fbpx

Bejrutski škof: ”Teroristi že leta pod nadzorom zahodnih držav prejemajo denar in orožje”

”Zahodne demokracije so se zarotile proti Siriji in izdale kristjane. Pod pretvezo, da v Sirijo prinašajo demokracijo, so povzročile razdejanje, uničenje infrastrukture naroda. Teroristi so se že vtihotapili tudi v evropske države. Zgolj letalski napadi na Sirijo Islamske države ne bodo ustavili,” je bil neposreden voditelj sirskokatoliške cerkve Ignacij III. Younan. 

Voditelj sirskokaroliške cerkve, antiohijski patriarh in bejrutski škof Ignacij III. Younan po napadih v Parizu in Bejrutu javno opozarja na grozodejstva, ki se dogajajo na Bližnjem vzhodu in s prstom kaže na zahodne demokracije, ki so krive za dogajanje v Siriji in Iraku.

Genocid nad kristjani
Kot opozarja Younan, se na Bližnjem vzhodu dogaja načrten genocid nad kristjani. Delež kristjanov, ki je v Siriji znašal od 10 do 12 odstotkov prebivalstva, je danes že prepolovljen. V Iraku obstaja le še 1 odstotek kristjanov. Islam je vera, ki želi dominirati, in islamski skrajneži ne dopuščajo nikakršne verske svobode. ”Kristjani na Bližnem vzhodu so zapuščeni s strani zahodnih držav, čeprav je njihova kultura zgrajena prav na krščanskih vrednotah. Dopuščajo, da kristjani na Bližnjem vzhodu počasi izumiramo,” je bil neposreden voditelj sirskokatoliške cerkve.

”Pod pretvezo, da prinašajo demokracijo, so povzročili državljansko vojno”
”Zahodne demokracije so se tako rekoč zarotile proti Siriji in s tem dosegle uničenje infrastrukture naroda, rušenje hiš, mest, vadij in spomenikov. To je posledica nespametne politike in zarote pod pretvezo, da prinašajo na to območje demokracijo,” je v intervjuju za Le Messager povedal Younan in dodal, da njihovi narodi demokracije ne sprejemajo zlahka. Tam namreč ni prave ločnice med vero in državo. ”Prepričani so bili, da bo Assadov režim padel v zelo kratkem času, čeprav smo jih opozarjali, da temu ni tako,” je še dodal Ignacij III. Younan.

Morda vas zanima tudi: Spoznajte Matthewa VanDyka, Američana, ki uri kristjane za boj proti IS

Pod nadzorom zahodnih držav poteka financiranje teroristov
”Teroristi že leta pod nadzorom zahodnih, evropskih držav prejemajo denar in orožje in so podprti s skrajno versko ideologijo Savdske Arabije in zalivskih držav. Teroristi izkoriščajo islam kot izgovor za to, da ‘očistijo’ območja pod njihovim nadzorom. To so omogočile zahodne demokracije, sokrivi pa so tudi zahodni mediji, ki molčijo in oblikujejo javno mnenje o tako imenovani arabski pomladi,” je svojo kritiko izrazil antiohijski patriarh.

Zgolj letalski napadi ne bodo pomagali, potrebna kopenska akcija
”Politiki Zahoda – zlasti ZDA, Velike Britanije in Francije – so naklonjeni neskončnemu konfliktu v Iraku in Siriji. To pa je omogočilo nastanek terorističnih skupin.” Sedaj po mnenju bejrutskega škofa obstaja zmotno prepričanje, da je situacijo mogoče rešiti z letalskimi napadi, kar pa ni res.

”Teroristi so se pomešali med prebivalstvo, hkrati pa so se pretihotapili tudi že v Evropo. Zahodne države bi lahko storile mnogo več, da bi uničile terorizem. Boriti se morajo za pravice, ki so jih sprejeli s konvencijo o človekovih pravicah, zagotavljati morajo pravico do veroizpovedi.”

M. G.