Miha Kovač: Slovenska nogometna reprezentanca je posledica avtodestruktivnega nacionalizma

Miha Kovač (foto: STA)

Številni slovenski levo usmerjeni intelektualci leta 1991 niso bili preveč navdušeni nad osamosvajanjem Slovenije od Jugoslavije in nastankom slovenske države. Med njimi je bil tudi takratni kolumnist Mladine Miha Kovač, ki je celo nasprotoval oblikovanju slovenske nogometne reprezentance.

Letos se je praznovanje 25. obletnice osamosvojitve Slovenije časovno pokrivalo z evropskim nogometnim prvenstvom v Franciji. Na tem prvenstvu sicer naše države ni bilo, se pa je naša reprezentanca do zdaj uvrstila na tri prvenstva: leta 2000 na evropsko prvenstvo v Belgiji in na Nizozemskem, leta 2002 na svetovno prvenstvo na Japonskem in Južni Koreji ter leta 2010 na svetovno prvenstvo v Južni Afriki.

Kovačevi dometi slovenske suverenosti
Nogomet je najbolj priljubljeni šport na svetu in navijanje za nacionalno reprezentanco je močan povezovalni dejavnik vsakega naroda. Spomnimo se le navdušenja Slovencev nad uspehi slovenske nogometne reprezentance. Toda teh uspehov ne bi bilo, če bi obveljalo mnenje, ki ga je v Mladini nekaj mesecev pred osamosvojitvijo zagovarjal Miha Kovač.

Kovač je 26. marca 1991 v zgoraj omenjenem tedniku objavil kolumno za naslovom O nogometni suverenosti in nadnaslovom Jodlarji. Med drugim je zapisal: “Ta mesec sta dva skoraj spregledana dogodka jasno zamejila domet slovenske suverenosti: najprej je Nogometna zveza Slovenije napovedala, da bo izstopila iz Nogometne zveze Jugoslavije, organizirala lastno prvenstvo ter skušala včlaniti slovensko reprezentanco v FIFA, kar bi ji omogočilo nastopanje v kvalifikacijah za evropsko in svetovno prvenstvo; nekaj dni kasneje pa so v evropskem parlamentu z izjemo skrajne desnice vse stranke podprle deklaracijo o ozemeljski enotnosti Jugoslavije.“

Kovač o nogometnem skrajnem desničarstvu
Iz dejstva, da so bile proti deklaraciji o jugoslovanski ozemeljski enotnosti v evropskem parlamentu le stranke skrajne desnice, je Kovač izpeljal naslednji dokaj radikalen sklep: “Zato je odločitev NZS, da izstopi iz NZJ, po evropskih političnih kriterijih skrajno desna. Za to potezo namreč ni mogoče najti nobenega pragmatičnega, zgolj nogometnega razloga, saj je dva milijona ljudi premalo za kvalitetno nogometno ligo …”

Kovač je napovedoval slovenskemu nogometu zelo črno, katastrofalno prihodnost, če se bo osamosvojil od jugoslovanskega nogometa: “Slovenska reprezentanca bi bila po moči nekje med Malto in Norveško, zato bi se slovenski igralci lažje uveljavili skozi jugoslovansko reprezentanco, ki sodi nekam v sredino evropskega zgornjega razreda, itd. Skratka, če bi razbili jugoslovansko nogometno ligo in slovenski nogomet zaprli v ozke republiške meje, bi to pomenilo njegov konec; lepšega zgleda, kako avtodestruktiven je lahko nacionalizem, si ne bi mogli želeti.“

“… Slovenci ne znajo več trezno presoditi, kje jim povezovanje z ostalimi republikami koristi in kje škodi – in tega niso sposobni zato, ker tako kot evropska skrajna desnica na ves svet gledajo skozi nacionalna očala,“ je še poudaril Kovač in dodal: “Slovenska pot v Evropo pelje zato pelje skozi Beograd, Zagreb in Sarajevo.“

Poglejmo, kakšna je bila v resnici prihodnost slovenskega nogometa, ki se precej razlikuje od črnogledih Kovačevih napovedi. Slovenska nogometna reprezentanca je prvo tekmo odigrala 19. junija 1991 proti Hrvaški. Na zelenici nogometnega stadiona v Murski Soboti so bili uspešnejši naši južni sosedi, ki so zmagali z 1:0. Ta tekma je bila neuradna tekma, saj takrat niti Slovenija niti Hrvaška nista bili neodvisni državi.

Igor Benedejčič in njegov zgodovinski zadetek
Do popolnega preloma med Nogometno zvezo Slovenije (NZS) in Nogometno zvezo Jugoslavije (NZJ) je prišlo 29. junija 1991, ko je predsednik NZS Rudi Zavrl obvestil predsedstvo NZJ, da zaradi agresije Jugoslovanske ljudske armade (JLA) na Slovenijo prekinja stike z NZJ. Prvo uradno tekmo je slovenska nogometna reprezentanca odigrala 3. junija 1992 proti Estoniji v Talinu. Izid je bil 1:1, slovenski nogometaš, ki je dal zgodovinski prvi zadetek za slovensko nogometno reprezentanco, je bil Igor Benedejčič, ki je mrežo estonskega vratarja zatresel v 73. minuti.

Prve tekme naše reprezentance so bile tako imenovane prijateljske tekme. Prvo kvalifikacijsko tekmo – za uvrstitev na evropsko nogometno prvenstvu v Angliji leta 1996 – je naša reprezentanca odigrala 7. septembra 1994 v Mariboru proti takratnemu svetovnemu podprvaku Italiji.

A. Ž.

 • FORT WORTH

  Intelektualec Miha Kovac ?!

  To dvoje nikakor ne gre skupaj…
  Pa a se je temu cloveku sploh uresnicila kaksna napoved ali ocena stanja ?!
  A tale model sploh ve,kaj je nacionalizem ?
  Ze leta 1991 smo v Sloveniji imeli ogromnih beguncev in migrantov,ki so iskali boljse zivljenje v Sloveniji. On pa pise o nacionalizmu ?!
  Pa tale je bil ze takrat slep ali pa butast !

  • Nata

   + + + + + + + + + + + + + +

 • Borut Stari

  Ne razumem smisel tega pisanja.Članki v Novi vse bolj dišijo po naročenem. Vse bolj se optožuje lastno mišljenje, ki ni po volji ljubljenega vodje.

  • FORT WORTH

   Smisla ne razumes ?
   To so tvoji levi t.i. intelektualci !

   • Borut Stari

    Obiski spletne strani Nove so glede na marec padli za polovico. Odstopil je glavni urednik U.U.in še kaj bi se našlo. Ljudje bi radi živeli v normalni državi. Ne želijo domovine polne razprtij. Taka domovina ne more biti podlaga za boljše in ljudjem prijazno življenje. Tvoji, moji,naši,vaši. Pojma nimaš kaj pomeni beseda intelektualec. Tudi ta beseda je postala primer etiketiranja. Tudi Nova bo izgleda žal, doživela usodo Slovenca. Če nekdo ne piše po tvojem okusu ga zmerjaš z t.i. intelektualcem.
    Frustracije se zdravijo v posebnih ustanovah in ne na portalih.

    • FORT WORTH

     Po mojem okusu ?
     Pa a ti res NIC ne razumes ?
     Po njegovim misljenju sonce vzhaja zvecer-zahaja pa zjutraj…
     In tak,kot je tale,ki prihaja z levice imajo javne nastope in pisejo clanke ?
     Tale je bolj za na zaprti oddelek…

     • Borut Stari

      Takih bedarij normalen človek ne more razumeti.

     • Jovo Jamnica

      Zato sam sebi všečka… :-)

    • Anthon

     Daj, človek, preberi si nekaj člankov na 24-kur in prouči komentarje pod njimi, da boš sploh dojel “globino” vsega tega. Če je ne boš, pa raje kar ostani pri vaših, bo vsem lažje.

     • Borut Stari

      Zakaj pa. Hodim po svoji poti. Brez vodstva. Kaj bom bral in mogoče komentiral je moja stvar. Ne rabim tvojih nasvetov.

     • Anthon

      Saj saj, samo portal si zgrešil. Tudi Kardelj je imel svojo pot, če si pozabil. Pravzaprav je sintagma “svoja pot” v odnosu do sveta in življenja praktično sinonim za revolucionarni odnos do slednjega.

      Ali sedanji nelustrirani socialisti, običajno iz t.i. top managementa, ne imenujejo ta glavnega kar “stari”, prosto po tozdovsko?!

     • Borut Stari

      Zdaj si me pa nasmejal. Kardelja in njegovo stvar imaš kot retrospektivo v Luki Koper in še marsikje drugod po JS in ustanovah (namenoma ne pišem podjetjih, ker to niso) državnega pomena in v državni lasti. Ima enak namen. Razpršiti odgovornost na druge, V mojem imenu jim tega ne bo uspelo. Vprašaj se raje, kdo sem jaz, da spreminjam državo?

     • Anthon

      Lepo, da sem te nasmejal. Glede razumevanja države pa je dobro prebrati Pitamicovo Državo. Jaz jo bom spet enkrat ponovno.

      Čiste osnove pa so, da mora država biti organizirana demokratično, oblast pa se postavlja z volitvami. Se pravi, pojdi volit, ali celo uporabi pasivno volilno pravico in se daj (iz)voliti. Ker pa so opravila pri vodenju države le zahtevnejša, kot je na primer vožnja kamiona, ki sicer še zdaleč ni nezahtevna, pa je treba za začetek poiskati stranko, v kateri so ekipe, ki večinoma obvladajo takšna zahtevna, vrhunska opravila, in tam dati na razpolago svoje znanje in svoje sposobnosti. Stranka mora imeti poleg teh strokovnih zadev pošlihtano seveda tudi vse, kar zadeva generalni pogled na vodenje države, se pravi operacionalizirane dolgoročne, srednjeročne in kratkoročne cilje, če napišem nekolikanj po domače.

      Danes zame ni pametno izumljati svoje poti in v nagloblji resnici tudi nikoli to ni bilo prav pametno, ker je v tem skrita človekova nadutost. Zame so moralni “temelji” sveta jasni.

     • Borut Stari

      Največja moja težava je v temu, da sem tehnično naravnan človek. Tehnika je egzaktna veda Velja, ali je ali ni. Zato imam težave v razumevanju tistega kar mogoče je, mogoče pa ni.Ali pa je po koga izbiri.

    • Nata

     Ma daj no ??
     Če nekdo ne piše po tvojem okusu ………….ne želijo razprtie………tvoji ……moji………….
     Ja Bog nebeški , kje pa ti živiš ??
     Kdaj in kdo je pa to začel ?
     Ravno zato , ker – vemo kdo – ne želi , da bi se kaj spremenilo , je tako , kot je !
     In , res je sramota , da propadajo naši časopisi !!
     To je pokazatelj , kdo ima denar v tej naši državi !!
     Denar , ki so ga ” tisti , ki delajo in živijo po svojem okusu “.
     pokradli nam !

     In , oprosti , jaz prav nobenh frustracij ne zdravim na tem portalu.
     Ali , ko že leta kupujem ( čeprav težko ) Demokracijo ….Reporterja .
     Kupujem , da izvem še kakšno drugo mnenje .
     In napišem kaj na tem portalu . Pa je prav vseeno kaj in kako , a ne ?
     Tudi ti imaš tukaj isto pravico , kot jaz .
     Ne nas pošiljati v posebne ustanove , no !!!!!

     • Borut Stari

      Pravzaprav vedno imaš lahko svojo oceno in na podlagi nje svoje mnenje. Tvoja izbira. Osebno imam svojo pot.

     • Borut Stari

      Raje se vprašaj. Kdo pa sem jaz, da spreminjam državo?

     • Nata

      No, si državljan…….pa polnoletni volilec…………in imaš vso pravico izbirati …..izbrati svojo pot !
      ČE NAS BI BILO VELIKO , BI PA TUDI KAJ LAHKO SPREMENILI

      Tako si tudi napisal spodaj .In prav je tako .
      Oglasila sem se , ker ne razumem , zakaj bi se ” zaradi enega ljubega miru ” , vedno ena opcija morala uklanjati ??

     • pajot

      Sem vedel. Mnenje butastega človeka. Pa kdo jo bo spreminjal,če ne ravno ti? Ej,stari!

     • Borut Stari

      Mogoče sem po tvojem mnenju butast.Nisem pa bebav, da obkladam neznane osebe s pridevniki na podlagi nihovega lastnega mnenja.

    • tarantela

     Ti povem, da nima smisla, sem tudi sama poskusila v tem smislu, pa me je nekdo ozmerjal, da sem žleht kot satan. Ne boš spremenil…

    • Viktorh

     “Obiski spletne strani Nove so glede na marec padli za polovico”

     Na teh straneh sodelujem od začetka.
     Število je raslo. Prišli so tudi firbci in provokatorji. Počasi se čisti. Odhajajo provokatorji, odhajajo firbci, ostajajo pa zvesti komentatorji in najeti provokatorji, poslani…

  • Ruggedplant

   Tebi ni v interesu spoznavati intimna in javnosti spretno skrivana stališča kreatorjev slovenskega javnega mnenja? Se vsem tem informacijam raje izogneš, da boš (kot vsak pravi levičar) lažje živel v svetu brez razprtij, v “bratstvu in enotnosti” enoumja kot v Jugoslaviji?
   Je tebi razmišljanje Kovača blizu ali kaj konkretno te moti na tem, da je Nova citirala izjave tega partijskega veleuma v času, ko naj bi bili Slovenci najbolj enotni?

 • Viktorh

  Slovenci smo bili in smo slabi v nogometu.
  Sposobni nismo sestaviti niti ene mestne ekipe brez južjakov, celo črncev.
  Državne reprezentance se izogibajo tisti redki Slovenci, ki malo bolje igrajo, mi celo dajemo državljanstvo tujcem, da bi nas reševali.

  Sicer pa je nogomet šport ne ravno bistrih ljudi.

  • Ruggedplant

   Kaj je narobe z južnjaki ali črnci, če priložnost zaigrati v dresu reprezentance vzamejo z večjo hvaležnostjom, z večjim spoštovanjem in večjim žarom od marsikaterega domorodca? Prvi si z zgoraj naštetimi atributi zaslužijo državljanstvo in še kaj zraven, drugi pa si zaslužijo edino, da bi ga vzeli. S tem ciljam na razne Udrihe, Vujačiče, Lorbke in podobne športne oportuniste, ki jim je reprezentanca zadnja skrb, nepotrebna nadloga, zanjo pa zaigrajo izključno takrat, ko preračunajo, da bi jim to lahko fuinančno koristilo pri nadaljevanju kariere.

   V tem je razlika med domoljubjem in nacionalizmom.

   • Viktorh

    Oh in ah, toda za predavanje pa boš moral najti drugega poslušalca.
    Filozofirati o domoljubju in nacionalizmu pri športu, pa je, smešno.

    Eden najboljših športnikov in športnic, Prevc in Mazejeva to počenjata zaradi svojih, osebnih ambicij in zaradi dobrega zaslužka.
    Da to počenjata za svojo državo in domovino, je privlečeno za lase. In vsi so enaki.
    Poglej onega cepca, ki je nekajkrat vrgel kladivo, pa sedaj zahteva dosmrtno rento.

    Vi le igrajte, tekmujte, toda, za svoj denar.

    • Ruggedplant

     Nisem pisal o razlogih zakaj se nekdo profesionalno ukvarja s športom, ker je to stvar posameznika, pišem le o odnosu, ki ga ima ta profesionalni športnik do državnega dresa in vse kar ta simbolizira. Tako Prevc kakor Mazejeva sta vrhunska športnika z vzornim odnosom do domovine in me pri tem prav nič ne moti njun zaslužek. Nasprotno – še toliko bolj ju cenim, ker sta na svoje slovensko poreklo ponosna kljub temu, da v tem ni nikakršne “ekonomske logike”, ki bi se jima poznala na osebnih finančnih koristih. Še bolj pride ta občutek pripadnosti in hvaležnosti državi pri ekipnih športnih, kjer je v igri veliko več denarja in je nacionalnost močno izpostavljena – igralci, ki v svojih klubih letno služijo na stotine tisočev evrov ali celo milijone, potem pa v edinem prostem obdobju med sezonama, svoj čas in zdravje darujejo (in tvegajo) za državno reprezentanco (takorekoč zastonj), so upravičeno kovani v zvezde in si s strani države tudi zaslužijo dodatna priznanja. So namreč eni redkih zgledov mladim generacijam kaj pomeni domoljubje v času, ko vsak vidi le svoje kratkoročne zasebne interese in se mu zaradi samoljubja ne ljubi niti premaknit riti na volitve – ker neposredne kratkoročne koristi za svojo rit pač ne vidi.

     • Viktorh

      Vse bolj se zapletaš.
      Jaz sem pa pisal, da nimamo Slovencev ni nogometašev, južnjaki ali črnci pa naj igrajo doma…

     • Ruggedplant

      In jaz sem ti zelo nadrobno pojasnil, da je takšno razmišljanje nacionalizem in ne domoljubje.

     • Viktorh

      Nisi dihtig.
      Tujec, ki pride zaradi nogometa in dobi državljanstvo, ni in nikoli ne bo domoljub, on igra zaradi denarja, je pa domoljuben do svoje domovine, ki ni enaka državi v kateri biva in ima drugo državljanstvo.
      Ende.

     • Ruggedplant

      Že od samega začetka govoriva o reprezentanci, ne o klubskem nogometu. Reprezentanca je nenekaj kar državi podariš prostovoljno, čeprav se tega od tebe ne zahteva, klub pa je služba v katero pač hodiš zaradi lastnega preživetja, kariere, osebnih koristi. Očitno ne poznaš kaj dosti pritiskov, ki jih klubi in managerji izvajajo nad svojimi igralci, ko jim v nekaterih primerih celo grozijo z odpustitvijo v primeru odločitve igranja za reprezentanco, saj s tem tvegajo utrujenost in poškodbe, ki se lahko klubu kasneje močno finančno pozna. Nekateri zvezdniki domoljubi se v ta namen posebej zavarujejo za primere poškodb med reprezentančnimi akcijami, da potem odplačajo klubu škodo, ki bi nastala zaradi njihove morebitne poškodbe. Če pa misliš, da igralci za reprezentančne tekme dobivajo bajne vsote in da se jim igranje za reprezentanco finančno celo splača, pa živiš v nekem drugem svetu.

     • Viktorh

      Ne seri!

      Najprej sem napisal: Slovenci smo bili in smo slabi v nogometu.
      Sposobni nismo sestaviti niti ene mestne ekipe brez južjakov, celo črncev.
      Ti pa si začel nabijati o domoljubju….

     • Ruggedplant

      Torej začneš z nacijo, neumesno vrineš še stavek o klubskem nogometu in nadaljuješ z nacijo v vsem nadaljnjem dialogu, potem pa se sprenevedaš. ne razumem.

      Že tvoje izhodiščno dejstvo je napačno – Slovenci smo zelo dobri v nogometu, naši najboljši igralci igrajo v močnih ligah in to je tudi razlog, da moramo v klubskem nogometu zapolnjevati ta mesta s tujci. Če bi imeli zdravo gospodarstvo, bi bilo drugače, a žal ni.

     • Jovo Jamnica

      Slovenci smo zanič fuzbaleri. Enako, kakor Avstrijci. Slovenci imamo v krvi, kar se skupinskih športov tiče, edino odbojko. Vsi izvrstni odbojkarji prihajajo iz Koroške. Zakaj že? seveda je Lah to v hipu poštekal in iz nič, naredil zgodbo o uspehu. Ker pa je fuzbal za “ruljo”, se sukajo tukaj veliki denarci.

     • Ruggedplant

      ? Glede na število registriranih nogometašev, smo najbrž nekje blizu svetovnega vrha, o čem bluziš? Ta hip imamo 2 izmed 10 najboljših golmanov na svetu in ogromno igralcev v ligah po svetu, igrali smo na dveh svetovnih prvenstvih in enem evropskem. Katera od držav velikosti Slovenije se lahko pohvali s tem? Od 24 udeleženic letošnjega Eura sta bili samo 2 državi z manj prebivalci od Slovenije – S. Irska in Islandija – oboji so sploh prvič na kakšnem velikem tekmovanju v moderni eri. Če smo slovenci zanič, kdo je torej dober?

     • Jovo Jamnica

      Svetovno nogometno prvenstvo 2002…Slovenci: Spasoje Bulajić, Sebastjan Cimirotić, Milenko Ačimović, Zoran Pavlović, Senad Tiganj, Mladen Dabanović, Goran Sanković, Muamer Vugdalić, Amir Karić, Mladen Rudonja, Zlatko Zahović, Džoni??? Novak, Marinko Galić, Željko Milinović in Marko Simeunović.To je prva postava in rezerva. Če pa bi hoteli sestaviti iz preostanka Neslovencev ekipo, potem bi bila težava. Namreč, Dejan Nemec, Nastja Čeh, Rajko Tavčar, Saša Gajser, Miran Pavlin, Milan Osterc, Aleksander Knavs in Aleš Čeh, štejejo skupaj samo 8(osem) duš. Manj kot dovolj za enajsterico!

     • Ruggedplant

      Kolikor je meni znano, ni niti eden izmed naštetih naturalizirani Slovenec, torej igralec, ki se mu da državljanstvo tik pred prvenstvom, da lahko zaigra pri določeni reprezentanci – formalno so torej vsi Slovenci, vsi po vrsti veliko bolj pristni od Kučana in danes vladajoče rdeče jugonostalgične kamarile. Razen seveda če je zate narodnost zgolj nekaj materialnega (kri) in ne stvar globoke osebne identifikacije (duša). Če bi imeli na geostrateški točki kakršno zaseda Slovenija etnično “čisto” reprezentanco, bi pomenilo bodisi da smo tako kužni, da se nas sosednji narodi na daleč ogibajo že od prvega homo sapiensa dalje ali pa da pripadamo drugi humanoidni vrsti s katero se ostali narodi ne morejo uspešno pariti. Ideje o čisti krvi kot nekakšnem narodnem atributu so umrle že s padcem nacizma, saj ga ni enega samega človeka na svetu, kaj šele naroda, ki bi lahko cca 2 milijona let zajemal le iz svojega ozkega genetskega bazena- če pa bi se to v laboratorijskih pogojih lahko nekako zgodilo, ne bi šlo za nikakršno nadraso, ampak podraso nekonkurenčno v vseh aspektih fizionomije.

     • Jovo Jamnica

      Po tvoji logiki! Slovenci smo sobivali tisoč let s Kelti, Vlahi, zahodnimi in vzhodnimi Sloveni, Germani, Romani in Ugrofinci… Fuzbaleri pa so predvsem iz Balkana. Na Balkanu pa smo samo 100 let…

     • Ruggedplant

      Tudi “Balkanci” so sobivali z vsemi naštetimi narodi in so torej do neke mere prav tako krvno mešani, v čem je poanta? Če se čudiš zakaj je v reprezentanci toliko potomcev južnih priseljencev, pa si očitno prespal zadnjih 100 let ali pa že dolgo nisi bil v kakšnem od večjih slovenskih mest.

     • Jovo Jamnica

      Poanta je, da so Balkanci prišli na svoj račun, posebej v času, ko se je Slovenija konstituirala kot suverena država.

     • Ruggedplant

      Ne bi rekel – načrtno raznarodovanje Slovencev se je začelo že zdavnaj v Jugi, ko so gradili industrijske soseske in cela mesta kamor so uvažali prebivalce manj razvitih delov Juge, da se ta trmast domoljuben narod dokončno (če ne zlepa, pa zgrda) stopi s skupno državo, nauči srbohrvaško in hočeš-nočeš navzame balkanizmov, ki jih Slovenci (vajeni avstro-ogrske mentalitete) enostavno nismo mogli sprejeti.
      Devetdeseta leta so bila že naslednji val, povsem normalno, zaradi vojne na Balkanu, kasneje pa so se državljanstva podeljevala kot Petrolove nalepke, ker je levakom začelo zmanjkovati naivne raje, ki bi jih bila še pripravljena voliti. Ampak to je že konkretno izven teme.

     • Jovo Jamnica

      …Tri leta kasneje se klub preimenuje v NK Odred in se leta 1953 prvič uvrsti v prvo zvezno nogometno ligo, v kateri pa igra le eno sezono. Enajsterica, ki je 19.7.1953 odigrala odločilno tekmo kvalifikacij v Banja Luki, je bila: Bencik, Fajon, Piskar, Žumbar, Lesjak, Osrečki, Belcer, Toplak, Brezar, Hočevar, Hacler. Prvo tekmo v 1. ZNL je Odred odigral 31.8.1953 z osiješkim Proleterjem….

      http://www.rtvslo.si/blog/bavdek18?page=1

     • Ruggedplant

      Malo prej pa si pisal, da smo Slovenci zanič fuzbalerji, zdaj pa se odloči…

     • Jovo Jamnica

      Če bi pozorno bral sestavek, ki sem ga prilepil, bi prebral tudi, da je enajsterica igrala v balkanski ligi le eno sezono. Če bi bili Slovenci dobri fuzbaleri…

     • Ruggedplant

      Ne gre za to, da ne bi bili dobri, ampak se s tem športom preprosto nismo ukvarjali toliko kot romanski in balkanski narodi, ki so od športov gojili takorekoč le igre z žogo. S tem ko so začeli v Slovenijo intenzivneje prihajati trendi z balkana in s eje v nogometu začel obračati večji denar, pa se je nogomet populariziral tudi v Sloveniji in rezultati niso izostali.

     • Jovo Jamnica

      Daleč najbolj popularen aktivni igralec NK Maribor, je… Brazilec.

     • pajot

      Pozabil si na Milivoja novakovića. Ki zapravi skoraj vsako 100%šanso.

     • Viktorh

      =biSE.
      Ignore!

 • antimur

  Takšnim kot je Miha Kovač, je potrebno zakonsko prepovedati predavati in deformirati mlade z njegovimi kučanističnimi idiotizmi. Zanimivo, da ni predlagal Hanžka za slovenskega selektorja, bi takoj imeli multi-kulti reprezentanco.

  • Borut Stari

   Zakonske prepovedi niso vsebina demokracije. Demokracija ni to, da govoriš in pišeš kar hočeš, Ampak, da tega lahko ne počneš če nočeš.

   • Ruggedplant

    Komunistični agitprop je nagovarjanje k zločinu in poveličevanje totalitarizma. Oboje spada na področje kršenja človekovih pravic (brze katerih prave demokracije ni) in je zato (v pravih demokracijah) preganjano z zakonom (brez katerih prave demokracije ni).

  • tarantela

   Če dobro premisliš, imamo že sedaj multi-kulti reprezentanco, precej uvoženih nogometašev. No, če izpustimo Hanžka, kaj meniš, kateri Slovenec je sposoben sestaviti nogometno reprezentanco iz samih čistokrvnih domorodcev? In kje boš te nogometaše dobil med domačini?

   • rrrrr

    Jani Moedendorfer!

    • tarantela

     Kje boš dobil domorodne nogometaše?

     • Johan

      V Sloveniji SLOVENCE !

 • Darth Vader

  papki, tko kot vsi pri Mladini…..trop intelektualnih podpovprečnežev

 • centurion

  Poglejte si samo tr Kovačeve oči.
  Le kaj bi počel ta um leta 1991 v nekih morebitnih Hudih jamah

  • Jovo Jamnica

   http://sloblogi.drugisvet.com/sporocilo.php?post_id=238301

   …Vinko Gorenak…blog
   “…Tisti čas pogosto primerjam z današnjim in vse bolj ugotavljam, da se je le malo kaj spremenilo. To je bil čas, slovesa Tita in tudi sam sem takrat živel v medijsko prikrojenem svetu resnic, ki so se kasneje izkazale za popolne neresnice. Če bi me takrat vprašali kje in kako živim, bi vam s ponosom povedal, da živim v najbolj pravični in najboljši državi sveta, še več znotraj nje, da živim v najbolj razvitem njenem delu – Sloveniji, skratka povedal bi vam, da živim v raju na zemlji”…

   …še kaj @centurion?

   • rrrrr

    ….seveda. Pa je Gorenak ostal tudi dane, leta 2016 in v EU ter demokraciji pri teh predmodernih stališčih?. Pa ali JJ še vedno hodi v Kumrovec in je kandidat za predsednika komunistične mladine? Ali je to vse kar je JJ naredil v svojem delu zate in zame? Ali je bil J. Pučnik ostal komunist tudi po prihodu iz slovenske Lubjanke in v novi demokratični Sloveniji? Ali je celotna SZDL še vedno transmisijsjska stranka bivšega propadlega režima? Si njeno ožje vodstvo vodstvo s predsednikom vred kdaj videl, da bi se basali s kremšnitami v ljubljanski slaščičarni Zvezda in pohlevno poljubljali roko Don Kučanu za kos odgriznjene skorjice slaščice? So tudi drugi komunisti in njihova stranka napredovali v demokratične in prerezali vse vezi s totalitarizmom? Mi lahko predstaviš samo 1 (eno)? Citirati izjave politikov, izrečene v prosluli Brozovini, ki pa se danes srčno borijo na še preostalih zadnjih okopih ohranitve demokracije pri nas je zlobno, nekonstruktivno, nedomiselno in ni na nivoju tvojih prejšnjih postov.
    Svetujem ti, da poskusiš še edino opozicijsko stranko blatiti na kakšen nov, originalen način, ne pa da ponavljaš utrujajoče mantre Hanzijev&co.
    Sam se ob citiranju tega Gorenakovega zdrsa izpred 25-30 let samorefleksivno vprašaj: ali si ti še vedno mali Jovica Jamnica in se igraš s petelinčki in kamiončki , ali pa si v tem času že odrasel, velik možakar? Ali se sedaj igraš s petelini in kamioni?

    • Jovo Jamnica

     Si ti sploh prebral članek? …Kovač je 26. marca 1991 v zgoraj omenjenem tedniku objavil kolumn…
     In ja, Gorenak je svoj “zdrs” objavil na svojem blogu, nekje avgusta 2013!!!

     • Steiermark

      Vidiš, jovica, prav smiliš se mi, zaradi svoje “funkcionalne nepismenosti”, ko uspeš nekaj črkovati, morda še besedo skupaj spraviti, razumeti napisanega pa ne!

     • Jovo Jamnica

      Kovač svoje kolumne ni umaknil. Gorenak pa svoj blog, v katerem je to zapisal… je. Zakaj? Mu je kdo prišepnil?
      …………………………..

      Your comment is awaiting moderation.
      31/08/2013 at 10:30
      Spoštovani g.Gorenak
      Moje razmišljanje je samo “apropos”. Sva enake starosti. Po poklicu sem samo strojni tehnik in nisem politično angažiran. Konec sedemdesetih sem listal po Leksikonu Cankarjeve založbe in naključno pod geslom “Pohorje”, prebral, citiram:..gorovje v s. Sloveniji…bla,bla,bla…-Na planoti Osankarici blizu Treh žebljev 8.1.1942(!?!?) 20.000(!?!?) nemških policistov v hudem boju uničilo pohorski bataljon (65 borcev). Konec!!!
      Po naravi sem zvedav in takrat nisem bil v tolikšni meri medijsko indoktriniran, kakor sami zase pravite. Takoj sem vzel pot pod noge in poiskal v knjižnici literaturo. Naletel sem na Zbornik dokumenata i podataka o narodnooslobodilačkom ratu jugoslavenskih naroda…iz leta 1955. Ah, kaj vse sem tam prebral. Potem sem prebral še kaj drugega. Toda Vi, Vi ste celo vedeli, da obstajajo Teharje…pa nič???? Vsaj za lastno dušo??? Koliko časa in informacij ste potrebovali, da ste ugotovili, da dvomite??? Sam sem se na lastno pest, hitro prepričal, da je skromen pasus iz leksikona CZ, ničvreden zmazek, s stilom…seveda.

      Your comment is awaiting moderation.
      31/08/2013 at 11:22
      Spoštovani g. dr.Vinko Gorenak
      Vjudno Vas prosim, da objavite moj prejšnji komentar, ali vsaj pojasnite, zakaj je sporen.

    • Nata

     + + + + + + + + + + + + + + +

     • Jovo Jamnica

      Odzval sem se samo na provokacijo @centuriona. Nič drugega…

     • FORT WORTH

      Ti je mogoce sapo vzelo ?

     • Jovo Jamnica

      Kaj, a tole, kar mi je @rrrrr spisal. Bodi resen… LOL

     • centurion

      Jovica, provokator si ti.
      Idi ti bre u otađbinu jugovinu!
      Sicer juge ni tam doli, ker ste vsi jugosi ostali v
      nezaželeni Sloveniji…
      Ni vaša intimna želja…
      Pa zdravnika pozdravi..

     • Jovo Jamnica

      Tudi moj psevdonim je svojevrstna provokacija. Inicialke so J.J.

     • rrrrr

      $&€Jovo Jamnica, ali kar zastonj?

     • Jovo Jamnica

      Srbi pravijo… “Najgore ti je tudje pare brojit.” :-)

     • rrrrr

      Pravijo pa tudi: ,,Veži konja, gde ti gazda kaže”

     • Jovo Jamnica

      Reklo se, kakor v filmu “Lost in Translation” razume tudi takole:

      U prevodu… radi kako gazda odluči sa brigom manje ako nešto krene po zlu jer ti ne snosiš odgovornost zbog greške koja je nastala jer je ti nisi ni prozrokovao već odluka tvoga nadređenog.

     • Steiermark

      Ja, centurion, tega jugovići, kot je ta poturica jovo, ne razumejo, ker niso sposobni razumeti, ker se pač oni, v svoji nejbolj intimni opciji, nikoli niso počutili v tujini oz. da Slovenija ni njihova ampak še vedno pripadajo “multikulti”, ko imajo čefurji in muslijevski okupatorji, prednost pred avtohtonimi – Slovenci!

     • Aton

      Slabo razumeš. Tuda jaz sem nekoč na bližnjem vzhodu ponosno povedal, da sem iz Jugoslavije in ne iz Češke. Potihem pa sem sanjal o Sloveniji.
      Problem ljudi pa je, da se jim čas ustavi, da ne sledijo spremembam, tehnologiji, kultur. glasbi… To so starčki z zakrnelimi možgani, ki znajo povedati samo to, kako fajn je bilo. V V zadnjih dneh njihove mladosti..

     • Jovo Jamnica

      Slabo razumem? Korelacijo med Kovačem in Hudo jamo? Ta je pa dobra. Kovač je letnik 1960. Za razliko od tebe, nisem v tujini nikoli ponosno razglašal, da sem iz Jugoslavije. Jugoslavije sem se sramoval. Sem velik slovenski rodoljub. Spomnim se, enkrat je bilo v DDR, da sem Nemcu razlagal, kakor nisem Jugoslovan, ampak Slovenec. Ker je ta isti Nemec poznal tudi moje sodelavce, ki so bili monteri iz juga Jugoslavije, sem pokazal na svetlolasega kolega Janeza in poudaril… “Vidiš razliko, mi se razlikujemo že na prvi pogled!” Pozneje sem imel zaradi te moje izjave, težave, saj so hoteli “bratje” z mano fizično obračunat.

   • Steiermark

    jovica, izgleda da bloga Gorenaka nisi sposoben razumeti!

 • pajot

  miha kovač je posledica avtodestruktivnega komunizma.

 • totex39

  Sedaj lahko razumemo, zakaj imamo jogonastalgično mladino, če jim pa taki kot je ta Miha Kovač s svojimi predavanji vcepljajo v glavo komunistično levičarsko ideologijo.

 • Ryuk

  Šmentana muha, kaj si tak suha?
  Kdo te bo plačal? Miha Kovačev…

 • indijanka

  Popolnoma razumem, da je čas dopustov in tem ni v obilju. Miha Kovač je nezanimiv človek. Neprijetno je poračunavat z njim. Nobenega smisla ne vidim v tem. Jasno je, da je razmišljal iz cone lastnega udobja. Mislec ni, na nogomet se ne spozna, še manj se spozna na dejstvo, da so spremembe edina konstanta v življenju. Da je ta sprememba posledica želje po svobodi. Da so si svobodo želeli številni, tudi sama. Da smo ponosni na izborjeno. Zanimiva borba je s tistimi lovkami hobotnice, ki še vedno migajo in z njeno glavo. Ta zgoraj se je skril. Strahopetec je.

  • Jovo Jamnica
   • tarantela

    Hvala!!!

  • Ruggedplant

   Temu, da je nezanimiv, ne morem oporekati. Da pa v “poračunavanju” z njim ni nikakršnega smisla, pa nikakor ni res. Če je smisel obračunavanja le ob izbiri sebi intelektualno konkurenčnih nasprotnikov, potem je tako ali tako nesmiseln kakršenkoli dialog s komunisti, ker v teh 70 letih niso skupaj spacali niti enega samega intelektualca – če Žižku damo ta naziv, ga lahko mirne vesti tudi mojim vročim zimskim copatom, ki jih potem silom prilike nosim skozi poletje in vsebujejo ravno zadosti znoja za ta naziv.
   Kovač je eden izmed glavnih kreatorjev javnega mnenja, saj ga režimski mediji (še posebno TV) neprestano klicarijo za raznorazna mnenja, politične predvolilne in povolilne analize, sam pa v teh vlogah igra vlogo nepristranskega, nestrankarskega analitika (Slovenci imajo to radi), čeprav v resnici ni ne eno ne drugo – ne nepristranski, ne analitik. Ne se čudit, ko bo po Cmerarju na premierski stolček stopil kakšen brihtnež Kovačevega kova. Resnici na ljubo po Zokijevi zmagi na parlamentarnih volitvah, je v Sloveniji možno prav VSE.

   • indijanka

    Lahko se zgodi tudi to. Zato moramo pozicionirati sebe. Ne pa reklamirati strahopetcev.

    • Jovo Jamnica

     dr. Miha Kovač je človek, kateremu marsikdo prisluhne, ko se pojavi na TV. Berejo ga mnogi, če njegov pogled ugleda dan v tiskanih medijih. Eni ga hvalijo, ko kritizira magistersko nalogo Alenke Bratušek, drugi spet, ko se postavi za Grimsa, proti Mladini…

     • marta

      Je pač prilagodljiv človek :)

     • Jovo Jamnica

      Nič hudega. Kdor se ne prilagodi, izumre…

     • Steiermark

      Seveda, najbolj mu pa prisluhnete tisti, ki se nikakor nemorete otresti indoktrinacije, ki vam je bila vsiljena v vrtcu, šoli in kasneje na delovnem mestu – ki se jugosrbskega komunizma nikoli neboste osvobodili in začeli razmišljati brez čipa!

     • indijanka

      Zakaj bi me motilo govorjenje nekoga ob komur JJ deluje še pametnejši kot je?

 • rrrrr

  ,,Šmentana muha, kok si ti suha, kdo te bo plačal, Miha Kovačev”, pravi slovenska ljudska.
  ,,Zakaj te plačujemo za tvoje bivše, sedanje in verjetno še bodoče nebuloze, Miha Kovačev”, pravi danes slovensko ljudstvo.
  ( Šmentana muha pa je med tem poginila. Miha Kovačev je s svojim novinarskim pisanjem ni mogel prehraniti. Nič od niča.)

 • Anton

  tak analitik bi bil tudi jaz:)

  sarkazem press!

 • črnaovca

  Motiti se je človeško bi rekle pametni, a kaj ko nekateri svojih zmot ne priznajo niti na smrtni postelji

 • Franc Šink

  Ah ta kovačev Miha. Nikoli mu ne zmanjka idej.

 • Ruggedplant

  Si predstavljate, da bi kaj takega zdaj v času nogometnega EP-ja obelodanili na pjongjang poročilih Nacionalke ali Poop TV-ja? Je že večja verjetnost, da se nad Ljubljano za 1 teden parkira ogromna vesoljska ladja. No ali pa ravno enaka, da ne pretiravam.

 • Poštenje velja

  Slovenske nogometne reprezentence ni!
  jE SAMO BOSANCKO SRBSKA ĆEFURSKA SPREGA KI FORSIRA SVOJE SMRDLJIVE IGRALCE.
  REZULTATI SO TOREJ NA NIVOJU BOSNE!

  • črnaovca

   Si gledal EP v nogometi, saj so igrali vseh barv in najmanj je bilo pravih domačih

   • Poštenje velja

    Ja žal, razen pri nemcih, Skandinavcih……….
    francozi so še ena sam črna kolonija

    • Lokomotivführer

     Tudi tisti, ki jim kriv za prejeti gol. Namesto, da bi šel v blok, se je zasukal s hrbtom, in žoga je šla mimo

 • Olga

  Tudi njegova “novinarska stroka” bi šla za med v jugovini, kamor se lahko tovariš odseli!

 • domovina mili dom

  Vsakdo ima pravico do svojega mišljenja. Pri domovini, v kateri živiš, pa demokracije ni več.
  Domovina je edina, mati je edina. Tu so pa samo dve variante. Ali si zvest svoji domovini – domu. ali pa si izdajalec.

  • Olga

   V Sloveniji imajo pravico do svojega mišljenja le levi! Pri desnih je pa vedno sovražni govor!

   • Jovo Jamnica

    Mislijo si še v Severni Koreji lahko, kar si hočejo…

    • bolimeđoko

     Mislijo si lahko, samo spregovorit ne smejo vsega, kar si lahko samo mislijo. To pa je bistvo tamkajšnjega razmišljanja. Kaj pa pri nas?

   • domovina mili dom

    Bomo obrnili. Je tako?

 • janez zorman

  Le kdo je takrat poznal pobčka, ki jih jer stresal iz rokava, kar je od Atita slišal !?

 • garfi

  pametnjaković

 • MEFISTO

  Nogomet ni šport pametnih ljudi.

  Za te stvari imamo balkance.

  Morda pa kruhoborec Miha Kovač v tem vidi avtodestruktivni nacinalizem.

 • Anthon

  Članek pravzaprav pripoveduje o enem od mnogih slovenskih janičarjev.

 • EOL

  Samo nekaj mi ni jasno… zakaj vsi ti nasprotniki slovenske osamosvojitve in nasploh vsega slovenskega raje ne grejo tja kjer se bi morali po njihovem zgledovati…
  So kot begunci muslimani, ki rinejo v EU kljub temu, da bi jim po veri in načinu življenja bolje ustrezala marsikatera država.

  • dob

   Oni so natanko tam, kjer so si želeli biti! V kučanovi Jugoslaviji, ki ohranja jugokomunizem.

 • Aton

  Miha Kovačev je dosegel skoraj polovico IQja povprečnega nogometaša!

 • Johan

  Ja tale tip je velik tajkun, vseved in dembil. Privatizacija državnih podjetij ni nogomet !

 • if

  Imamo nogometno reprezentanco države Slovenije! Je to tudi nogometna reprezentanca slovenstva?
  Je, če njeni člani skozi svoje nogometno življenje in himno doživljajo slovenstvo, sicer ni!

  Splošno nogometno življenje reprezentatov je posel.
  Slovenstvo? Definirajo ga vsebine, ki mnogim nogometnim reprezentantom niso del njihove identitete!
  Je med njimi tudi slovenska himna?

  Slovenska himna je glasbeni produkt krščanskega nazora. Njen avtor je katoliški duhovnik Stanko Premrl, stric slovenskega domoljuba, antifašista in antikomunista Janka Premrla Vojka, napisana na tekst Prešernove Zdravice, v kateri Prešeren Slovenijo sidra na krščanskega Boga, ki ga na slovenskem preganja nazor, ki mu pripada tudi Miha Kovač.

  Antislovenstvo prepoznavamo po izključevanju vsebine celotne vsebine Zdravice in hkrati z izdajalskim poudarjanjem kontekstno iztrgane vsebine sedme kitice.

  Tak pristop antislovenstvo uporablja tudi pri obavnavai migrantstva, v času vlade Boruta Pahorja tudi v obliki formiranju Bele knjige s smernico »Z veliko verjetnostjo je mogoče predvidevati, da bo Slovenija postajala večkulturna država, ki bo zaznamovana z intenzivnejšimi medkulturnimi vplivi, zato je potrebno že danes misliti na prihodnje razmere in pripravljati sedanje generacije na življenje v spremenjenih razmerah.«

  Miha Kovač?
  Preko nogometa slovenski osamosovjitveni ideji očita nacionalizem, torej se tudi definira kot antislovenstvo!

  Sedanje oblike antislovenstva so najhujši napad na njegov obstoj!
  Vzroki so domoljubno nezavedno volilno telo, šolski sistem brez ustreznega izobraževanja zgodovine in domoljubja, in Trojanci z volilno pravico, ki slovenstva nikoli ne bodo živeli!

 • Unikatna

  To si raje oglejte!! Kakšna žalost in sramota za Slovence!! Kam smo prišli, da to dovolimo!?

  LJ šerif odkriva kip VKaradžiću, kip velikana Slovenstva dr. Antona Trstenjaka v centru LJ pa prerašča trta!!

  https://twitter.com/DamirCrncec/status/752519198077775872/photo/1?utm_source=fb&utm_medium=fb&utm_campaign=DamirCrncec&utm_content=752519198077775872

 • radames

  Najbolj zoprna stvar na svetu – fuzbal.
  Opazil sem, da večina ljudi, ki izredno radi gledajo šport, nimajo nikakršne fizične kondicije. Sam ga zelo nerad gledam. Od takega športa nimam popolnoma nič, ampak res, prav nič. Imam pa veliko, kadar sem na biciklu, na smučeh, v gorah.
  Pa kolk člankov je dons o fuzbalu!

 • MEFISTO

  Nespodobno je med poštenimi ljudmi omenjati Miho Kovača!

  • RATATA

   Ja in preživel bo življenje v celoti.

   • MEFISTO

    Seveda, saj vse svoje zavrženo življenje ni počel nič težjega kot govoril in pisal neumnosti.

 • Aresnica

  Tovariši se zbirajo in kujejo načrte v hiši (vili) Nataše Pirc Musar – poleg raznih bednikov pride tudi tovariš Miha Kovač, ekonomist Bogomir Kovač ….ITD. Je pa zanimivo, da to golazen kar naprej vabijo oziroma jih vidim pametovati na RTVju.
  _______________________
  Lep pozdrav

 • Kučko pod pručko

  Hvala Miha, da sem zaradi tebe in Miheljaka po osamosvojitvi odpovedal tardečo Mladino!!!

 • Rožle

  “Dobiš kdaj občutek, da ti telefon vibrira, ko ga potegneš na plan, pa ugotoviš, da ni niti trznil?”..
  ******A se tole še komu dogaja ali samo meni…???

  • Novakec1

   Na tiča obes mobi boš imel dvojno korist.

 • Novakec1

  Iz koga boš pa reprezentanco sestavu če v klubih za nakraden denar igrajo sami čefurji, zumbe, migranti, janičarji itd. Fuzbal tak kot je z zakonom prepovedat pa naj za klobaso igrajo.

 • tramal

  Tega bedaka pa ne morem ne poslušat in ne videt.Umsko prizadet komunistični primat.

 • tomaz_oberkrainer

  mihec mihec ti si en navadn havdre kej čem ti drujga rečt

 • modrec

  Kakorkoli vzameš, nogomet je velik biznis. Drugače je pa legendaren duel med Kovačem in Jankovićem od 42 minute naprej http://www.rtvslo.si/slovenija/jankovic-v-tarci-ne-vem-ali-bom-sel-na-volitve/330363

 • Meho

  Miha Kovać je bil zagotovo primeran vojnik u JNA.
  “Pošten Slovenac”, bi rekel Slobo.

 • APMMB

  Kar hvale vredno je, da je uredništvo dalo na sramotilni steber Miho Kovača. Ta s svojo druščino razjeda Slovenijo. Najprej je z vemi močmi oviral njeno samostojnost, ko pa so Slovenio pogumni možje osvobodili in osamosvojili, je s svojimi jurišniki storil vse, da so se polastili oblasti in še sedaj vladajo Sloveniji. So kakor kamelenoni, saj se pred vsakim volilnim ciklusom prelevijo, menjajo ime svoji falangi, po potrebi tudi barvo, le usrane gate obdržijo.
  Kakšen pa je nihov domet, si trezni ljudje lahko ogledajo, ko se ozrejo po svetu in vidijo, kako propadajo levičarski z redčo zarjo obsijani raji od Venezuele, Kube, pa Severne Koreje, in afriških bantustanov.
  Ni pa nujno, da se ljudje ozirajo po svetu,saj je doma v Sloveniji dovolj zgovorno stanje, ki priča o uničujoči moči slovenskih levičarjev, ki jim pripada Miha Kovač. Ti vladajo v Sloveniji že več kot 20 let in jasno je, da je Slovenija zašla na stranski tir in nima prihodnosti. Vsaj tako dolgo ne, dokler bodo v ospredju tipi kakršen je Miha Kovač.

 • učko

  Važno mu je samo to, da so ga režimci nagradili z direktorskim položajem v Mladinski knjigi !

 • tramal

  V vsaki normalni državi take bedake kot je kovač,obesijo.Bilo pa bi lepo če bi se sam da nebi delal več sramote normalnim slovencem.

 • Kat Wilson

  On je bil moj predavatelj tistih nekaj mesecev ko sem zdržala na bibliotekarstvu. Sicer so bila njegova predavanja med zanimivejšimi, je pa bil neznosno vzvišen. Nikogar nisem marala iz tiste glupe fakultete. Filofaks in ostale socialno družbene fakultete so res prava katastrofa. Tam lahko le izgubljaš čas. Več se naučiš o življenju če se lotiš šivati in kvačkati.

 • učko

  Ne mu zamerit, je pač “doktor marksistično komunističnih budalaštin”!!!!!!

 • Meho

  Prepričan sem, da je bil tale kovać v stari JNA ‘primeran vojnik’. V slovenščini smo jim rekli ritolizniki.

  Jasno, če je vojsko sploh služil in se ji ni junaćki izmaknil, tako kot še nekateri pametuni iz partijskega trobila Mladina, zdaj pa kokodakajo o dobri stari jugi.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!