Pri nas ni odgovoren nihče – niti za smrt ljudi

Gal Kušar. Foto: Osebni arhiv/Pixabay

Ko se je v stanovanju, ki ga oddajam, pokvaril električni grelec vode, sem poklical mojstra in se dogovoril za popravilo. Ker je bil grelec že star, sem se, ko ga je mojster pregledal, odločil, da je najbolje, da ga zamenja z novim. Mojstrova pomočnik in vajenec sta se lotila dela in ga zamenjala.

Ko sta končala montažo, sta preverila, ali vse deluje. Grelec sta nastavila na polno moč. Iz pipe za vročo vodo je kmalu pritekla vroča, iz pipe za hladno pa hladna voda. Ko je nato prišel mojster po delavca, je pregledal, kako sta delo opravila. Preveril je vezavo elektrike in tudi temperaturo vode, ki priteče iz pipe. Preden sem čez nekaj dni poravnal račun, sem še sam še enkrat preveril, ali vse deluje, kot mora.

In kdo bi nosil odgovornost?
Posledice, če bi iz pipe za hladno vodo zaradi napačne vezave pritekla vroča voda, verjetno ne bi bile smrtne. V najhujšem primeru bi se končalo z nekaj opeklinami na urgenci. Zamenjava faze in ozemljitve pri električni vezavi grelca pa bi bila zaradi električnega udara lahko usodna. Kdo bi nosil odgovornost, če bi v tem primeru vajenec naredil napako in vodi napačno priključil?

Niti ni važno, če bi napaka nastala zaradi vajenčevega neznanja, površnosti, preobremenjenosti z delom, hitenja, ker je bila ura že pet popoldan v petek … Odgovornost za slabo opravljeno delo ali storjeno napako – napačno vezavo – je bila toliko časa vajenčeva, dokler stvari ni preveril pomočnik. Od trenutka dalje, ko je pomočnik preveril stvari, kar je njegovo delo, je odgovornost za napako njegova. Če pomočnik ne bi odkril napake, je on slabo opravil svoje delo, saj je potrdil, da je vajenec delo dobro opravil. Ko je narejeno na koncu preveril še mojster, ki ima veliko izkušenj in zato ve, kje “iskati napake”, je odgovornost za to, da je vse narejeno, kot mora biti, prevzel mojster. Ne nazadnje sem se jaz za posel dogovoril z mojstrom in ne z njegovim pomočnikom ali vajencem. Ko sem prevzel opravljeno delo in plačal račun, sem odgovornost, da iz pipe za vročo vodo priteče vroča voda in iz pipe za hladno hladna, prevzel jaz kot naročnik in plačnik dela.

“Če na koncu rezultat ni tak, kot bi moral biti, nosim objektivno odgovornost za napako jaz”
Naloga vajenca je, da pravilno zveže vse vode. To je njegovo delo in za to je plačan. Če tega ne stori, je napravil napako, ki jo mora opaziti pomočnik. Pomočnik s svojim znanjem in izkušnjami ve, na katere napake mora biti pozoren, to sproti preverja in vajenca ob delu opozori na morebitno napako. Prav tako pozna postopek, kako in kaj preveriti, ko konča delo. To je njegovo delo in za to je plačan. Tudi mojster, ki morda niti ne spremlja celotnega postopka, saj ima še druga delovišča, ve, kaj mora preveriti po končanem delu, da bo zagotovljeno, da sta vajenec in pomočnik dobro opravila svoje delo. To je njegovo delo in za to je plačan. Jaz kot naročnik in plačnik dela seveda ne poznam podrobnosti poteka zamenjave grelca vode.

Vem pa, kakšen mora biti končni rezultat. Moja odgovornost je, da po koncu dela oziroma pri prevzemu preverim, ali je končni rezultat tak, kot mora biti. Moja odgovornost je tudi, da izberem mojstra, ki mu zaupam, za katerega vem, da bo za moj denar dobro opravil dogovorjen posel. Če na koncu rezultat ni tak, kot bi moral biti, nosim objektivno odgovornost za napako jaz. Ne zato, ker nisem preveril, ali je vse prav zvezano, ampak zato ker sem izbral mojstra, ga plačal in opravil prevzem dela. Če je napako naredil vajenec, pomočnik ali mojster, gre za subjektivno odgovornost tistega, ki svojega dela ni opravil, kot bi ga moral. Veriga vajenec, pomočnik, mojster omogoča sistem kontrole, ve se, kdo je za katero opravilo zadolžen in odgovoren.

So delovna mesta, kjer napaka ni usodna, in so delovna mesta, kjer je napaka lahko usodna
Višina plače ni odvisna samo števila delovnih ur. Če bi bilo tako, bi bilo razmerje med najnižjo in najvišjo plačo do 1:3. Nekateri bi delali 8 ur na dan, drugi 24 ur na dan in to bi prineslo razliko. Čeprav je nemogoče delati dlje časa 24 ur na dan, se v Sloveniji najdejo primeri, za katere bi na podlagi potnih nalogov in obračunov kilometrin lahko upravičeno trdili, da so več kot 24 ur na dan sposobni delati dlje časa. Ali pa primer univerzitetne profesorice, ki je v dveh letih rednega pedagoškega in znanstveno raziskovalnega ter družbeno aktivnega (političnega) dela v stranki in kot mestna svetnica uspešno opravila tudi mentorstvo pri 175 diplomskih delih. Višina plače je poleg števila delovnih ur odvisna tudi od znanja, izkušenj, kompleksnosti dela in odgovornosti. Načeloma višji položaj zahteva več znanja (višjo izobrazbo) in prinaša višjo odgovornost ter zato tudi višjo denarno nagrado – plačo.

So delovna mesta, kjer napaka ni usodna, in so delovna mesta, kjer je napaka lahko usodna. Na takih delovnih mestih je sistemsko treba izničiti možnost pojavljanja napak. Na urgenci, kjer v stresnih pogojih pogosto med življenjem in smrtjo odločajo sekunde, mora biti stoodstotno zaupanje, da bo vsak v verigi sodelujočih opravil svoje delo brez napak. Ko se mudi s transfuzijo, zdravnik ne bo preverjal, ali je v vrečki kri ustrezne krvne skupine in faktorja. Zaupa medicinski sestri, da je glede na test pacientove krvi izbrala ustrezno vrečko. Ta zaupa, da je deklaracija na vrečki v skladu z vsebino. Da je deklaracija na vrečki v skladu z vsebino, pa zagotavlja dobavitelj s svojim podpisom. Ta mora imeti tudi svoj sistem preverjanja in kontrol, da ne pride do napake. Še pri tako vsakdanji stvari, kot je bencinska črpalka, je urejeno, da je zaradi oblike in dimenzij točilnih ročk skoraj nemogoče natočiti diesel v rezervoar avta z bencinskim motorjem.

Plačal bo monter, ostali si bodo po Pilatovsko umili roke
V Šempetrskem primeru bo, če se bo odgovornost razjasnilo in ne pometlo pod preprogo, verjetno gor plačal monter, ki naj bi narobe spojil cevi za kisik in didušikov oksid, da je prišlo do smrti pacienta. Vsi ostali v verigi odgovornosti, pa si bodo po pilatovsko umili roke in birokratsko prenašali subjektivno odgovornost drug na drugega. Objektivno odgovornost pa nosi ministrica za zdravje, kot je bilo v bruseljskem primeru, ko sta pravosodni in notranji minister premieru ponudila odstop. V odgovornih demokracijah se ve, s katerim dejanjem politik prevzame objektivno odgovornost. Če minister ne prevzame objektivne odgovornosti, se objektivna odgovornost prenese na predsednika vlade. Ta lahko ministra zaradi objektivne odgovornosti razreši, če ga ne, pa sam postane subjektivno odgovoren za delo svojega ministra.

Gal Kušar

 • Anton

  Ja točno tako razmišljamo navadni smrtniki, odgovornost gre po neki lestvici…
  komunisti pa nimajo take logike, zato se običajno dobi enega siromaka ki je za vse kriv
  “pa še naš ni”

 • Shalalabayzer

  Zelo dobro napisan komentar, g. Kušar.
  Ni pomembno ali pošiljate človeka v vesolje, ali kuhate kosilo — Demingove trditve vedno držijo:

  Best efforts and hard work will not suffice, nor new machinery, computers, automation, gadgets. One could well add that we are being ruined by best efforts put forth with the best intentions but without guidance of a theory of management for optimization of a system.
  – William E. Deming

  Pred cca. tremi leti je prišlo do požara v Heliosu; k sreči brez smrtnih žrtev.
  Zakaj? Zaradi neupoštevanja varnostnih predpisov.

  • avtohtoni neandartalec

   Če obstaja možnost, da bo šlo kaj narobe, bo narobe tudi šlo.
   Kaj to sploh pomeni, da gre nekaj narobe, če pa lahko gre vse edino tako kot je predvideno?
   Ker ne vemo, da se lahko zgodijo tudi stvari, o katerih se nam še sanja ne, se nujno zgodijo tudi napake, za katere sicer pričakujemo, da so v skrajnem primeru mogoče, vendar zelo malo verjetne.
   Gre torej za vprašanje strpnosti in tolerance, nasproti razmišljanju s svojo glavo,ali drugače povedano, manj kot sami razmišljamo, bolj smo potrpežljivi in manj se sekiramo.
   Ko odpove vse ostalo, preberi navodila za uporabo.

 • noname

  TO, DA V SLO NE DELUJE NIČ VEČ – RAZEN KRIMINALA, KI JE POSTAL EDINI ŠPORT TAKO SLOVENCEV KOT YU SODRGE TU, KI S PRIDOM IZKORIŠČA NASTALO NEVLADJE IN NEDELOVANJE ORGANOV PREGONA, JE ZNANO ŽE CELEMU SVETU IN VIŠJE RAZVITI INTELIGENCI!
  GLEDE NA TO, KDO VODI ORGANE PREGONA ( npu,tožilstvo,..) ( ŠOLSKI PRIMERI POLICAJEV IN ODVETNIKOV- NIČ ČUDNEGA – SAJ ZAPRT IN ZA ZNANJE IN NOVE TEHNOLOGIJE, KI SO NA VOLJO PO SVETU IN KATERIH SE POSLUŽUJEJO KRIMINALCI, SISTEM NE DOVOLJUJE IZOBRAŽEVANJA IN SPREJEMANJA NOVIH METOD IN OBLIK PREISKOVANJA. VERJETNO NAMERNO, SAJ SO VSE POTI KRIMINALA V ROKAH TAJNIH AGENTOV, KI SO NEDOTAKLJIVI IN KI JIH NIHČE NE NADZIRA!!!!!!!!

  • soc

   Kolega, gotovo imaš prav, toda dokler ne najdeš malih črk na tipkovnici te ni moč kaj prida brati. Na forumih je pisanje z velikimi sinonim za tuljenje.

   • avtohtoni neandartalec

    Ampak mislil je dobro, zato se mu pol oprosti, torej bi bilo isto, če bi vse napisal z malimi črkami, ker so ravno pol manjše od ta velikih. Če daš pol stran, je komentar še vedno dober.

    • noname

     hvala lepa. bom pisala vse z malimi;-).sicer pišem z velikimi, ker na ta način dodatno sprostim svojo jezo v teh butalah.

    • indijanka

     Mislila? Vedno bruha samo ogenj.

 • dež

  Ob napaki monterja pri montaži dveh cevi naj odstopi ministrica, zaradi objektivne odgovornosti. Če je to standard, bolje da takoj zapremo trgovino.

  Se spomnite smrtnih žrtev v jeseniški železarni pred leti, zaradi zastrupitev z ogljikovim monoksidom. Po zgornji logiki, bi morala odstopiti tako okoljski kot gospodarski minister. Če mehanik v servisni delavnici malomarno priklopi cev za zavorno tekočino na službenem avtomobilu in posledično povzroči prometno nesrečo, v kateri umre policist, ali naj zato odstopi notranja ministrica ?
  Malo zdrave pameti je pa že potrebno uporabiti pri takšnih stvareh. Lahko imate še tako slabo mnenje o Kolarjevi, s to zadevo nima nič, ne ona ne ministrstvo. Bi pa morala sprožiti zahtevo za razrešitev direktorice bolnišnice, ta pa je objektivno odgovorna. Če zaradi drugega ne, zato ker ni naročila podrejenim, da pred prvo uporabo vsako aparaturo dodatno preverijo.

  Odgovornost je kristalno jasna, lepo pojasnjena tudi v prispevku Petra Sušnika, na povezavi http://www.casnik.si/index.php/2016/03/24/tragedija-sempetrske-menjave-plinov/

 • tarantela

  Menim, da je objektivno odgovorna ministrica, ki na hokus-pokus preureja urgentne centre, da se potem ponaša z nečim, kar je bilo preveč na hitro preurejeno. Zadeve, kot je zdravstvena oskrba, je potrebno urejati premišljeno, to ni vaška veselica.

  • avtohtoni neandartalec

   Verjetno bi lahko določili kake kvalitetne standarde, obstajajo priznani proizvajalci, ki take napake predvidijo skozi razvoj, obstajajo pa tudi razni kitajci, ki znajo samo skopirati in jim ni jasno, zakaj mora imeti naprava tako različne dele, če se jo da pa poenostaviti in poceniti. Mogoče na Kitajskem ni take panike, ljudi je dovolj, plače so relativno nizke, prispevki za zdravstveno zavarovanje pa visoki, kar velja pri njih, ne velja nujno tudi za turbokapitalistične dežele, ki rade prihranijo tam kjer ljudje dejansko rabijo največ pozornosti. To je pa zaradi čakanja, ja nič ne zaslužijo, če nimajo dela, pa se ekonomski cilklus tudi tako nekako počasi sklene.

   • tarantela

    Pri nas je narobe to, da si delo , ki ga razpiše država, lahko izlicitira kdorkoli. Sicer ima za delo kvalifikacije, potem pa najame podizvajalce, ki uvozijo delavce, ki n.pr. napeljujejo vodovod v bolnišnici, čeprav tam, od koder ti delavci prihajajo, nimajo vodovoda, niti ga ti delavci ne znajo napeljevati, saj komaj obvladajo osnovna kmetijska del. Potem jim nekdo naroči, naj položijo cevi, delavci to naredijo, nimajo pa pojma, kako se te cevi povežejo, tako, da lahko nastane tudi kakšen “mrtev rokav” cevi. In tako je pri mnogih delih, opravljena so nestrokovno in potem skrijejo napake in pokasirajo, plačamo pa mi vsi, tudi popravilo takih šlamparij. Nikogar ni, ki bi tako zadevo nadziral in potem za naprej izločil take izvajalce od vseh državnih naročil. Vladajočim je vseeno, da plačujemo ogromne vsote za dela, ki so v tujini cenejša in strokovno opravljena, vseeno jim je zato, ker bodo nabili davke, da bodo odpravljali napake, oni si v svojih foteljih vseeno delijo lepe plače in dodatek na pripravljenost.

    • avtohtoni neandartalec

     Ja, temu rečemo, račune izstavljamo po Evropskih tarifah, da kroži dovolj denarja med nekimi sloji in lahko zgledamo primerljivi z razvitimi ekonomijami, kvaliteta pa zato trpi, ker v resnici pri nas ni tako. To so dobesedno smrti zaradi korupcije, zaradi nepotizma in oligarhičnih avtoritet, ki jih ti poklici enostavno ne zanimajo in so jih zasedli predvsem zato, da bi zaščitili ugoden družinski teren. Saj drugi niso nič boljši, če pa so, jih ni veliko in bi se verjetno že odselili, če jih ne bi vezalo na domovino še kaj drugega.
     Jaz si to predstavljam kot opisano, če bi naredili trikotni vtič za enega in okroglo luknjo za drugi plin, se ne bi nihče mogel zmotiti. Barve niso naravne lastnosti, pod določenimi pogoji ne ločimo odtenkov, vse zgledajo iste, na primer. Še hujše so pa lastnosti posameznih snovi, kisik je izjemno reaktiven in povzroča gorenje, zato snov gori, medtem ko je helij inerten in plamen ugasne. Čista zmaga na tekmovanju za Darwinovo nagrado bi verjetno bila,če bi uspeli pomešati kakšen kisik in vodik, po možnosti kje blizu posode s tekočim dušikom, potem bi razumeli zakaj za naravo pavimo, da je v popolnem ravnovesju, ker so elementi idealno pomešani in ločeni med sabo, pa kaj pomeni agregatno stanje tudi.

     Zato menim, da gre za plošno zavoženost, nemogoče je zaobjeti koliko takšnih neživljenskih nesmislov je še miniral razosebljen, samozadosten javni aparat, verjetno toliko neskončnosti kot je glav, v katerih nastajajo, je pa lepo, da se vsake toliko izpostavi katera od bolj absurdnih in grotesknih. Dobesedno masovne tečaje bi morali začeti organizirati, po celi državi, kjer bi se ljudje učili razmišljati s svojo glavo, eni mislijo, da živijo v Božjem kraljestvu, med adaptacijo, drugi so še vedno v Jugoslaviji, kjer jih je neprestano spremljal občutek, da vedno nekdo gleda. Opravljati nek poklic ne pomeni, da si začutil nek klic ali da te je družba poklicala, da se boš za vse nas žrtvoval,pomeni osebno predanost nekemu opravilu,ki ga s časom vse bolj spoznavaš ter razumeš naravo in principe dela. Najlažje je preprosto kupiti inprebrati navodila za uporabo, mojstra ločiš tako, da razume tudi delovanje naprave in smisel lastnega početja oziroma odnos s stranko in nenazadnje družbo,ne samo kvalitetno opravljeno delo, tudi stranka mora imeti res tisto od tega, kar je naročila in plačala. Kakšne inšpektorje pa zaposlujejo, če si ne znajo predstavljati kako bo delovala naprava, če bi šlo kaj narobe, normalen človek take (ne)uporabnosti ne bi podpisal.

 • avtohtoni neandartalec

  Zakaj ne bi začeli raje kar s predsednikom vlade, ki mu minister ni poročal, da medicinsko osebje lahko zamenja cev, ki je povezava človeka z življenjem. Ker ljudje, ki izdelujejo medicinsko opremo, te ne uporabljajo, medicinsko osebje ni vedelo, da lahko pride do napake, ker ministrstvo ni predvidelo rpave opreme, ker predsednik vlade od njih ne zahteva take strokovnosti in kvalitete. Nastavilo ga je pa tisto isto ljudstvo, ki ne zna narediti različnih priključkov cevi za dve popolnomam različni substanci. Bi rekel, da smo danes že vsi precej odtujeni od svojega dela,to pa je odtujeno od realnih življenjskih potreb oziroma realnosti sveta,v katerem živimo.

 • lidija

  Po bitki je vsak lahko general

 • moat

  To z objektivno odgovornostjo ministrice ali celo premierja, zaradi toplo hladne vode (?) niti ni prvovrstna neumnost! Pojdimo h konkretnemu primeru. Neposredno (kazensko in materialno) odgovarjajo monter oz. nadzornik v bolnišnici ter odgovorna in pravna oseba bolnišnice (direktor in bolnišnica sama). Objektivno pa bi za smrt pacienta lahko (in prav bi bilo tako) prevzela ministrica za zdravje. Seveda je to samo moje mnenje.

  • avtohtoni neandartalec

   Kdo je odgovarjal pa za Zidarjev omet, ki je padel na vozila s stropa v tunelu, na avtocesti? Kdo odgovarja pa za vse nove inštalacije, ki se rušijo par let potem, ko so bile izgrajene, pa ne samo ceste in stavbe, celo mostovi, ki naj bi držali vsaj 500 let in več.

   • dr Janez Sveti

    Zidarjev protipožarni omet ni nihče popravil, oziroma nadomestil. Iz tega razloga, bi moral biti tunel zaprt. Kakor si napisal. Takšnih “napak” je vsepovsod ogromno.
    DR Janez Sveti iz države Mafija

 • fireblade

  balkan expres .. mentaliteta rdečih črvov

 • Winston Wolf

  *****

 • dob

  Slavni francoski humanist je nekoč rekel: Moje človekove pravice segajo tako daleč, da zadenejo ob inštalacije, tam se pa pol nehajo.

  • avtohtoni neandartalec

   Najboljši izum sodobne civilizacije je tista črna luknja, sredi straniščne školjke, ki vse pogoltne in izgine nekam.

 • fireblade

  Tehnično je tako… odgovorni so vsi v verigi. Vsak za svojo napako,
  zdravniki niso testirali opreme ampak kar ljudi priklapljali na
  instrumente, tehnični pregled je bil površen, izvedba katastrofalna,
  razpis koruptiven, lobiranje KOLEKTORJA z nešteto podizvajalci klientelistično…… Tako se deli naš denar za predrage investicije nekim parazitskim firmam, brez realnega znanja.

  Torej
  vsak člen mora biti sankcioniran za svojo šlamparijo ali kriminal. To
  je to. Prenešati odgovornost na en nivo, v tem primeru samo zamegljuje
  situacijo.

 • sprehajalec

  Pri nas ni odgovoren nihče – niti za smrt ljudi
  Kardelj je ustvaril sistem družbenih odnosov, prilagojen temu, socialistično samoupravljanje. Vsi pametni, od vseh vse, pa nihče kriv na koncu. Ker se je ta sistem z nasilno odcepitvijo Jugoslavije od Slovenije leta 91 prenesel v Javni sektor, te stvari nikakor ne presenečajo.

  • avtohtoni neandartalec

   Če bi preiskovali, procesirali in kaznovali še tiste, ki so dejansko res kaj krivi, bi postali največji zapor na svetu, zato so napake v načrtovanju lahko včasih tudi koristne.

 • marker

  Pri nas šefi niso odgovorni za dejanja podrejenih. Prejemajo pa denar za vodenje podrejenih, ne pa odgovornosti.

  • avtohtoni neandartalec

   Ampak potem so pri tem zelo uspešni, glede na to, da vodenje pomeni manj smrti in nesreč, kaj bi bilo šele, če nas ne bi vodil nihče ali kako se to stopnjuje.

   Edini način, da zmanjšamo število šalabajzerije bi bil, če povečamo število hudih nesreč, ki bi nastale, ko bi odpovedal kateri od mehanizmov in kvalitetnih standardov, zaradi katerih do manj hudih napak sploh ne bi več prišlo. Vsaj huda katastrofa nas ne doleti, če pa prej vse crkne in se niti ne moremo preveč razviti, ko je pa vse zanič.

 • Marija

  To pri nas ni tako. Se vidi na veliko primerih,zato pa je stanje v državi vedno slabše. Lepe praznike

 • dež

  Stalno jamramo in stokamo kako smo preveč centralizirana, regulirana in prenormirana država, kako imamo neživljenjske zakone ter predpise in kar naprej moramo izpolnjevati kup nepotrebnih obrazcev.

  Ampak, za montažo dveh cevi na neki napravi v bolnišnici je pa odgovorna ministrica. A tudi o šlaufih naj odločajo na ministrstvu ?

 • Bošta Dr. Dre

  Podpisali so nešteto preglednih,prevzemnih zapisnikov….. Tu je vsaka debata že delanje norca…

  • dež

   Moraš napisati katera institucija in na podlagi katerih predloženih dokumentov je izdala uporabno dovoljenje.

   • Bošta Dr. Dre

    Poglej,kako ti naj to napišem, saj nisem bil zraven…

    Delam nekaj podobnega, vse je več krat pregledani in seveda testirano, rezultati zapisani….
    Poskusno obratovanje ni mogoče brez vsega zgoraj omenjenega…

    Tako dvoma ni, spet lažejo, prikrivajo in se iz folka delajo norca, ker krivci so znani, pogledat papirje….

    • dež

     Se strinjam. Sem ti repliciral, ker sem slabo prebral, kaj si hotel povedati. Vsi imajo imena in priimke, številke ter žige inženirske zbornice.

     • Bošta Dr. Dre

      Jap, sedaj pa razloži sprenevedanje in seveda koga se ščiti ???

     • dež

      V Zakonu o graditvi objektov, točneje Pravilniku o projektni dokumentaciji, je natančno določeno, katere izjave je potrebno priložiti v projektno dokumentacijo.
      Če ga ne poznaš, si ga preberi in bodi pozoren na prilogi 4 in 5. Na prvi strani vsakega projekta (v našem primeru PID) so vedno navedeni projektant (pravna oseba), odgovorni projektant (v našem primeru strojnik) in odgovorni vodja projekta (odgovoren za celoten projekt).
      Točka 0.12 pri PID-u je izjava odgovornega vodje projekta izvedenih del in odgovornega nadzornika. Vsi ti fantje morajo imeti sklenjeno tudi zavarovanje projektantske odgovornosti. Uradno so krivi, zajebal pa je monter, ki je napačno spojil cevi in tisti nadzornik, ki ni testiral zgrajenih instalacij ali celo ponaredil zapisnik o testiranju.

     • Bošta Dr. Dre

      Poglej, vse to mi je znano..

      Tako je potrebno max 10 minut, da se odkrije kdo je kriv…
      Vsak proizvajalec tehnološke opreme ima interne ček liste, ki so uradni dokumenti s podpisom pooblaščene osebe iz strani proizvajalca opreme…
      Sam delam v tem in poznam kako to gre…

      Zamisli si, da mi gradimo nuklearko ??? sami…..

 • Slovenec 33

  Če je država okupirana in ji vladajo okupatorji in domači izdajalci je vse podrejeno temu, da se ohrani ta menoralna oblast.

  Ni nič čudnega, da državljani umirajo zaradi nemorale oblastnikov, ker je tem samo za krajo, podkupnine in prevarantstvo.
  Odgovornost je moralna kategorija, ki pa je vladajoče horde ne poznajo, pravzaprav niti slišali še niso za ta pojem. Na nihovih šolah ne obravnavajo tega pojma in zato jim je nepoznan.
  To se vidi od premjeja pa navzdol po večini JS.

 • cosmosjasnovidec

  Članek popolnoma pravilno napisan z primerom grelca vode ter ostalega.Če je monter morebiti narobe priključil cevi je lahko krivda z njegove strani le delna.Vsekakor mora biti za taka dela usposobljena oseba katera mora izvršiti popolen pregled tudi za vse ostale aparate saj so tukaj posredi človeška življenja.Torej bi monter lahko po pomoti priključil plinsko flašo za varjenje kovine in bi tako ostalo,ker nihče usposobljen ni preveril.Sicer pa res v sloveniji za človeška življenja nihče ni odgovoren saj morilce vlada masovno uvaža na očeh celotnega prebivalstva slovenije.

 • Sredinec

  Ob res tragični napaki je ministrico za zdravje res težko objektivno odgovorna za dejanja, ki jih ne opravi nadzor, kateremu je njeno ministrstvo pravilno naročilo in plačalo storitve. Objektivno bi lahko bila odgovorna le, če bi s svojim ravnanjem in sprejetimi ukrepi povzročila takšne okoliščine, ki bi nadzoru nesorazmerno oteževala njegovo delo. Kar pa bi po naravi stvari lahko zakrivila le druga ministrica: za okolje in prostor, saj njeno ministrstvo ustvarja okoliščine za delo nadzornikov. A avtorju to ne pomeni dosti. Pa bi bilo dovolj, če bi se v družini pozanimal o razmerjih v gradbeništvu. Važno je, da sekamo po vladi.

 • Janez

  Ah
  Če je vsaj malo možžnosti, da stvari gredo narobe.? Bodo narobe tudi – šle .Murphy?l.r. Janez Komenda

 • črnaovca

  Med ministrico za zdravje in urgenco v Šempetru so še direktor bolnišnice šef anesteziologije v tem primeru Kuštrin, ki je takoj ugotovil da je kriva ministrica on pa popolnoma nedolžen ker ima preveč dela s sindikatom in se za malenkosti kot je preverjanje neke aparature pač ne more ukvarjati s tem se naj kar ministrica.

  • dež

   Ta dva, ki ju omenjaš, sta zagotovo objektivno odgovorna.

 • tramal

  Tako je ko delo dobijo komunistična podjetja,katera samo kasirajo znajo pa nič

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!