fbpx

To so ekstremni levičarji. V borbi za svobodo migrantov najprej nad novinarje.

V Socialnem centru Rog poteka skupščina skupine ekstremnih levičarjev, ki protestirajo proti omejevanju gibanja migrantov. Toda hkrati novinarskim ekipam preprečujejo, da bi lahko svobodno snemali njihovo zborovanje, češ da imajo slabe izkušnje.

Srečanja se udeležujejo tudi številni tujci, ki želijo na slovenski meji vzpostavljati red kot si ga sami predstavljajo ne glede na zakone. Zahtevajo, da Avstrija odpre svojo mejo, Slovenija pa naj dovoli migrantom prosto sprehajanje po naših mestih in parkih.

Skupina približno 150 aktivistov v boju za pravice migrantov je sestavljena predvsem iz italijanskih in nemških pripadnikov ekstremne levice. V ljubljanskem Rogu imajo skupščino, na kateri so sprejeli akcijski plan, ki vključuje tudi protest v Špiljah, kamor naj bi se odpravili še danes. V svojem sporočilu zahtevajo, da se migrantom omogoči popolna svoboda gibanja po Sloveniji, da se pomešajo v naša mesta in med ljudi.

Zahtevajo popoln dostop v nastanitvenih centrih, snemanja skupščine niso dovolili
V manjših skupinah med 2 in 10 ljudi so v zadnjih dneh delovali v različnih nastanitvenih centrih, kjer bi naj na kraju samem snemali filmske projekte o begunski krizi. Med drugim v svojem akcijskem planu izpostavljajo, da želijo popoln dostop do migrantov v nastanitvenih centrih in da zavračajo omejevanje pri vstopu.

Napovedujejo tudi boj proti zapiranju meja. Na današnji skupščini pa je bilo snemanje novinarjem strogo prepovedano, dovoljeno je bilo le prisostvovanje na debati.

Šele po koncu skupščine so dali nekaj izjav za javnost, predno so se odpravili v Šentilj protestirati zaradi zaprtja evropskih meja za vse pribežnike.

Kakšne aktivnosti načrtujejo in zakaj, si poglejte v videu:

A. D., U. U.