fbpx

Francija dan potem: “To je poraz multikulturne politike, z osmimi ljudmi so vrgli Evropo na kolena”

Pogovarjali smo se z analitikoma Klemnom Grošljem in Boštjanom M. Turkom (foto: STA).

“Koncept multikulturnosti in široko odprtih meja se je tukaj pokazal kot uničujoč. Ta koncept Evropa mora spremeniti,” je teroristični napad v Parizu komentiral analitik Boštjan M. Turk. Evropa bo morala predvsem okrepiti svojo obveščevalno dejavnost, okrepiti bo morala protiteroristične ukrepe,” pa meni Klemen Grošelj.

November, petek 13., je dan, ki bo verjetno za vedno spremenil Pariz, Francijo in konec koncev tudi Evropo. Kaj bi morala Evropa zdaj odgovoriti, kdo je odgovoren za to tragedijo, kako je vse skupaj povezano z migrantsko krizo, je kriva tudi Angela Merkel? Vse to so vprašanja, ki se odpirajo in katera bodo še kar nekaj dni, celo mesecev, predmet razprav v javnosti – tisti strokovni in tisti nestrokovni.

Mi smo odgovore iskali skupaj z dvema analitikoma – Boštjanom M. Turkom in Klemnom Grošljem.

Klemen Grošelj, obramboslovec

To je teroristični napad. Povezovati ta napad z Angelo Merkel je zelo težko. Prav tako je težko reči, koliko je migrantski tok prispeval tukaj zraven. Ta potni list, ki naj bi se pojavil, vprašanje, kaj je s tem. Kot kaže, so bili napadalci ljudje, ki so že prej živeli v Franciji in Belgiji. Vsaj večina naj bi jih že prej živela tam. Ali je to povezano z migrantskim tokom, je težko reči. Ne moremo reči, da nekdo ni izkoristil te poti za infiltracijo v Evropo, ampak kot za zdaj kaže, gre za napadalce, ki so že prej živeli v Evropi, torej lahko da so bili radikalizirani v Evropi, lahko da so bili tudi celo borci na Bližnjem vzhodu, ampak da bi bila to izključno krivda migrantskega toka, ne bi mogel reči. Glede na situacijo so napadalci dobro poznali državo. Za tak napad potrebuješ močno logistično in siceršnjo podporo, drugače takega napada ne moreš izvesti.

Krivec je gotovo Islamska država. Država kot taka, kot teroristična organizacija je glavni krivec. Evropa bo morala predvsem okrepiti svojo obveščevalno dejavnost, okrepiti bo morala protiteroristične ukrepe, koordinacijo aktivnosti in pa seveda oblikovati odločno in predvsem enotno varnostno politiko – na eni strani braniti vrednote, na katerih temelji EU, po drugi strani pa bolj aktivno posegati v reševanje krize na področjih, od koder te radikalne ideje prihajajo.

Kako se bodo dogodki razvijali naprej, je težko reči. Veliko je odvisno od tega, kaj se bo dogajalo v Siriji, kakšna bo reakcija mednarodne skupnosti in od tega, ali se bo oblikovala neka enotna mednarodna koalicija, ki se bo s tem spopadla, ali se bodo države s tem soočale po svojih najboljših močeh. Verjetno se bodo varnostni ukrepi v tem trenutku okrepili, poostrili se bodo nadzori na notranjih evropskih mejah. Drugače pa je prezgodaj govoriti o tem, kaj se bo v prihodnjih dneh dogajalo.

 

Boštjan M. Turk, politični analitik in publicist

To je strašno. Jaz sem v Parizu živel, delal, študiral … Pariz zdaj ne vem, kakšen je, ampak po poročilih; to je bilo zadnjič v juliju leta 1944, ko je bila še vojna. Potem pa tega ni bilo. Bral sem iz arabščine prevedena poročila skupine IS v francoščino in takoj vidim, da je bil tisti, ki je to pisal, Parižan. Živel je v Parizu, bil je Francoz, vse to mu je bilo poznano.

Koncept multikulturnosti in široko odprtih meja se je tukaj pokazal kot uničujoč. Ta koncept Evropa mora spremeniti in se strezniti, preden bo prepozno. Treba je zapreti meje in imeti nadzor nad ekstremnimi celicami, islamističnimi.

To je poraz multikulturne politike, ki jo je evropska politika zagovarjala. Zdaj se je pa izkazala ne samo kot neučinkovita, ampak smrtno nevarna. Ob tem, da se da vedeti, da je to šele začetek. Dogajalo se bo tudi pri nas, in sicer premo sorazmerno s tem, koliko novih migrantov bo vstopilo v to območje, saj je popolnoma jasno, da je med njimi tak in tak procenti tistih, ki so negativno nastrojeni.

Izhajam preprosto iz dejstva, da je pri 10, 15, 20 spuščenih migrantov že lahko noter nekdo, ki je povezan z IS. Pri 1000, 1500, 2000, 3000 pa je zagotovo nekdo noter, ki ima drugačne načrte, kot ti mislijo. In pri 100.000?

Večina migrantov prihaja iz Sirije, kjer je islamska vojska najbolj živa. Zdaj si pa predstavljate, kaj bo. Pokalo bo, jaz vam povem. Pokalo bo po Nemčiji. V sporočilu je zelo nedvoumno rečeno, da so to križarji Francije in Nemčije. Zagotovo bo v kratkem prišlo do česa podobnega tudi v Nemčiji, morda tudi v Avstriji ali celo Sloveniji.

Teroristični napad v Parizu je za IS velik uspeh. To je 11. september za njih. Oni so sicer izgubili 8 bojevnikov, ki so umrli za Alaha in so že pri devicah, … ampak oni so vrgli na kolena jedro Evrope. Tam živi 25 milijonov ljudi in z osmimi ljudmi so vse to vrgli na kolena. Da ne govorim, kakšna bo gospodarska škoda zaradi turizma in podobno.

Za Slovenijo je trenutno najbolj pomemben absoluten popis vseh, ki se tukaj nahajajo in so prišli v zadnjem času. Absoluten varnostno-obveščevalni nadzor nad islamskimi skupinami. Predvsem je tu Bosna, tam se jih precej rekrutira. Absolutno stanje maksimalne previdnosti.

N. K., A. D.