fbpx

Nič se ne bo spremenilo … Res? Preberite, kako živijo v državi, kjer že vlada “zakon dveh oseb”.

Foto: STA

Sprememba definicije zakonske zveze moža in žene v zakon dveh oseb se nekaterim na prvi pogled zdi zgolj formalnost. Morda zgolj popravek, ki ne bi spremenil ničesar. A dogodki iz Massachusettsa pričajo, da ima taka sprememba nepopravljive posledice na življenje vseh državljanov.

Navajamo sedem drastičnih sprememb, ki so sledili pojavu zakonske zveze dveh oseb.

  1. Kralja, ki se poljubljata, v slikanici za drugošolčke

Učitelji so javno priznali svojo homoseksualno usmerjenost in javno izrazili zadovoljstvo z novo zakonodajo, saj jim je ta po njihovem mnenju v šolah omogočila homoseksualni aktivizem. V osnovnih šolah so se pričele pojavljati slikanice z naslovom Who’s in the family? (Kdo je v družini?, op. a.), kjer sta naslikana dva moška ali dve ženski z otrokom. V drugem razredu so v obvezno branje vključili knjigo z naslovom King and King (Kralj in kralj, op. a.) z ilustracijo kraljev, ki se poljubljata. Ko so starši želeli svoje otroke v tistih dneh vzeti iz šole, jim je šola to onemogočila, najhujši primer pa je bil aretacija enega očeta. Vse pritožbe staršev na sodišču so bile zavrnjene z obrazložitvijo, da je zakonska zveza dveh oseb sedaj uradno dovoljena. V več sto srednjih šolah so uvedli LGBT-dneve, ki naj bi bili namenjeni ”boju proti nestrpnosti”.

Po uradnih raziskavah je število mladostnikov, ki se imajo za homoseksualce, naraslo kar za 50 odstotkov.

  1. Denar davkoplačevalcev za navodila o izvajanju oralnega seksa med moškimi

Delež denarja, namenjen AIDS- in HIV-programom ter programom za preprečevanje spolno prenosljivih bolezni, se je močno povečal. Javne zdravstvene ustanove so začele izdajati brošure, v katerih so bile opisane homoseksualne prakse. V njih so poleg zdravstvenih težav homoseksualcev opisani tudi nasveti za izvajanje oralnega seksa med moškimi in celo seznam barov v Bostonu, kjer se mladi moški dobivajo za anonimen seks z moškimi.

  1. Javno prižiganje svečk žrtvam nasilja

Odkar ima Massachusetts zakonsko zvezo dveh oseb, vse več homoseksualnih parov prebiva v skupnih gospodinjstvih. Primeri nasilja v homoseksualni skupnosti so se tako drastično povečali, da je država začela skrbeti za posebne programe z imenom Homoseksualno nasilje v družini, ki jih država tudi financira. Na vseh homoseksualnih dogodkih (Parada ponosa, različni shodi) delijo brošure z vsebino o homoseksualnem nasilju in zlorabah pri istospolnih parih. To nasilje se je tako razširilo, da koalicija homoseksualnih skupin Massachusettsa vsako leto organizira javno prižiganje svečk žrtvam nasilja v homoseksualnih parih.

  1. Zaposlovanje in poslovni svet

Vse zavarovalne agencije morajo priznavati istospolne partnerje kot zakonce, prav tako tudi vsa ostala podjetja. Poročna industrija mora omogočati tudi poroke homoseksualcev, v nasprotnem primeru lahko za to odgovarjajo na sodišču. Toleranco zaposlenih v lokalih in restavracijah velikokrat preverjajo homoseksualni aktivisti, ki se na teh mestih javno poljubljajo in opazujejo reakcije zaposlenih ter jih v primeru ‘neprimernih reakcij’ obtožijo nestrpnosti. Pravniki morajo na pravosodnem izpitu odgovarjati na vprašanja glede zakona dveh oseb in pravnega položaja homoseksualcev. Če na vprašanja ne želijo odgovarjati, izpita ne morejo opraviti.

  1. Posvojitve otrok in rojstni listi: starš 1, starš 2

Homoseksualni pari so pričeli posvajati otroke. Po podatkih agencij, ki ukvarjajo s posvojitvami, je kar 40 odstotkov vseh posvojiteljev homoseksualcev. Za starša leta sta bila s strani socialne službe Massachusettsa izbrana dva homoseksualca, ki sta otroka posvojila proti volji bioloških staršev. Največja sprememba je opazna pri rojstnih listih. Namesto rubrik oče in mati sta napisani rubriki prvi starš in drugi starš. Homoseksualni pari, ki posvojijo otroka, lahko orginalni rojstni list zamenjajo z novim, kjer sta kot starša navedena dva moška ali dve ženski.

  1. Dva moška sta prijatelja, ne zakonca

Poročni list nima več rubrik mož in žena, ampak oseba A in oseba B. Parade ponosa so postale vedno pogostejše, z vedno številčnejšo udeležbo. Ob vsakoletnem Tednu ponosa celo mestne oblasti na vrh mestne hiše razobesijo mavrično zastavo, ki poleg zastave zvezne države in zastave ZDA tam plapola cel teden. Homoseksualni aktivisti vdirajo na cerkvene dogodke in napadajo posameznike, ki v imenu svoje vere izražajo nestrinjanje s homoseksualnimi porokami. Katoliška cerkev v Acushnetu je na svoja vrata pribila znak, na katerem je pisalo: Dva moška sta prijatelja, ne zakonca. Tej cerkvi so takoj začeli groziti, da jo bodo požgali in uničili. Aktivisti so pogosto grozili, zmerjali in motili aktivnosti cerkve.

  1. Mediji in politika

V medijih se, ko gre za različne družinske tematike, pojavlja vedno več zgodb o homoseksualnih parih. V političnem diskurzu kritike zakonske zveze dveh oseb sploh ni več. Javne institucije so se uradno opredelile kot podporniki takšnih zakonskih zvez. Še desna republikanska stranka je v uradni izjavi obvestila, da se ne bo več opredeljevala proti. Odločitev vrhovnega sodišča je tako posegla v vse sfere življenja in državljanom odvzela možnost kritike ali nasprotovanja tako radikalni družbeni spremembi.

Maruša Gorišek