fbpx

Bodo slovenski mediji sledili nemški javni televiziji in priznali: Ja, tudi mi smo vam prikrivali dejstva?

Foto: M. G.

V slovenskih medijih smo v zadnjih tednih priča številnim zgodbam migrantov, ki se na koncu izkažejo kot prikrivanje resnice ali manipuliranje z dejstvi. Med številnimi zgodbami je bila zgodba izgubljenega dečka, ki so ga rešili slovenski policisti ter vrnili njegovi družini, v nadaljevanju pa vse polemike okrog zgodbe o kraji na bencinskem servisu in v bližnjem lokalu v Šentilju.

V prvi zgodbi so novinarji celo poročali, da je šlo za otroka, ki se je izgubil, potem pa sam z drugimi migranti pritaval v Slovenijo. Ob preverjanju vseh teh informacij pa se je izkazalo, da ni šlo za izgubljenega, ampak ugrabljenega otroka. Drugi migranti so ga namreč ukradli staršem, ker je z otrokom lažje in hitreje potovati proti severu.

V drugi zgodbi so se medijska poročila vrtela okrog dejstva, da ni šlo za rop. Hkrati pa so mediji zamolčali dejstvo, da je šlo za navadno tatvino, ki so jo bizarno opravičevali in se pri tem sklicevali na policijsko poročilo, češ da so se migranti ustrašili prihajajoče policije in so zato zbežali.

Priznanje odgovornega urednika nemške javne televizije
“V prispevkih nemške “Tagesschau” in oddaje “Tagesthemen” novinarji ne prikazujejo vedno prave slike migrantov, ki se prebijajo proti Nemčiji,” je ta teden priznal odgovorni urednik nemške javne televizije ARD Kai Gniffke.

“Ko snemalci snemajo begunce, iščejo družine z malimi otroki in velikimi okroglimi očki,” tako Gniffke, resničnost pa je drugačna: 80 odstotkov beguncev je mladih, močnih, samskih moških.”

Tem dejstvom navkljub pa dosedanje poročanje riše pravo “družinsko sliko”. To se bo zdaj spremenilo. “Moramo biti pazljivi, da se izbor slik ne bo več tako zelo osredotočal na otroke,” je za nemški FOCUS napovedal Gniffke.

M. H.