fbpx

Miha Kovač: Slovenska nogometna reprezentanca je posledica avtodestruktivnega nacionalizma

Miha Kovač (foto: STA)

Številni slovenski levo usmerjeni intelektualci leta 1991 niso bili preveč navdušeni nad osamosvajanjem Slovenije od Jugoslavije in nastankom slovenske države. Med njimi je bil tudi takratni kolumnist Mladine Miha Kovač, ki je celo nasprotoval oblikovanju slovenske nogometne reprezentance.

Letos se je praznovanje 25. obletnice osamosvojitve Slovenije časovno pokrivalo z evropskim nogometnim prvenstvom v Franciji. Na tem prvenstvu sicer naše države ni bilo, se pa je naša reprezentanca do zdaj uvrstila na tri prvenstva: leta 2000 na evropsko prvenstvo v Belgiji in na Nizozemskem, leta 2002 na svetovno prvenstvo na Japonskem in Južni Koreji ter leta 2010 na svetovno prvenstvo v Južni Afriki.

Kovačevi dometi slovenske suverenosti
Nogomet je najbolj priljubljeni šport na svetu in navijanje za nacionalno reprezentanco je močan povezovalni dejavnik vsakega naroda. Spomnimo se le navdušenja Slovencev nad uspehi slovenske nogometne reprezentance. Toda teh uspehov ne bi bilo, če bi obveljalo mnenje, ki ga je v Mladini nekaj mesecev pred osamosvojitvijo zagovarjal Miha Kovač.

Kovač je 26. marca 1991 v zgoraj omenjenem tedniku objavil kolumno za naslovom O nogometni suverenosti in nadnaslovom Jodlarji. Med drugim je zapisal: “Ta mesec sta dva skoraj spregledana dogodka jasno zamejila domet slovenske suverenosti: najprej je Nogometna zveza Slovenije napovedala, da bo izstopila iz Nogometne zveze Jugoslavije, organizirala lastno prvenstvo ter skušala včlaniti slovensko reprezentanco v FIFA, kar bi ji omogočilo nastopanje v kvalifikacijah za evropsko in svetovno prvenstvo; nekaj dni kasneje pa so v evropskem parlamentu z izjemo skrajne desnice vse stranke podprle deklaracijo o ozemeljski enotnosti Jugoslavije.“

Kovač o nogometnem skrajnem desničarstvu
Iz dejstva, da so bile proti deklaraciji o jugoslovanski ozemeljski enotnosti v evropskem parlamentu le stranke skrajne desnice, je Kovač izpeljal naslednji dokaj radikalen sklep: “Zato je odločitev NZS, da izstopi iz NZJ, po evropskih političnih kriterijih skrajno desna. Za to potezo namreč ni mogoče najti nobenega pragmatičnega, zgolj nogometnega razloga, saj je dva milijona ljudi premalo za kvalitetno nogometno ligo …”

Kovač je napovedoval slovenskemu nogometu zelo črno, katastrofalno prihodnost, če se bo osamosvojil od jugoslovanskega nogometa: “Slovenska reprezentanca bi bila po moči nekje med Malto in Norveško, zato bi se slovenski igralci lažje uveljavili skozi jugoslovansko reprezentanco, ki sodi nekam v sredino evropskega zgornjega razreda, itd. Skratka, če bi razbili jugoslovansko nogometno ligo in slovenski nogomet zaprli v ozke republiške meje, bi to pomenilo njegov konec; lepšega zgleda, kako avtodestruktiven je lahko nacionalizem, si ne bi mogli želeti.“

“… Slovenci ne znajo več trezno presoditi, kje jim povezovanje z ostalimi republikami koristi in kje škodi – in tega niso sposobni zato, ker tako kot evropska skrajna desnica na ves svet gledajo skozi nacionalna očala,“ je še poudaril Kovač in dodal: “Slovenska pot v Evropo pelje zato pelje skozi Beograd, Zagreb in Sarajevo.“

Poglejmo, kakšna je bila v resnici prihodnost slovenskega nogometa, ki se precej razlikuje od črnogledih Kovačevih napovedi. Slovenska nogometna reprezentanca je prvo tekmo odigrala 19. junija 1991 proti Hrvaški. Na zelenici nogometnega stadiona v Murski Soboti so bili uspešnejši naši južni sosedi, ki so zmagali z 1:0. Ta tekma je bila neuradna tekma, saj takrat niti Slovenija niti Hrvaška nista bili neodvisni državi.

Igor Benedejčič in njegov zgodovinski zadetek
Do popolnega preloma med Nogometno zvezo Slovenije (NZS) in Nogometno zvezo Jugoslavije (NZJ) je prišlo 29. junija 1991, ko je predsednik NZS Rudi Zavrl obvestil predsedstvo NZJ, da zaradi agresije Jugoslovanske ljudske armade (JLA) na Slovenijo prekinja stike z NZJ. Prvo uradno tekmo je slovenska nogometna reprezentanca odigrala 3. junija 1992 proti Estoniji v Talinu. Izid je bil 1:1, slovenski nogometaš, ki je dal zgodovinski prvi zadetek za slovensko nogometno reprezentanco, je bil Igor Benedejčič, ki je mrežo estonskega vratarja zatresel v 73. minuti.

Prve tekme naše reprezentance so bile tako imenovane prijateljske tekme. Prvo kvalifikacijsko tekmo – za uvrstitev na evropsko nogometno prvenstvu v Angliji leta 1996 – je naša reprezentanca odigrala 7. septembra 1994 v Mariboru proti takratnemu svetovnemu podprvaku Italiji.

A. Ž.