fbpx

Romanca med Donaldom Trumpom in Vladimirjem Putinom

Trump je prepričan, da bi se s Putinom dobro razumela (foto: epa).

Mesece je ameriški mogotec Donald Trump hvalil ruskega predsednika Vladimirja Putina in dejal, da bi se z njim zagotovo zelo dobro razumel. Imata podoben slog, osebnostne lastnosti in v nekaterih primerih tudi politične cilje. Zdaj se je o Trumpu razgovoril tudi Putin, ki ni skoparil z lepimi besedami.

S t. i. mednarodno romanco dobivata Donald Trump in njegova osebnost v boju za predsedniško mesto povsem nove razsežnosti, piše CNN.

Putina zagovarja
Spomnimo se samo, kako je Putin v četrtek hvalil Trumpa, za katerega je dejal, da je pameten in nadarjen ter da je – kar zadeva njega – absolutno v prednosti v predsedniški tekmi v ZDA. Milijarder je seveda vsem razglašal Putinove besede in dodal, kakšna čast je to zanj. Pozabil je celo na vse očitke, ki letijo na Putina, in poudaril: “On vodi svojo državo in je vsaj dober vodja, v nasprotju s tem, kar imamo v tej državi.”

Glede očitka, da je Putin med drugim zaukazal tudi pobijanje novinarjev in političnih disidentov, pa je odgovoril: “Tudi naša država ima na vesti kar nekaj pobojev.”

Seveda vse te njegove izjave niso ostale neopažene in na družabnih omrežjih se je nanj usul plaz kritik. Med drugim je Mitt Romney, nekdanji kandidat za predsednika, na Twitterju zapisal: “Pomembna razlika: naš predsednik pobija teroriste in vojaške nasprotnike.”

Moška, ki imata podoben stil
Nato so se na spletu zvrstile primerjave Putina in Trumpa. Ruski predsednik proti ameriškemu mogotcu.

“Njun stil je zelo podoben. Oba imata zelo agresivno držo. Putin spoštuje borce in agresijo, ne spoštuje pa mirnosti in preudarnosti. Želi si moškega nasprotnika in nekoga, ki ga razume,” ugotavlja rusko-ameriška novinarka Masha Gessen.

Putin in Trump sta moška, ki sta v zadnjih dveh desetletjih previdno izdelala svojo javno podobo, oba znana po svojem bahanju o svoji hrabrosti.

Moč je osnovna sestavina Putinove podobe
Za Putina je moč ime igre in osnova za njegovo podobo, ki jo je ustvaril tako za domače kot tuje občinstvo. Njegova PR-služba skrbi za redno objavljanje fotografij, na katerih se pojavlja med različnimi aktivnostmi – pogosto zgoraj brez – vse od lova do jahanja.

Na različnih mednarodnih srečanjih s tujimi predstavniki pa skoraj vedno daje vtis, da bi bil raje kje drugje kot pa tam, na svojem stolu.

Trumpov cilj nasprotnike prikazati kot šibke
Medtem je Trump v predsedniško tekmo vstopil minulo poletje in nemudoma začel z nastopi, nabitimi s testosteronom, ki so izražali moč, njegov cilj pa je bil nasprotnike prikazati kot šibke in z malo energije.

Svoj politični vzpon je gradil na kontroverznih komentarjih, ki jih je nizal enega za drugim. Nikoli se ni umaknil.

Svet vidita iz podobne perspektive
Dejstvo je, da oba – tako Putin kot Trump vidita svet s podobne perspektive.

“Putin iskreno verjame, da Rusijo obkrožajo sovražniki, naloga predsednika pa je po njegovem ta, da je dovolj strašen, da jih s tem odžene,” je še dejala Gessenova.

Trump prav tako vidi ZDA v položaju, ko se spopada s sovražniki in nasprotniki, njihove voditelje pa vidi kot pametnejše od Američanov. “Kitajska nas ubija. Mehika nas ubija. Japonska nas ubija,« je Trump vzklikal na številnih shodih v zadnje pol leta.

Vse to nam pomaga razumeti, zakaj je podoba Putina – in kontrast, ki ga ponuja v primerjavi z bolj diplomatskim predsednikom Barackom Obamo – Trumpu tako zelo blizu.

Barbara Oprčkal