[VIDEO] Ne izgubljajte živcev, saj ste vendar že na dopustu

Začelo se je poletno počitniško obdobje, čas toplih in sproščenih dni, ko se večina odpravi na daljši dopust v turistične kraje. Zato se poveča tudi gostota prometa, vendar to ni razlog za slabo voljo, saj so zastoji poleti pričakovani, zato raje poskrbite, da bo vaša vožnja zabavna, sproščena in predvsem varna, opozarjajo na Agenciji za varnost prometa. Saj ste vendar že na dopustu!

V poletnem času se promet poveča povsod. Tako je vsako leto, brez izjeme, zato se za volanom nikar ne jezite in ne hitite. Zastoji so predvidljivi in se lahko nanje vnaprej pripravimo. Priporočljivo je, da pot vnaprej skrbno načrtujemo, predvsem pa se skušamo glavnim turističnim smerem izogniti v petek popoldne, soboto dopoldne in nedeljo pozno popoldne.

V primeru zastoja ali prometne nesreče se razvrstite levo in desno, saj mora biti med kolonama vozil dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil. V vsakem primeru pa naj vas to ne spravi v slabo voljo, raje se veselite počitnic.

Na pot se odpravite spočiti in zdravi
Preden sedete za volan, poskrbite, da se na pot odpravite spočiti in zdravi, saj lahko vročina in dolga pot še poslabšata zdravstvene težave ali povzročita utrujenost. Zagotovite si tudi, da imate v vozilu dovolj pijače, dober zemljevid, zdravila ter zadostno količino goriva, saj nikoli ne veste, kje vas lahko presenetijo zastoji. Prtljage pa nikar ne nalagajte na zadnje police, saj lahko v primeru trka ali ostrega zaviranja poškoduje potnike.

Upoštevajte omejitve hitrosti  in varnostno razdaljo
Upoštevanje hitrosti je nujno skozi vse leto, še posebno poleti, saj so takrat naše ceste najbolj obremenjene, zaradi vročine ter večje prisotnosti kolesarjev in motoristov pa moramo biti še bolj pozorni in previdni. Strpnost, prilagojena hitrost vožnje razmeram na cesti in zadostna varnostna razdalja so lahko odločilne pri preprečevanju prometnih nesreč in njenih posledic.

Skrbno načrtujte pot in postanke
Zastojem se lahko vsaj deloma izognemo, in sicer s skrbnim načrtovanjem poti in postankov, na katerih se pretegnemo in na kratko sprehodimo. V primeru zaspanosti pa na najbližjem počivališču čimprej ustavimo vozilo in si privoščimo kratek spanec, dovolj je že od 15 do 20 minut, in vožnja bo nato lažja, pa tudi varnejša.

Spremljajte vremenske napovedi
Bodite pozorni na morebitno poslabšanje vremena, saj lahko plohe in nevihte v hipu spremenijo vozne razmere. V primeru toče pa se nikar ne ustavljajte v predorih in pod nadvozi, saj je to nevarno početje, ki vas lahko stane veliko več kot le popravilo vozila.

D. Č.