Danes je zadnji dan, ko lahko na tak način izkažete dobro delo!

Datum:

Danes je zadnji dan, ko še lahko namenimo del svoje odmerjene dohodnine v tem letu kot donacijo družbeno pomembnim ustanovam. 

Možnost, da zavezanec del svoje odmerjene dohodnine nameni za financiranje upravičencem, ki so nevladne organizacije, politične stranke, reprezentativni sindikati ter registrirane cerkve in druge verske skupnosti, se je v zakon o dohodnini vpisala z davčno reformo v letu 2007. Do lani je lahko vsak zavezanec za donacijo enemu ali več upravičencem s posebnega seznama pri Finančni upravi RS namenil 0,5 odstotka svoje obračunane dohodnine, lansko leto decembra pa se je s sedmim protikoronskim zakonom ta delež podvojil in tako znaša en odstotek.

Če smo zahtevo za namenitev dela dohodnine že oddali v prejšnjem letu oz. je upoštevana v dohodninski napovedi za leto 2021, te ni potrebno ponovno oddajati, v primeru da FURS-u ne sporočimo, komu namenjamo svoj del dohodnine, se ta dodeli ostalim, ki jih izberejo uradniki.

Lani je največ donacij prejelo društvo klovnov zdravnikov Rdeči noski, sledili so mu Slovenska karitas, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje in Katoliška cerkev.

Zahtevo za namenitev dela dohodnine za donacije lahko zavezanci vložijo osebno ali po pošti pri pristojnem finančnem uradu, še lažje pa je to storiti prek Fursovih storitev elektronskega poslovanja eDavki.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...