fbpx

Na eni strani slavospevi zdravstvu, na drugi se iztekajo ultimati

Foto: STA

Ko je treba predstaviti tisto, kar je pozitivno, ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc nima težav, ko bi se morala soočiti z aferami in problematiko izgorelih medicinskih sester pa je slika nekoliko drugačna.

Na torkovi novinarski konferenci, ki jo je ob prvi obletnici pripravilo Minstrstvo za zdravje RS, smo bili priča predvsem besedam samohvale. Ministrica za zdravje ni skoparila s pohvalami, svoje delo pa je ocenila kot zelo dobro.

Vse lepo in prav. Seveda moramo pohvaliti in izpostaviti tisto, kar je dobro, a bi pričakovali, da minister premore tudi nekaj samokritike. Sploh glede na to, da je slovensko zdravstvo daleč od zavidljivega položaja – zadnje leto dni so ga zaznamovale afere, ki so zamajale predvsem zaupanje pacientov, na drugi strani pa počasi prekipeva tudi že zaposlenim.

A zato pač ni kriva ministrica kajne? No, vsaj ona misli tako.

Da se moti, ji bodo v prihodnjih dneh pa tudi mesecih skušali dokazati uslužbenci v zdravstvu. Na eni strani medicinske sestre, ki so ministrstvu v zvezi s kadrovskimi normativi ravno do danes postavile ultimat, oziroma zaposleni v zdravstveni negi, potem pa so tu še laboratorijski delavci na območju Ljubljane, ki napovedujejo stavko za ponedeljek, in zdravniki, ki stavko napovedujejo za začetek novembra.

Kje je blišč, ki ga opisuje ministrica?
Medicinske sestre so predvsem v ljubljanskem Univerzitetnem kliničnem centru že večkrat opozorile na nevzdržno stanje zaradi pomanjkanja kadra, a jim za zdaj z ministrico še ni uspelo sesti za pogajalsko mizo. Ob tem je treba opozoriti, da je delo medicinskih sester odgovorno in zahtevno. Ure se jim kopičijo, sestre pa izgorevajo na delovnem mestu. Ogromno nadur ostaja neplačanih.

Zaposleni ne vidijo blišča, kot ga je na novinarski konferenci opisovala Kolar Celarčeva, potrpljenja pa je vse manj.

Ko je ministrica Vesna za zgled
Morda pa bi se morala ministrica Milojka zgledovati po ministrici Vesni. Spomnimo, da je ministrstvo za notranje zadeve pred tednom dni objavilo razpis za 25 novih zaposlitev, iščejo pa vse od svetovalcev, uradnikov, socialnih delavcev, do peric in kuharjev.

25 sicer res ni zelo velika številka, sploh če upoštevamo, da bi v zdravstvu po besedah sindikatov potrebovali od 150 do 200 novih medicinskih sester letno. A vsaj korak v pravo smer je. Očitno se še vedno najdejo zaposlitve za poklice, ki jih nujno potrebujemo, in kdo drug, če ne ravno medicinske sestre, so med tistimi, ki jih nikakor ne bi smelo primanjkovati.

Zdravje bi moralo biti na prvem mestu.

B. O.