Na kaj morate biti pozorni, ko kupujete monitor

Ekran iMac

Priznajmo si, da živimo v družbi, ki je odvisna od tehnologije in digitalnih naprav. Prav zato ne preseneča dejstvo, da večino dneva preživimo v družbi različnih zaslonov, ekranov in monitorjev. Lahko bi celo rekli, da smo odvisni od elektronskih naprav, in ker slutimo, da je morda čas, da zamenjate svoj monitor, smo tukaj posebej za vas pripravili nekaj priporočil za izbiro najboljšega monitorja za vaš računalnik.

Če je nekoč pes bil človekov najboljši prijatelj, je to danes brez dvoma monitor. On je namreč tisti, ki z nami deli najlepše trenutke življenja vključno s spremljanjem najljubših televizijskih vsebin ali pregledovanjem družinskih fotografij. Za to pa je še kako pomembna velikost zaslona. Velikost monitorja namreč določa količino prostora na zaslonu, ki ga imate za ogled vsebine. Najpogostejše velikosti so 24″, 27″ in 32″. Večji monitor je lahko odličen za večopravilnost in igranje iger, vendar morda ni praktičen za manjše mize in prostore. Definitivno sledite izbiri velikosti, ki ustreza vašim potrebam in prostoru.

A velikost ni vse, saj je še pomembnejša ločljivost. Ločljivost monitorja se nanaša na število slikovnih pik, ki jih lahko prikaže. Višja kot je ločljivost, ostrejša in podrobnejša bo slika. Najpogostejše ločljivosti so 1080p (1920×1080), 1440p (2560×1440) in 4K (3840×2160). Višje ločljivosti zahtevajo zmogljivejšo strojno opremo za nemoteno delovanje. Običajno je višja ločljivost tudi dražja, zato vam svetujemo, da premislite o potrebah in izberete ločljivost, ki vam zadostuje za nemoteno delovanje. Prav tako pomembna je tudi hitrost osveževanja. Hitrost osveževanja monitorja se nanaša na to, kolikokrat na sekundo se zaslon osveži. Višja stopnja osveževanja lahko naredi animacije in igre bolj gladke. Večina monitorjev ima frekvenco osveževanja 60 Hz, nekateri igralni monitorji pa ponujajo 120 Hz ali celo 240 Hz. Tako bo vaša izkušnja še pristnejša.

Pri izbiri morate biti pozorni tudi na vrsto plošče. Vrsta plošče monitorja namreč določa, kako so prikazane barve in slike. Obstajajo tri glavne vrste: TN, IPS in VA. Plošče TN so cenovno najugodnejše in imajo hitre odzivne čase, vendar so lahko njihova barvna natančnost in vidni koti slabi. Plošče IPS imajo odlično barvno natančnost in vidne kote, vendar so lahko dražje. Plošče VA imajo najboljša kontrastna razmerja, vendar lahko trpijo zaradi podvojenosti in počasnejših odzivnih časov. Če nameravate uživati v 4K dokumentarnih filmih, potem boste zagotovo zanemarili TN tehnologijo, saj bo še tako kakovosten posnetek izpadel kot ceneni izdelek, ki je bil narejen z generično kamero.

Povezljivost je prav tako pomembna. Poskrbite, da ima monitor prava vhodna vrata za vaš računalnik ne glede na to, ali so to HDMI, DisplayPort ali USB-C priključki. Prav tako je dobro izbrati monitor z vgrajenimi zvočniki ali priključkom za slušalke, če nimate zunanjih zvočnikov. Z roko v roki s povezljivostjo pa gre tudi ergonomija monitorja. Obe lastnosti bi lahko združili pod točko dostopnosti. Ergonomija monitorja se nanaša na njegovo nastavljivost. Poiščite monitor z nastavljivo višino, nagibom in vrtenjem, da zagotovite udoben položaj gledanja. V nasprotnem primeru boste hitro občutili boleče sklepe in mišice, česar si nihče zares ne želi.

Če smo povsem iskreni, povejmo, da na naš izbor vpliva tudi blagovna znamka in garancija. Upoštevajte ugled blagovne znamke in garancijo, ki jo ponuja proizvajalec. Izberite ugledno blagovno znamko z dobrimi izkušnjami pri izdelavi kakovostnih monitorjev in poiščite garancijo, ki krije napake in okvare. Nobene dodane vrednosti ni, če izberete monitor, ki je poceni, a se tudi hitro uniči. Vsekakor skrbno premislite o nakupu monitorja, saj je to naprava, ki vam lahko pošteno olajša življenje.

Naročnik članka je ceneje.si