fbpx

Kruta resnica: Zaradi zakona prisilni splavi in detomori

Kontroverzna politika enega otroka je bila na Kitajskem uveljavljena leta 1979 (foto: epa).

Po tem ko je kitajska vladajoča komunistična partija pred dnevi sporočila, da je konec politike enega otroka, je zdaj opozorila, da se morajo pari te politike, ki je v letih izvajanja poskrbela za kar nekaj grozljivih številk, še vedno držati. Zakon se bo namreč spremenil šele marca.

Minuli četrtek je v javnosti zaokrožila novica, da se je Kitajska odločila omiliti zakon, ki je kitajskim parom dovoljeval zgolj enega otroka. Po novem bodo tako lahko imeli dva.

Za to so se odločili zaradi hitrega staranja populacije in z namenom podpiranja gospodarstva. Zakon se bo sicer izvajal do njegove spremembe, ki bo nastopila marca, poroča BBC.

Preprečili 400 milijonov rojstev
Kontroverzna politika enega otroka je bila na Kitajskem sicer uveljavljena leta 1979 z namenom upočasnitve rasti prebivalstva. S tem so preprečili okoli 400 milijonov rojstev. To številko so dobili tako, da so upoštevali, kakšen bi bil trend rojstev, če ne bi uvedli tega zakona.

Čeprav je zakon dovoljeval nekatere izjeme, so se tisti pari, ki so ga kršili, soočili s kaznimi – vse od glob do izgube zaposlitev in prisilnih splavov.​

Vlada medtem ocenjuje, da bo po spremembi zakona do drugega otroka upravičenih okoli 90 milijonov parov, a strokovnjaki menijo, da se bodo mnogi med njimi kljub temu odločali zgolj za enega, saj je to postalo že nekakšna družbena norma.

Kaj je prinesla politika enega otroka?

  • V ruralnih predelih so družine lahko imele dva otroka le, če je bil prvi otrok deklica.
  • Izjema so bile etnične manjšine in pari, pri katerih sta bila oba starša edinca.
  • Leta 2013 so zakon nekoliko omehčali tako, da so drugega otroka lahko imeli tudi tisti pari, pri katerih je bil zgolj eden od njiju edinec.
  • Aktivisti trdijo, da je zakon privedel do številnih grozljivih dejanj. Med drugim izpostavljajo detomore deklic, saj zanje velja, da so težje zaposljive oziroma so za delo manj plačane kot moški. Posledica tega so bili tudi prisiljeni splavi oziroma splavi glede na spol. Številna rojstva deklic niso bila niti zabeležena.
  • Glede na ocene je na Kitajskem trenutno 33 milijonov več moških kot pa žensk.
  • Vlada je z globami staršev, ki so kršili zakon, »zaslužila« kar 315 milijard dolarjev oziroma 285 milijard evrov.

B. O.