fbpx

“Ona že ve, zakaj jih je dobila”

Foto: iStock

Vsaka tretja ženska v EU je v življenju doživela nasilje samo zaradi svojega spola. Vse preveč žensk v EU in drugod poročijo ali pohabijo v otroštvu. V številnih državah je med umorjenimi ženskami polovica takih, ki jih je v njihovem lastnem domu ubil intimni partner, sorodnik ali družinski član.

25. november je mednarodni dan boja proti nasilju, ki ga obeležujemo od leta 1981. Tisti dan v letu, ko pregledamo statistiko in žal ugotavljamo, da so podatki iz leta v leto bolj zastrašujoči. Če je včasih veljalo, da vsaka peta “pade po stopnicah”, je današnje stanje še bolj alarmantno – nasilje zgolj zaradi svojega spola je v EU doživela vsaj tretjina žensk.

Morda vas zanima tudi: Pogled v prostor, ki mu rečejo “obrezovalnica žensk”

Po podatkih Agencije EU za temeljne pravice je fizično in/ali spolno nasilje po 15. letu starosti doživelo 33 odstotkov ali 62 milijonov žensk v državah članicah EU. Kar 67 odstotkov žensk ni prijavilo najhujših oblik partnerjevega nasilja, so zapisali na republiškem statističnem uradu.

Na spletu je pred nekaj časa zaokrožil video, ki v ospredje postavlja žensko, žrtev nasilja v družini. Video je produkt enega izmed projektov v boju proti nasilju nad ženskami.

“Ona že ve, zakaj jih je dobila”
Po podatkih policije v Sloveniji letno obravnavajo okrog 80.000 primerov nasilja v družini, pri katerem gre v veliki meri za nasilje moškega nad ženo in/ali otroki. Najpogostejši spremljevalec nasilja v družini je alkohol, ki predstavlja resno tveganje za slovenske družine, pa seveda tudi za posameznike, ki trpijo za posledicami odvisnosti od alkohola.

Morda vas zanima tudi: To še spijemo pa gremo

Posilstva, zlorabe in fizično nasilje nad migrantkami
Letošnji mednarodni dan namenja posebno pozornost ženskam, ki v EU iščejo zavetje in azil. Veliko izmed njih so na potovanju posilili, pretepli, spolno izkoristili, druge bežijo pred nasiljem nad ženskami v svoji domovini. Ob prihodu v Evropo jim moramo zagotoviti pomoč, prilagojeno posebej ženskam, je Evropska komisija zapisala v poročilu.

Morda vas zanima tudi: Številna posilstva žensk in zlorabe otrok med migranti

“Ženske in deklice so izpostavljene vsem oblikam nasilja tudi na območjih vojnih spopadov in humanitarnih kriz. Letos je treba posebno pozornost nameniti ženskam, ki v EU iščejo zavetje in azil. Nekatere so na potovanju posilili, pretepli, spolno izkoristili, druge bežijo pred nasiljem nad ženskami v svoji domovini. Ob prihodu v Evropo jim moramo zagotoviti pomoč, prilagojeno posebej ženskam,” so še zapisali.

Nasilje na ravni družbe pomeni tudi finančne stroške
Evropska poslanka iz vrst SDS/ELS Romana Tomc opozarja tudi na posledice nasilja. Nasilje ne vpliva zgolj na žrtve nasilja, »temveč prizadene tudi družino žrtve, njeno okolje ter celotno družbo.« Poslanka pri tem izpostavlja ne le emocionalne stiske, ki jih žrtve doživljajo, temveč tudi morebitne zdravstvene ter druge posledice, katerim so žrtve nasilja podvržene.

Po besedah poslanke ne smemo pozabiti, da nasilje na ravni družbe pomeni tudi finančne stroške, ki nastanejo kot posledica le-tega. Pri tem lahko govorimo o bolniških odsotnosti z dela, o manjši produktivnosti ali celo nezmožnosti za delo, o stroških, povezanih s policijskim posredovanjem, sodnimi postopki ter s stroški, ki so povezani s  potrebami po nastanitvah in drugih oblikah nujne pomoči (materinski domovi, varne hiše, …).

»V kolikor nasilja nad ženskami ne bi bilo oziroma v kolikor bi država z učinkovitimi ukrepi poskrbela, da bi bilo kar najmanj možnosti, da bi do nasilja sploh prihajalo, bi vsi ti stroški, povezani s posledicami nasilja, bili zagotovo manjši,« je prpričana poslanka Romana Tomc.

Anja Dangubič