fbpx

Raje investirate v pse kot otroke?

Foto: STA

Medtem ko je večini evropskih žensk za izpolnitev življenja še vedno zelo pomembno tudi materinstvo, pa je v Sloveniji – po zadnjih podatkih – to bolj pomembno moškim. Slovenija je med evropskimi državami na vrhu po permisivnosti: popustljiva, razumevajoča in naklonjena razvezam, homoseksualnosti, prostituciji, splavu, evtanaziji in zakonski nezvestobi. Nerazpoložena pa za rojevanje otrok.

V Ljubljani je Pasji vrtec. Večja zelena površina, lepo pokošena, nekaj lesenih boksov za pse in možakar s samokolnico v akciji. Pasji vrtec deluje zelo podobno kot vrtec za človeške malčke. Varstvo od sedme zjutraj do petih popoldan, vmes pa menda pravo razmerje med akcijo in počitkom za vašega ljubljenčka. Za prehrano poskrbi varuh psov ali pa jo po želji prinesete sami.

Pravzaprav zanimiva ideja, ampak pasji vrtec? V vrtec smo še do nedavnega vozili (človeške) otroke. Takšna je vsaj bila praksa zadnjega stoletja. Zdaj pa se je začela nova era, ko bomo, kakor kaže, začeli v vrtec voziti pse. Obstaja velika verjetnost, da bodo kmalu tudi vrtci za dihurje, kače, aligatorje oziroma vse ostale domače ljubljenčke, ki bi jim lastniki želeli zagotoviti čim lepši dan, medtem ko so sami v službi.

Več kot polovica gospodinjstev v Sloveniji ima vsaj enega psa ali mačko
Problem seveda ni v sami ideji pasjega vrtca, ideja je odlična. Hoteli in najbrž tudi vrtci za male živali so po svetu že dolgo nekaj povsem vsakdanjega. S trendi smo pač v Sloveniji malo za časom. Ampak kakor kaže, smo sosede preko luže že dohiteli, celo prehiteli. V ZDA ima pse ali mačke polovica vseh gospodinjstev, v Sloveniji pa se številka bliža 60 odstotkom. Skoraj četrtina Slovencev pa ima doma več kot enega hišnega ljubljenčka. Ideja pasjega vrtca je odlična tudi zato, ker bo v praksi gotovo postala dobičkonosen posel. Pasji vrtci bodo slej kot prej polni. Kaj pa vrtci z otroki?

Statistike letošnjega leta kažejo, da so več kot dva otroka rodile ženske, ki so danes stare 70 ali več let, medtem ko mlajše generacije ne dosegajo vrednosti, potrebne za enostavno reprodukcijo prebivalstva. Med 25 let starimi ženskami je mama vsaka peta, med 30-letnicami vsaka druga, med tistimi, ki so stare 35 let, pa so materinstvo že doživele tri od štirih. Povečuje pa se delež žensk, starih od 40 do 49 let, ki nikoli niso rodile. Statistično izračunano je povprečno število otrok na eno žensko 1,51.

Medtem ko je v Evropi večini žensk za izpolnitev življenja še vedno zelo pomembno tudi materinstvo, je v Sloveniji ta odstotek žensk nižji. Zato pa smo Slovenci in Slovenke (žal) toliko bolj naklonjeni razvezam, homoseksualnosti, prostituciji, splavu, evtanaziji in zakonski nezvestobi. V samem vrhu, takoj za Švedsko, Dansko in Nizozemsko.

Nam bodo psi plačevali penzije? 3

Moj ljubi, zlati kuža
Seveda bi se bolj verodostojno slišalo iz ust strokovnjaka, ampak roko na srce, z domačimi ljubljenčki zadovoljujemo del čustvene plati svojega življenja. Veliko lažje je psu ukazati Sedi!, kot pa na primer ukrotiti nemirnega malčka. Jasno je, da so otroci vseživljenjski in izjemno zahteven ter odgovoren projekt. Zato se ljudje raje odločijo za enega ali dva otroka, pa še kakšnega psa ali mačko. Tisti pač, ki o tem sploh lahko odločajo, vedno več pa je žal tudi takih, ki se »trudijo, pa ne zanosijo«.

Družinska politika v naši državi odigra pri vprašanju, ali nam bodo penzije plačevali psi ali naši otroci, zelo pomembno vlogo. Če mladi nimajo služb in stanovanj oziroma vsaj možnosti samostojnega bivanja, težko razmišljajo o tem, da bi imeli otroka. Včasih je bilo vprašanje biti ali ne biti: imeti ali ne imeti otroka? Danes pa je to vprašanje: imeti psa ali mačka (in morda še koliko in katerega)? Gre za vprašanje: človek ali žival? Koga boš hranil, vzgajal, vodil na sprehode, ljubil, zdravil? Človeka ali žival? Vse pogosteje je odgovor – žival.

Skrb za domačega ljubljenčka prinaša človeku zadovoljstvo, ugodje, občutek, da za nekoga živi, da se nekomu daruje, da nekomu pripada. Ob sebi ima nekoga, ob komer se lahko potolaži ali je celo njegov prijatelj. Ne glede na to, koliko boste vložili v psa, vam bo trikratno vrnil. V obliki naklonjenosti seveda. Zato ne čudi, da kot gobe po dežju rastejo storitve za pse. Pasja veterina, pasji zobozdravnik, pasji salon, pasja slaščičarna, pasji hotel, pasja šola, pasji vrtec. Če imate psa, so to zelo pomembne in nujne storitve. Pogosto tudi drage. Kos torte za rojstni dan ljubljenčka stane enako, kot bi stal kos torte za otroka, okoli dva evra petdeset. Prav presenetljivo pa je, koliko denarja na valentinovo za darila svojim ljubljenčkom zapravijo Američani – kar 703 milijone dolarjev.

Ko postane ljubezen bolezen
Ljubezen do živali pa lahko postane tudi bolezen. Čeprav zakonska zveza med človekom in živaljo ni mogoča v nobeni državi na svetu, pa so obred poroke s svojim ljubljenčkom izvedli že mnogi. Ena od serij Jerry Springer šova je bila posvečena izključno poroki s konjem. Neka ženska v Indiji se je leta 2006 pred 2000 gosti poročila s kačo, dve leti nazaj pa je znani modni kreator Karl Lagerfeld izjavil, da bi, če bi bilo mogoče, sklenil zakonsko zvezo s svojo mačko Choupette.

Karl Lagerfeld s svojo Choupette. (Foto: YouTube)

Karl Lagerfeld s svojo Choupette (foto: YouTube).

Zloglasni dr. Alfred Kinsey, biolog in seksolog, je verjel, da so vsa spolna dejanja legitimna; vključno s pedofilijo, zoofilijo, sadomazohizmom, incestom, prešuštvom, prostitucijo in skupinskim seksom. Zoofilija oziroma sodomija je zaenkrat prepovedana na Norveškem, Nizozemskem, Danskem, v Kanadi, Avstraliji in v nekaterih državah ZDA. V Angliji je prepovedana le penetracija, v Belgiji, Rusiji in Nemčiji pa so nekatere spolne prakse dovoljene. Kaže pa, da se bo vse to spremenilo, saj bo 12 novih perverzij, vključno z zoofilijo, sčasoma postalo legalno početje. Pa tudi vedno bolj moderno. Uzakonitev LGBT zakonov, vključno s posvajanjem otrok, je zgolj prva stopnička na poti do tja, zatrjujejo strokovnjaki.

Družine z več otroki so staromodne
Žal pa družine z več otroki še vedno niso postale moderne. Prej obratno, delujejo staromodno. Kot iz časov, ko so si na kmetih omislili več otrok zato, ker so potrebovali delovno silo, učinkovite zaščite pa tako ali tako niso poznali. Tudi če bi jo, je najbrž ne bi hoteli uporabljati, ker so bili po večini kristjani in kar je Bog dal, je dal, kar je vzel, pa je vzel.

Bolj kot kadarkoli prej so družine z več otroki nujne. So tiste, ki skrbijo za našo prihodnost: gospodarsko, finančno, socialno. Pa vendar so še vedno (pre)pogosto tarča posmeha, še posebno v nekrščanskih krogih. Ni prav, da se norčujemo iz otrok, ki nam bodo plačevali penzije. Prav ti otroci bodo namreč ohranjali slovenski narod. Ohranjali bodo katolištvo.

Pokojninska blagajna se bolj prazni kot polni
Pokojninska blagajna postaja nevzdržna za državni proračun. Starejših je vedno več, otrok vedno manj, letno pa se povečuje število psov oziroma hišnih ljubljenčkov. Število prejemnikov pokojnin se je v 20 letih povečalo za tretjino, danes je upokojencev že več kot 600 tisoč, delovno aktivnih pa le še 800 tisoč. Na enega upokojenca so pred dobrimi desetimi leti prišli štirje zaposleni, zdaj samo še dva.

Žalostno, da se je tako težko odločiti za novega družinskega člana v obliki dojenčka, toliko hitreje pa sprejmemo odločitev, da bi imeli psa. Pes, ki ga bomo kupili za več tisoč evrov, bo na koncu svoje življenjske pustil na zemlji le žalostnega lastnika, prav nič pa ne bomo kot narod zaradi njega bogatejši. Ne danes, ne jutri.

Kakor kaže, vedo le še v deželah tretjega sveta, da so otroci največje bogastvo. Ampak brez skrbi, saj tudi njim pridno »peremo možgane«, dobavljamo kondome in kontracepcijske tabletke. Če ne drugače, pa z droni, ki jim tabletke odložijo na peščenih obalah.

Vesna Vilčnik