fbpx

80 odstotkov prepričanih, da migranti ogrožajo evropske vrednote

(slika: STA)

Več kot 51 % vprašanih meni, da bi Slovenija ob migrantski krzi morala zapreti mejo s Hrvaško po zgledu Madžarske. In če jih je 80 % prepričanih, da množično sprejemanje beguncev ogroža evropske vrednote, petina v tem ne vidi težav.

Kljub vsemu je tudi delež tistih, ki meni, da meje z našo južno sosedo ne bi smeli zapreti, precej velik – skoraj 41 %, medtem ko 8 % ne ve, kaj bi bilo najbolj prav.

Raziskava: Več kot polovica Slovencev za zaprtje južne meje po vzoru Madžarkse 2

Ali bi po vašem mnenju Slovenija morala zapreti mejo s Hrvaško po vzoru Madžarske?

Vlada ne izvaja nobenih ukrepov
Anketirane smo tudi povprašali, kako ocenjujejo odziv vlade na migrantsko krizo. 46 % jih je prepričanih, da vlada v zvezi z migrantsko krizo ne izvaja nobenih ukrepov in da vse sloni le na naporih policije in vojske.

Raziskava: Več kot polovica Slovencev za zaprtje južne meje po vzoru Madžarske 1

Skoraj tretjino pa jih je prepričanih, da je vlada v celoti izgubila nadzor in ne ohranja več suverenosti države. Da je vlada v spopadu z migrantsko krizo odlično pripravljena, je prepričanih le 21 % vprašanih.

Merklova ali Orban?
Ne glede na to, da je nemška kanclerka Angela Merkel tista, ki jo številni Evropejci obtožujejo, da je z vabilom migrantom v Nemčijo zakuhala to krizo, je Slovencem njen pristop za odtenek bolj ljub kot pristop madžarskega predsednika Viktorja Orbana. Pot nemške kanclerke se zdi boljša 39,9 % vprašanim, pot madžarskega predsednika vlade pa 37,6 %.

Raziskava: Več kot polovica Slovencev za zaprtje južne meje po vzoru Madžarske 2

In koliko beguncev lahko trajno sprejmemo?
Dobrih 42 % vprašanih meni, da prav nobenega, podoben odstotek vprašanih (41,5) pa ocenjuje, da bi jih Slovenija zmogla sprejeti tja do 5 tisoč. No, 6 % pa je prepričanih, da bi jih lahko sprejeli tudi do 50 tisoč.

Raziskavo javnega mnenja je na vzorcu 311 vprašanih 29. in 30. 10. za Novo24TV opravila agencija Parsifal.

Uroš Urbanija