fbpx

Kako je Ciril Zlobec z izdajo tajnega podatka ogrozil osamosvojitev Slovenije

Ciril Zlobec (Foto: STA)

V Sloveniji je nekaj povsem normalnega, da so posamezniki – ki so se dokazano izpostavljali z aktivnostmi proti osamosvojitvi – pridobili ali ohranili položaje. Ciril Zlobec, ki je tujim službam v času osamosvojitve izdal najvišjo državno skrivnost, je do konca mandata sedel v predsedstvu Slovenije in postal celo podpredsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Ciril Zlobec je kot član predsedstva Slovenije, ki je predstavljalo vrhovnega poveljnika slovenskih oboroženih sil, že po plebiscitu in nekaj mesecev pred osamosvojitvijo Slovenije podpisal deklaracijo za enostransko razorožitev Slovenije, s katero je nasprotoval ustanovitvi slovenske vojske, nato pa je nekaj dni pred agresijo JLA na Slovenijo tujim diplomatom izdal natančen čas načrtovanega prevzema efektivne oblasti v slovenske roke, kljub temu da je bil ta podatek varovan z oznako državna skrivnost.

Izdal tajni podatek, da bo razglasitev 25. junija
Vsi – tudi Sloveniji sovražni generali JLA – so namreč pričakovali, da bo Slovenija dejansko prevzela efektivno oblast 26. junija 1991, v resnici pa se je pripravljala za prevzem efektivne oblasti že dan prej, tj. 25. junija. Za ta podatek je vedela le peščica ljudi (člani razširjenega slovenskega predsedstva, nekaj članov vlade in ključni operativci), med njimi tudi Zlobec, ki pa je ta tajni podatek povedal italijanskemu konzulu v Ljubljani Fabiu Cristianiju. 

4. junija 1991 je Christiani pri Zlobcu preveril, ali še drži, da bo uradna razglasitev potekala 26. junija. Zlobec je pritrdil. 13 dni kasneje pa je Italijana obvestil, da se bo to zgodilo 25. junija.

Zlobec: “Proslava bi bila neokusna.”
Christiani je nato ugibal, da se bo verjetno na ta dan potem zgodila tudi proslava. “Če bi vlada ob takšnih okoliščinah organizirala veliko proslavo, bi bilo to zelo neokusno,” je dejal Zlobec, sodeč po telefonskih prisluhih, ki so objavljeni v Beli knjigi slovenske osamosvojitve.

Preko tujih diplomatov je Zlobčeva informacija prišla tudi do Srbije. Kot neposredna posledice te izdaje so tanki JLA na Primorsko prišli 26. junija, dan prej, kot je Beograd prvotno načrtoval intervencijo.

Celoten zapis omenjenih prisluhov med Zlobcem in Cristianijem si lahko ogledate na spodnjih fotografijah:

Zlobca zaradi izdaje ovadilo Združenje VSO
Zaradi veleizdaje pri razorožitvi slovenske Teritorialne obrambe je Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) poleg Milana Kučana podalo ovadbo še zoper Cirila Zlobca, Matjaža Kmecla in Dušana Pluta. “Zdaj bomo videli, ali smo pred zakonom res vsi enaki,” je novinarjem pred dnevi dejal Janez Janša.

Nina Knapič