fbpx

Video: “Ugrabitve, posilstva in umori žensk, ki ne pripadajo islamu, so upravičeni”

Ameena Saeed Hasan v govoru, ko je prejela nagrado ZDA (foto: Printscreen/YouTube).

“Prosim?” Glas na drugi strani najprej obmolkne. Nato se ga komaj sliši. V telefonski liniji so motnje, vedar je sporočilo obupanega klicatelja vse bolj jasno: “Naša situacija je zelo slaba, ne more biti slabše.” Tista, ki sprejema tovrstne klice, je Ameena Saeed Hasan. Ugrabljenim, posiljenim in zasužnjenim dekletom ponuja rešilno bilko, priložnost za pobeg iz suženjstva v rokah Islamske države.

Ni dneva, ko Hasan ne bi prevzela takšnih klicev na pomoč. Misija te nekdanje iraške poslanke je reševati jazidske ženske, katerim je Islamska država nasilno vzela prostost in jih zasužnjila. Hasan se spominja dne, ko je Islamska država prvič prišla na goro Sinjar. “Zakaj bi prišli na Sinjar? Tam ni nafte, tam ni ničesar!” Kljub temu so pripadniki Islamske države prišli na goro Sinjar in regiji vzeli najpomembnejše – ljudi.

Ugrabitve, posilstva in umori
Islamski skrajneži so ugrabili več tisoč jazidskih žensk in otrok ter jih ubili. Pripadniki IS trdijo, da jim Koran narekuje, da so ugrabitve, posilstva in umori žensk, ki ne pripadajo islamu, upravičeni.

Jazide, ki so večinoma kristjani, IS zaradi njihove vere obtožuje, da so častilci hudiča, zaradi česar jih je potrebno umoriti.

Združeni narodi označujejo dejanja Islamske države kot genocid nad jazidi.

Rešujeta ugrabljene
Veliko družin je poklicalo Hasan na pomoč: “Ljudje me poznajo, prihajam z gore Sinjar, tudi sama sem jazidinja. Veliko ljudi, ki so bili ugrabljeni, poznam osebno. Nekateri izmed njih so bili moji sorodniki, prijatelji ali sosedi. Poklicali so me na pomoč.” 

Skupaj z možem Khalilom je Hasan vzpostavila mrežo, ki na skrivaj tihotapi ugrabljene ženske. Hasan se oglasi na klic, Khalil pa se poda na nevarno pot na mejo med Sirijo in Irakom ter rešuje ugrabljene.

Do zdaj je par rešil že več kot sto ljudi, ena prvih, ki je bila rešena, je bila mama šestih otrok. Vseh sedem je Islamska država ugrabila in prodala v suženjstvo. V telefonskem pogovoru je ženska pojasnila Hasan, kaj se je z njo in njenimi otroci dogajalo: “Natovorili so dva velika kombija iz naše vasi in nas odpeljali v neznano. Medtem ko so nas nalagali v kombi, se je ena izmed žensk uprla. Ubili so jo na mestu, vsem nam na očeh.” Ne glede na grozno izkušnjo je rešena ženska ena izmed redkih srečnic, ki je ugrabitev preživela.

Veliko žensk pa nima te sreče. Hasan je za CNN povedala, da je veliko ugrabljenih žensk po ugrabitvi posiljenih in takoj za tem ubitih.

Telefon kot orožje
Želimo jim pomagati in jih rešiti. Veliko deklic je storilo samomor. Te deklice so izgubile upanje za preživetje takoj, ko jih je Islamska država ugrabila, islamisti pa so jih nato še posilili in prodali,” doda Hasan s solzami v očeh.

ZDA so Hasan nagradile za njeno delo. Ameriški državni sekretar John Kerry je povedal, da občuduje njeno pogumno delo. Žal njo preganjajo duhovi tistih, ki jih ni mogla rešiti. “Ponoči ne morem zaspati. Ne morem pozabiti, kaj se dogaja tem ubogim ženskam in njihovim otrokom,” opozarja Hasan.

T. O.