Top 7 poletnih pustolovščin z vlakom

Foto: iStock

Predstavljamo vam 7 izletov, ki ponujajo obilo priložnosti za potepe in raziskovanje. V poletnem času pa tudi vrsto privlačnih prireditev. Budimpešta, Opatija, Reka, Zagreb, Trst … že od 9 evrov! Za tiste, ki želite videti več, pa je zelo ugodna izbira vozovnica Interrail!

Doživite pogostitev v restavracijskem vagonu, peljite se mimo Blatnega jezera, Veszprema, v Budimpešto, mesto ob bregovih Donave, polno mostov in tradicionalnih madžarskih gostiln  čard, že od 9 evrov naprej.  Opera, parlament in kraljeva palača so samo nekateri od utrinkov bogatega turizma v Budimpešti.

Budimpeški parlament (foto: epa).

Morda vas bolj navdušuje vonj morja in boste izbrali jadransko Nico – Opatijo, ki vedno znova preseneti s svojo svetovljansko dušo. Kot elitno turistično središče je Opatija od nekdaj gostila ugledne obiskovalce  od princes do kraljev.

Opatija. Foto: STA

Potujete lahko z do 30-odstotnim popustom, mladi v skupini 6 ali več potnikov pa s kar 70-odstotnim popustom. Z dvema direktnima vlakoma na dan se lahko zapeljete še nekaj postaj dlje, do Reke.

Ker sta železniška postaja in pristanišče v neposredni bližini, je to lahko odlično izhodišče za nadaljevanje poti s številnimi ladjami in trajekti, ki odpeljejo iz pristanišča Reka. Enosmerna vozovnica iz Ljubljane vas bo stala le 9 evrov. 

Gneči na cesti se lahko izognete tudi na poti do Splita ali Pulja!
Za pot z vlakom iz Ljubljane v Pulj boste odšteli 19 evrov, do Splita pa 63,80 evra. Otroci in skupine potujejo ceneje. Lahko pa se ustavite tudi na vmesnih postajah v Istri. Na območju Buzeta so urejene pohodniške in kolesarske poti, območje Roča pa je vse bolj zanimivo za vadbo z jadralnimi padali in prosto plezanje v istrskih skalah. Ali pa se preprosto odločite za izlet do najmanjšega mesta na svetu Huma, vabijo pa tudi številni dogodki, ki jih v Istri že tradicionalno organizirajo vse leto.

Arena v Pulju. Foto: STA

Izberite izlet v Zagreb in se do hrvaške prestolnice zapeljite le za 9 evrov. Med Ljubljano in Zagrebom vozijo vsak dan kar štirje direktni vlaki. Sprehodite se po starem mestnem jedru ali pa si oglejte živalski vrt ZOO Zagreb, ki je skoraj v središču mesta. Od železniške postaje do glavnega zagrebškega trga – Trga bana Jelačiča vas vodi prijeten sprehod mimo Trga kralja Tomislava, palače Arheološkega muzeja, Hrvaške akademije znanosti in umetnosti, Moderne galerije do Zrinjevca. Oglejte si stolnico, največjo hrvaško sakralno zgradbo, sprehodite se skozi znamenita Kamnita vrata do Gornjega grada. Tu so cerkev sv. Marka, stavba hrvaškega sabora ter Banski dvori, kjer so nekdaj prebivali hrvaški bani, danes pa je tu sedež vlade. Po lahko nadaljujete tudi do živahnega Beograda. Nizkocenovna vozovnica iz Ljubljane stane le 29 evrov. Navdušila vas bo Stara trdnjava nad sotočjem rek – Kalemegdan, bohemska četrt – Skadarlija, ki je ohranjena takšna, kakršna je bila pred sto in več leti, razgled z Avale, poletje na Adi Ciganliji. Beograd pa je tudi idealno izhodišče za potovanja v notranjost Srbije ali na črnogorsko obalo.

Zleknite se v kupe, si v Gradcu privoščite potep in kavo s smetano ter nadaljujte potovanje do Dunaja. Iz Ljubljane že od 29 evrov naprej. Gradec je drugo največje avstrijsko mesto, v katerem so v zadnjih letih zrasle številne moderne zgradbe. Najbolj znani sta zagotovo Kunsthaus (hiša moderne umetnosti), zgrajena po načrtih Petra Cooka in Colina Fournierja, ter muzejska stavba na bregu Mure in Murinsel (otoka na Muri), umetni otok v obliki školjke na reki, na katerem so odlična kavarna, kjer se lahko posladkate, odprto letno gledališče in otroško igrišče.

Dunaj. Foto: iStock

Z ljubljanske avtobusne postaje se lahko vsak dan z avtobusom SŽ ospeljete tudi do Trsta, tržaške železniške postaje, ki je v središču mesta, le korak od popularnih ulic z modnimi butiki. Trst je tudi idilično mesto za razvajanje ob dobri italijanski kavi. Za vozovnico boste odšteli 9 evrov. Pot lahko nadaljujete s hitrimi vlaki Le Frecce. Do Rima tako prispete že v sedmih, do Milana pa v dobrih šestih urah. Po tej ponudbi so hitreje dostopna tudi druga mesta, denimo Benetke, Padova, Bologna, Firence, Torino; ugodna pa je tudi povezava do Pariza.

Za tiste, ki vas zanima pustolovščina v Sloveniji, priporočamo pot z muzejskim vlakom, ki vozi ob sobotah med Celjem in Podčetrtkom od 9. do 23. septembra. Z vozovnico za vlak lahko v Termah Olimia uveljavljate za 50 % cenejše kopanje. Mesti ponujata veliko odličnih lokacij za turistično raziskovanje.

Če želite z vlakom raziskovati posamezno ali več evropskih držav, je ugodna izbira Interrail vozovnica. Vozovnica omogoča tudi prihranke pri nočitvah v hotelih, vstopninah v muzeje, pri povezavah z ladjami, trajekti in avtobusi. Cene se začnejo že pri 43 evrih.

Z vlakom so dosegljiva tudi letališča Gradec, Dunaj, München, Frankfurt, Trst in Benetke.

Več namigov za potovanja najdete na spletnem naslovu ww.slo-zeleznice.si, na plačljivi tel. številki 1999 ali na vseh večjih železniških postajah.