Problem, ki ga je skreirala komunistična “elita”

Foto: STA

Leta 1991, natančno na današnji dan, je takratni predsednik Slovenije Milan Kučan podpisal Ukaz o razglasitvi Zakona o denacionalizaciji, katerega je sprejela takratna slovenska skupščina. Po 24 letih se slovenski birokratsko-pravni sistem še vedno ukvarja z razreševanjem (zadnjih) zahtevkov – 196 zadev je še nerešenih.

Ministrstvo za pravosodje je konec letošnjega septembra izdalo poročilo o spremljanju realizacije denacionalizacije, iz katerega je razvidno, da je bilo vsega skupaj vloženih 39.711 denacionalizacijskih zahtevkov, od katerih jih je 196 še vedno nerešenih.

Največ zahtevkov so uspele razrešiti same upravne enote, saj so jih od 38.470 uspele razrešiti kar 38.322. Od še treh drugih ministrstev (za kulturo, za okolje in prostor ter za finance), ki tudi rešujejo zahtevke na 1. stopnji, je svojo nalogo še najbolj opravilo finančno ministrstvo, ki je rešilo vseh 88 zahtevkov.

Pravosodno ministrstvo je v poročilu zapisalo tudi, da so upravne enote dosegle »0-odstotno realizacijo zastavljenega načrta«, saj bi morale biti do sedaj rešene vse zahteve; slednje velja tudi za ministrstva glede zahtevkov na 1. stopnji.

Tudi na 2. stopnji pristojna ministrstva (za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, za okolje in prostor ter za gospodarski razvoj in tehnologijo) še vedno niso razrešila 27 denacionalizacijskih zahtevkov, ki bi prav tako morali biti že zaključeni, kot so načrtovali leta 2002.

Največji problem je vračilo kmetijskih zemljišč
98 nerešenih zahtevkov na upravnih enotah se nanaša na vračilo kmetijskih zemljišč, gozdov in kmetijskih gospodarstev (50 zahtevkov), slabo polovico pa predstavljajo še zahtevki na področju vračanja stanovanjskih hiš in stanovanj, poslovnih prostorov in stavb ter stavnih zemljišč (38) ter na področju vračanja zasebnih gospodarskih podjetij (10 zadev).

Ali je razlog za tako počasno reševanje tudi spreminjanje oz. vpletanje novih (državnih) organov in ustanov? Med zadnjimi takimi je v denacionalizacijski postopek vstopil tudi Slovenski državni holding (SDH), ki je v postopku eden izmed naslovnikov za vrnitev zaseženega premoženja.

SDH poleg za vrnitev premoženja v naravi skrbi tudi za izplačilo odškodnine preko obveznic Slovenske odškodninske družbe. Izdanih je bilo sedem serij obveznic v skupnem obsegu 17,5 milijona, ki so skupaj vredne 894,775.000 evrov.

Grad, namenjen komunistični “eliti”

Idilično okolje za shode komunistične elite (foto:STA)

Idilično okolje za shode komunistične elite (foto: STA)

Eden izmed primerov (de)nacionalizacije, ki je v javnosti zadnje čase bolj odmeval, je primer smrti zakoncev Hribar in gradu Strmol. Rado Hribar in njegova žena Ksenija sta med leti 1936 in 1940 do tedaj skoraj podrti grad obnovila, ga preuredila po načrtih arhitekta Mihe Osolina ter opremila s številnimi starinami in umetninami.

Med drugo svetovno vojno je Hribar krmilil med vsemi vpletenimi stranmi, pri čemer je imel stike tako z Nemci kot Britanci in partizani. A ga to ni rešilo pred mučenjem in likvidacijo s strani pripadnikov Varnostno-obveščevalne službe (VOS). Le-ti so 4. januarja 1944 prišli na grad in oba zakonca sprva mučili, nato pa še ubili.

Zakonca Hribar – razglašena za vojna zločinca brez dokazov
Po vojni so Hribarja brez dokazov razglasili za vojna zločinca in narodna izdajalca ter leta 1947 zaplenili vse premoženje (poleg gradu tudi tovarni Šumi in Pletenina). V skladu z mentaliteto takratnega časa je bil grad namenjen komunistični “eliti”, pri čemer sta prednjačila Ivan Maček-Matija in Edvard Kardelj.

Leta 1992 je Peter Hribar, njun dedič, vložil denacionalizacijsko zahtevo, ki je bila uspešno rešena šele leta 2004. Po njej je Hribar za odškodnino prejel 5 milijonov evrov, medtem ko je grad ostal v državni lasti in bil razglašen za kulturni spomenik državnega pomena. Nekatere slike so bile prav tako pravno-formalno vrnjene, ampak so ostale v posesti Narodne galerije na podlagi pogodbe o dolgoročnem najemu. Že štiri leta prej (leta 2000) pa je bila povojna sodba v celoti razveljavljena.

Letos marca so končno izkopali njune posmrtne ostanke ter ju dostojno pokopali. Eden izmed njunih morilcev pa še vedno ostaja na prostosti – nekaznovan in brez skrbi.

Klemen Kocjančič

 • von Rhein

  Članek je lahko samo eden izmed tistih,ki jih je skreirala komunistična …(zame ni elita razen,če je mišljeno kot cvet umazane,smrdeče druščine) in bi bil lahko sestavni del knjige z okrog 1800 strani.

 • antimur

  Ne samo da ostaja na prostosti, država temu zločincu celo plačuje borčevsko penzijo.

  • janez zorman

   In Toninov dodatek za tajnico.

  • Borut Stari

   Zločini ne zastarajo mar ne? In ta osebek Ima ime in priimek. Zakaj ga skrivajo?

  • pokvarjeniSvet

   Saj to je to, mi totim zločincom celo NE samovoljno plačujemo nezasluženo penzijo za zločine, ki so jih napravili nad nedolžnimi ljudmi.

 • Darth Vader

  mislite komunistične drekače? elita v sloveniji so čisto eni drugi osebki…..pišejo se Akrapovič, Boscarol, Kodrič, Bernard……tisti podjetniki, ki so iz 0 brez komunističnih sponzorjev naredili poslovne sisteme in proizvode, ki so globalno aplicljivi de :) pa k enim par 100 slovencem reže vsakdanji kruh…..to je elita…….alpa elita so Kopitar, Dragić, Gasparini, Urnaut, Prevc, Fak itd športna elita, ki so v življenju z delom in talentom nardil uspešno kariero…….o političnih papkih iz post partijskega obdobja nima smisla zgubljat besed, niti na hudomušen način ne, ker bobu je treba rečt bob….in Kučan, Zemljarić, Gorenc, Janković, Cerar……to so jugofilski neokomunistični papki……da rečemo bobu bob nje….

  • Nata

   Bravo !!

  • zuje

   Slovensko PRAVO ELITO so med vojno in po vojni POBILI. Sedaj se prav težko na noge postavlja sedajšnja elita, ki ji komunistični drekači mečejo polena pod noge. Še dolgo bo trajalo, da Slovenci dobimo tako elito, kakršna je bila pred 2.vojno.

  • macon

   To niso papki, to so težki kriminalci, ki bi morali dolgo sedeti. Nam pa usmerjajo življenja in uničujejo družbo. Zakaj mislite, da danes ni etike in morale? Ker je takozvana elita in predvsem politiki navadna tolpa kriminalcev.

   • Nova24TV Mod 1

    Pozdravljeni, lahko, prosim kliknete “replay” na ta post, ker preverjam, če deluje.

 • viktorh

  Hvala, da pišete o komunističnem nasilju med vojno in po njej.
  Hvala pa tudi zato, ker pišete o barabijah post komunistov, ki še vedno s svojim močnim vplivom preprečujejo realizacijo zakona. So pač ljudje, ki ne dajo nič nase, ki jih ni sram, da so sovražniki ljudstva.

 • Svobodnjak

  tudi v naši družini denacionalizacija še ni rešena. Samo za info – strica mojega očeta, ki je služil partizanstvo v kokrškem odredu so obsodili brez sodbe in ga ustrelili. Kje leži pokojni še danes ne vemo in nam tudi nočejo povedat. Lansko leto smo zaseldili v knjigi “revolucionarno nasilje na Gorenjskem 1941-1945 vsaj delne in površne podatke, kdo in zakaj ga je ubil. Toliko vemo, da ga je s strelom v hrbet ustrelil 17 letni fant. Potem so ga pa še – tako predvidevamo – do smrti pretepli in ustrelili in zagrebli. Seveda so mu po umoru nacionalizirali njegovo premoženje. No, gre se za 7 hektarov zemlje v Protokolarnem objektu Brdo, točno tam, kjer so sedaj na naši zemlji zgradili nogometni center. Šikaniranja, ki smo ga deležni in smo ga bili deležni, ne vidite tudi v najbolj črnih ameriških komedijah. Na sodišču sedaj terjamo, da nam pokažejo sodbo, zakaj in kje je bil umorjen. Sodišče pa pravi, da sodba je, samo da jo trenutno nimajo, ali so jo založili, in kup drugih “vzrokov” – to Sodbo terjamo od oblasti že odkar je Slovenija samostojna. (seveda sodbe ni – ker je takrat Tito in najvišji štab razveljavil sodišča, da so lahko brez slabe vesti “likvidirali” svoje sovražnike in politične nasprotnike). Šikanirajo nas že dolgih 25 let….Tudi na novo24 sem poslal email s prošnjo, da bi napisali našo zgodbo. Bi blo marsikaj zanimivega za prebrat saj takih ekscesov normalen človek ne doživlja vsak dan. Ampak odgovora nisem od njih prejel.

  • Svobodnjak

   še to – če nam uspe (kar je pa boj z mlini na veter – sedaj so nam razveljavili vse postopke in nas prisilili, da moramo vse šeenkrat dokazovat) dokazati zločin in umor brez razloga, lahko po zakonu ZAHTEVAMO nazaj točno določene ukradene nepremičnine, torej z vsemi objekti vred, ki stojijo na zemlji. Povedano domače – vrniti BI MORALI zemljo in ves nogometni center, ki stoji na naši zemlji. MI POSTANEMO LASTNIKI, ali pa če nam paše, lahko te nepremičnine NA STROŠKE DRŽAVE poderemo. Seveda, prvo je treba na komunističnem Sodišču zmagat…..

   • Nata

    Barabija………..dobro vedo , da vsi ti postopki veliko stanejo .O, za uveljavljanje svojih ” pravic ” so velemojstri ……..
    Pa napišI tvoj primer na Demokracijo , pa Reporter !

   • Svobodnjak

    je pa to skrajna svinjarija. Oni so ga UMORILI brez sodbe, sedaj moramo pa mi dokazovat, da te sodbe ni. Kot nagodetovi procesi in podobni komunistični ekscesi – KRIV si, sedaj pa dokaži, da nisi.

  • Nata

   Vztrajaj , ponovno napiši !!
   Ja, čimveč je reba govoriti, pisati, pa ni hudir , da se bo kje kaj ” prijelo ” ?
   Vendar , če veš kakšna imena ……..to bi bilo najbolje.
   Saj nekateri komentatorji na drugih portalih samo to ” mečejo naprej “…….
   Imena…….jasno in glasno.
   Hudir je to , da so tisti , ki so bili neposredno prizadeti molčali .Kako pa naj bi drugače ? Bili so v strahu za življenja svojih bližnjih .
   Kar poglej , kako je danes ! Ker vsa medijska falanga dela za njih , moraš biti kar trden .Saj te povozijo na celi črti.

   • Svobodnjak

    imena? V imenu pravnih zadev glede protokolarnih objektov se pogajamo samo z Vlado RS. Vlada RS je prevzela krivice in zločine v prejšnji državi, Jugoslaviji. Vlada RS se je zavezala zakonsko, da sedaj popravlja krivice tistim, ki so bili zločinsko ubiti, okradeni, šikanirani skratka so jim bile kršene človekove pravice. Kdo so pa na vladi, pa vsi vemo.

    • Svobodnjak

     recimo, odvetnik Čeferin. On zastopa to krajo. Kot tudi piše v časopisih, da so “naleteli na veliko birokratskih ovir”. No , te ovire so naša ČLOVEKOVA PRAVICA, ki jo je s pomočjo države in njegovega statusa enostavno PREGAZIL.

     Toliko o njem….

 • Rajko Toplovec

  Večkrat opazujem zapuščnena polja nekdanjega lastnika grofa Ralfa Lipitta v Turnišču pri Ptuju. Njega so povojni partizani zverinsko in zaničevalno- dobesedno ubili kot psa v največjem komunističnem konc. lagerju v Strnišče – danes kultno Kidričevo. Kot Irec po poreklu je bil proti Nemcem in tu naokrog največji in podpiralec partizanov. V svojem gradu pa je tudi ohranil i življenja angleškim padalcem in jetnikom , ki so bili nad Halozami sestreljeni.
  Po Avnojskih sklepih je zaplenjena graščina najprej bil Kmetijski kombinat Ptuj, po propadu tega pa je to prevzela Perutnina, ki jo sedaj kupujejo Rusi. Tako so , sedaj polja in tudi vinogradi sramotno zapuščeni. Pri jDenacionacijski komusiji v Ptuju se je sicer leta 1992 javila ščer iz Anglije, a ko je videla razpadajoči dvorec, jo je sin pregovoril, da naj to misel o vrnitvi opusti.

  • Nata

   Ja…..in koliko je bilo takih primerov !! Vse so pokradli , si prisvojili in ljudi po hitem postopku likvidirali !! Sedaj so pa ” demokrati ” ? FUJ………pa taka demokracija . Prebarvali so se čez noč !
   Tudi sedaj nadaljujejo s starimi praksami ……….saj imajo sedaj po Cerarjevi zaslugi vse , prav vse v rokah !

  • GeneralLeon

   V Sloveniji je krivice možno popraviti edino in samo z orožjem. PIKA!

 • xtc

  Težava je ,da so hoteli komunisti zaseženo po WW2 po 91 kar sami polastniniti,to seveda ni šlo zato so si izmišljali vse sorte trikov i lumparij ,kako ne vrniti zadev.
  Dejansko bi moralo biti takoj 91 z ustavnim zakonom zapovedano vrniti VSE v naravi,Nato pa se zadeve rešujejo v tistih delih ,kjer to ni možno z odškodninami.
  Seveda se zapleta ravno pri največjih stvareh Jelovici,Triglavskem parku in tam kjer imajo komunisti na tujem zemljišču na stavljene objekte ali lovišča ali si to lastijo skozi novo nacionalizacijo o naravnih parkih,seveda beseda nacionalni park nima nobene zveze po potrebi ,da je zadeva v državni lasti,park je lahko v zasebni lasti,pravila in zakoni pa narekujejo njegovo opravljanje,seveda pa je gibanje nato omejeno po območjih ,ki so dovoljena ,drugje pač ne in to je enostavno enako se zatika pri kmetijskih zemljiščih in gozdovih-seveda mora to vse dobiti lastnike nazaj in NIKAKOR državo.
  Enako je z vodnimi izviri ali zajetji ,če so na zasebni lastnini,voda je naravno bogastvo , mora država najprej ponuditi lastniku,da ustanovi podjetje z vsemi dokumenti in vodo trži(seveda s plačilom davkov in koncesnin) ali pa le ta ,da izvir v najem koncesionarju za najemnino(od katere plača davek) le ta pa trži napreje isto je z naravnimi znamenitostmi.
  Glede Hribarja pa tole,ni pošteno od dediča ,da javno NE objavi morilcev in se jih takoj postavi pred sodišče(tako v pravni državi) očitno je tale Hribar precej upogljive hrbtenice in drugo za tisti grad 5 miljonov?Mislim ,da bi morala biti mednarodna dražba.

 • pokvarjeniSvet

  Ja še en od mnogih dokazov, da je Komunizem zlo.

 • Anton

  namesto elita v narekovaju dajte raje komunistična pod narekovaj, oz oboje.