fbpx

Velika bitka, po kateri je v Evropi zavladal mir – padel je general in cesar

Foto: epa

Že dvesto let je minilo od usodnega junija 1815, ko so se na poljanah blizu vasice Waterloo spopadle čete francoske armade s četami mednarodne koalicije pod vodstvom britanskega generala Wellingtona. Zmagala je vojska zaveznikov, Napoleon pa je bil izgnan na otok svete Helene, kjer je šest let kasneje tudi umrl.

Združena vojska Britancev, Nizozemcev, Belgijcev in Nemcev se je na usodni dan, po prejšnjem porazu proti Napolenu, utaborila v vasici Waterloo. Proti njim pa je prihajala močna francoska armada pod vodstvom generala in cesarja Napoleona Bonaparteja.

Začetni uspeh Francozov
Takoj ko se je Napoleon vrnil iz svojega izgnanstva na Elbi, je zbral močno armado, s katero je nameraval doseči nekaj hitrih zmag in se potem s takratnimi evropskimi voditelji pogajati za mir s pozicije moči. Prva bitka pri vasici Ligny je bila za koalicijske sile pod vodstvom Wellingtona in za prusko armado pod vodstvom feldmaršala Blücherja katastrofa. Britanski general je ukazal umik armade k majhni vasici Waterloo, ki je ležala samo osem kilometrov od Bruslja. Prusi pa so obljubili, da bodo takoj, ko si opomorejo, prišli Wellingtonu na pomoč.

Usodna nedelja 18. junija 1815
Francoske sile so že od svoje zmage pri Lignyju zasledovale koalicijske sile in jih ujele pri Waterlooju. Francoska vojska in koalicijske sile pod vodstvom Britancev so ob 11.00 stopile v bitko, ki je trajala do poznega večera.

Zaradi heroizma na obeh straneh se je bitka odvijala neodločeno, dokler ni francoski maršal Ney v ponesrečenem konjeniškem napadu zapravil skoraj celotne francoske konjenice. Z vzhoda pa je začela nad Francoze korakati pruska armada, ki je končno prišla na pomoč Britancem. Francoski vojaki so začeli bežati in za Napoleona je bila bitka izgubljena.

Drugi padec cesarja Francozov
S to bitko so se končale napoleonske vojne. Evropa je po 23 letih vojn stopila na pot miru, ki je trajal naslednjih 40 let. Napoleon, ki je po bitki pri Waterlooju zbežal, je ugotovil, da ne more dovolj hitro zbrati nove armade. Zato se je napotil proti zahodni francoski obali, saj je hotel zbežati v ZDA, a mu je britanska mornarica to preprečila. Britancem se je v juliju tudi predal, oni pa so ga poslali v izgnanstvo na otok Svete Helene, kjer je leta 1821 umrl.

Zametki Združenih Narodov
Kaj bitka pri Waterlooju sploh pomeni, je tema mnogih zgodovinskih polemik. Nekateri pravijo, da so imeli Avstrijci in Prusi na poti še toliko čet, da je bilo samo vprašanje časa, kdaj bo Napoleon izgubil. Drugi pa trdijo, da je bila ta bitka razlog za to, da so se evropski monarhi nehali prepirati in stopili skupaj. Trdijo, da so se na Dunajskem kongresu, ki je sledil porazu Napoleona, začeli kazati prvi zametki Združenih narodov in Evropske unije. Ne glede na to, kaj menijo različni zgodovinarji, pa je dejstvo, da je po bitki pri Waterlooju v Evropi zavladal mir, evropski voditelji pa so uspeli med seboj najti soglasje.

Aleksander Rant