fbpx

Prerok Kramberger: “Komunisti bodo imeli še naprej monopol nad Slovenci.”

Ivan Kramberger (Foto: Youtube)

Je dobrotnika iz Negove umoril na smrt pijan lovec ali je bil žrtev političnega atentata? Kaj bi se zgodilo, če bi Kramberger dočakal volitve v DZ? To so vprašanja, ki se 24 let po njegovi smrti v Sloveniji še vedno pojavljajo. Podpornike je Kramberger v svojih govorih opozarjal tudi, naj ne volijo Kučana, v kolikor ne želijo komunistov na oblasti še naprej.

Ivan Kramberger je leta 1990 v svojem govoru v Sevnici opozoril, da želijo komunisti še naprej imeti monopol nad Slovenci. “Želijo, da še naprej delamo zanje in da nas še naprej izkoriščajo,” je poudaril. Ob tem je dodal tudi, da se Sloveniji bližajo hudi časi. “Tako hudo, kot bo zdaj šlo slovenskemu narodu, mu ni šlo še nikoli,” je napovedal.

Edino v Jugoslaviji se komunisti še držijo stolčkov
Svojim podpornikom je Kramberger obljubil, da se bo boril za delavce in kmete, invalide ter otroke. “Po vsem svetu komunizem propada – od Romunije do Madžarske -, edino v Jugoslaviji se še držijo stolčkov. Držijo se jih kot pijanec plota,” je dejal. Opozoril je tudi, da so v predelih Slovenije, kjer živijo komunisti, ceste “asfaltirane”, kmetje pa se morajo voziti po pesku.

“Če boste volili Kučana, bodo vladali komunisti”
“Komunisti me ne bodo volili, ker se me bojijo. Slovencem namreč želim boljše življenje in boljše plače,” je bil prepričan Kramberger. Ob tem je dodal, da bo za to storil vse in da bi za to dal tudi življenje. “Kučan ni slab človek, ampak on je komunist. Če boste volili njega, bodo zopet vladali komunisti,” je še povedal dobrotnik iz Negove.

“Danes sem bral Delo. Ko so me poklicali iz uredništva tega komunističnega časopisa, nisem želel iti tja. Takoj so obrnili vse besede – češ, da Kramberger ni normalen. V ospredje pa so postavili Kučana in druge komuniste. Kandidata, ki predstavlja delavce in kmete, pa so ponižali,” je o takratni situaciji v medijih dejal Kramberger.

Je šlo za politično motivirano odstranitev?
Leta 1992 je Kramberger dejal, da ne misli več kandidirati za predsednika države in napovedal, da se bo s svojo stranko udeležil volitev v državni zbor. Še pred uradnim začetkom volilne kampanje pa se je zapletlo. 7. junija je bil namreč v Jurovskem Dolu ustreljen. Domnevni storilec Peter Rotar, ki naj bi pijan streljal z velike razdalje, je bil obsojen na zaporno kazen. Motiv umora še danes ni zadovoljivo pojasnjen. V zadnjih dvajsetih letih se je namreč pojavilo več teorij, po katerih sodeč je šlo za politično motiviran umor. 

“Ivek, kdo te je ubil?”
Dokumentarni film “Ivek, kdo te je ubil?” je bil posnet nekaj let po smrti. Prikazuje ozadje sodnega procesa zoper obtoženega Rotarja, v filmu pa poskušajo ugotoviti, kdo je v resnici streljal na Krambergerja oziroma ali je Rotar resnični morilec

Nina Knapič