobiček). Z novo koalicijsko pogodbo pa se bo ta davek celo dvignil na 50%. Torej, podjetnik bo moral v Sloveniji plačati od zasluženih 100.000 evrov 75 % davka.

V Bosni in Hercegovini pa je podjetnik obdavčen izključno z maksimalnim davkom, in sicer 10 % davka od zasluženih 100.000 evrov. Torej če poslujete prek bosanskega podjetja, boste prihranili 60 % vašega trdo zasluženega denarja.

Podjetje Snežič davčni inženiring, d.o.o. vam nudi v sodelovanju s partnerskim podjetjem Moj Pravnik d.o.o. Banja Luka, katerega prokurist je dr. Rok Snežič univ. dipl. prav., celovito pomoč pri odprtju podjetja v BiH. Prav tako za vas uredimo delovno dovoljenje, če želite biti v bosanskem podjetju tudi zaposleni, ter vam nudimo davčno in pravno pomoč ter svetovanje v Sloveniji in v Bosni.

Ustanovitev bosanskega podjetja (d.o.o.) uredimo v roku 10 dni od podpisa vašega pooblastila. Prav tako za vas uredimo prijavo začasnega prebivališča in za vas priskrbimo sedež vašega podjetja v BiH. Potrebno je poudariti, da BiH NI na seznamu davčnih oaz (seznam davčnega odtegljaja, ki ga vodi ministrstvo za finance), zato vam slovenski davčni organ NE more ob nakazilu storitev v BiH zaračunati kakršnih koli dodatnih davščin. Potrebno je poudariti še, da je v BiH minimalna plača 250 evrov (bruto), zato so prispevki za zaposlenega z minimalno plačo 100 evrov.

Prav tako ima BiH 17 % DDV, kar je edina davčna stopnja za DDV v BiH in ne pozna nobenih drugih obdavčitev pri nakupu avtomobila ali plovila. Torej, če razmišljate o nakupu dragega avtomobila ali plovila, predlagamo, da ustanovite podjetje v BiH, to pa nato kupi avtomobil in plovilo. V Sloveniji boste za primer ob nakupu dražjega avtomobila morali državi plačati davek na motorna vozila, davek na luksuz in DDV, kar vas bo v skupnem znesku stalo tudi več kot 60 % od neto vrednosti vozila. Za isto vozilo boste v BiH plačali le 17 % od neto vrednosti vozila. Če poenostavimo na primeru: nov avtomobil znamke BMW 750 vas bo v Sloveniji stal 160.000 evrov (bruto), v Bosni pa 117.000 evrov (bruto).

BiH ni članica Evropske unije in nima nikakršnega zakona o izvoru premoženja. Tako da bosanskih podjetij in bosanskih rezidentov ne slovenski ne bosanski davčni organi ne morejo povpraševati po izvoru premoženja, saj nimajo zakonske osnove. Slovenski FURS pa nad bosanskimi podjetji in bosanskimi rezidenti (kljub temu, da so slovenski državljani) nima jurisdikcije.

Lastnik podjetja lahko gotovino na bosanskih bankah z računa svojega podjetja dviguje neomejeno po plačilu 10 % davka od dobička pravne osebe. Podjetje Snežič davčni inženiring, d.o.o., vam lahko pomaga in svetuje pri pridobitvi bosanskega rezidentstva, kar pa ne pomeni, da morate vrniti slovensko državljanstvo, le spremenite rezidentstvo (kar pomeni državo, kjer ste zavezani plačevati osebni davek kot fizična oseba) in s tem Slovenija nad vami izgubi davčno jurisdikcijo in možnost vaše obdavčitve.

Za ustanovitev podjetja v BiH kontaktirajte: [email protected] in z veseljem se vam bodo odzvali.

Za več informacij obiščite internetno stran: www.snezic.si

H. M.