fbpx

[Video] Soočenja se je udeležil samo Janez Janša. “Kučan ima čas za podla dejanja, za soočenje z resnico pa ne”

Foto: STA

Prvi predsednik države Milan Kučan se je dokončno odločil, da ne bo prišel na soočenje z Janezom Janšo. Slednji se je na povabilo Nove24TV odzval in prišel v studio, kljub temu da medijskega soočenja vendarle ne bo. “Kučan bi moral sam pojasniti, zakaj se izogiba soočenju, sicer pa je za samodržce značilno, da se neradi izpostavljajo,” je uvodoma komentiral Janša. 


Janša je nato pojasnil, da se Kučan soočenju zagotovo ne izogiba iz razloga, da ne bi imel časa, saj je ravno danes bil slavnostni govornik na Titovem trgu, hodi na promocije knjig, namen katerih je omadeževanje Toneta Krkoviča, ki je med vojno sestrelil helikopter JNA. “Ima dovolj časa za podla dejanja, za soočenje z resnico pa ne,” je razočarano pripomnil Janša.

Propagandni stroj še vedno deluje
Debata se je prevesila v analizo propagandnega stroja, ki je Slovence v preteklosti prepričeval v pridobitve krvave revolucije. Janša trdi, da bo ta propagandni stroj deloval še naprej, pri tem pa je podal primer, da je bila pred časom na Fakulteti za družbene vede izvedena raziskava, v kateri so študente vprašali, kakšno vlogo je imel Milan Kučan v času osamosvojitve. “Polovica študentov je odgovorilo, da je bil predsednik vlade v času osamosvojitve Milan Kučan, se pravi, da ne poznajo niti osnovnih dejstev in to ne osnovnošolci ali ljudje, ki osnovne šole niso končali, ampak bodoča politična in novinarska elita,” je povedal Janša. Janez Janša trdi, da je to empirični dokaz, da propagandi stroj, katerega je namen zamegliti dogajanja v času osamosvojitve, še vedno deluje, vidimo pa tudi, kdo si je neupravičeno prilaščal zasluge za osamosvojitev.

Janša: Kučan ni navaden upokojenec
“Če bi bilo res, da je Kučan navaden upokojenec, bi sedaj tukaj sedel z nama,” je idejo o tem, da je Kučan neaktiven v politiki, zavrnil Janša, pri tem pa še dodal, da drugi del odgovora o tem, ali je Kučan še vedno aktiven, najdemo v knjigi Zdenka Roterja, Kučanovega svetovalca. V Padlih maskah namreč natančno opisuje, kje in kako so se Kučan in sodelavci na primer domenili, kdo bo župan Ljubljane.

Prihodnost mora temeljiti na zdravih temeljih
Janša je na novinarjevo vprašanje, ali ne bi nemara raje gledali v prihodnost, odgovoril, da se od zgodovine ne more živeti, vendar svetle prihodnosti ne more biti, dokler temelji države niso postavljeni na zdrave temelje. Kljub vsemu še vedno obstaja žarek upanja, saj je iz anket videti, da Slovenci in Slovenke še vedno vidijo osamosvojitveni čas kot čas velike enotnosti slovenskega naroda.

Kučanova vloga pri razoroževanju Teritorialne obrambe
“Kučan je vnaprej vedel, da se bo TO razoroževala v primeru, da bo Demos prevzel oblast,” je zatrdil Janša. Pri tem je tudi ovrgel idejo, da je bil Kučan politik miru, torej, da je z dopuščanjem razoroževanja hotel preprečiti vojno. Janša je argumentiral, da je bila ravno razorožitev prvi akt agresije, ki je na koncu povzročila vojno, Milošević pa ne bi hotel tvegati odprtega spopada med dobro oboroženo TO in JLA.

Pogovor je nanesel tudi na Kučanov dogovor z Miloševičem, v katerem se je Kučan dogovoril za slovensko priznanje, da imajo Srbi pravico do tega, da živijo v eni državi, kar je bil tudi eden izmed razlogov za vojno tragedijo pred dokončnim razpadom Jugoslavije. Janša je govoril tudi o priznanju Piera Fassine, vodje socialistične internacionale, ki sta ga Ciril Ribičič in Milan Kučan na obisku v Ljubljani prosila, naj razglasitve samostojnosti Slovenije ne prepustijo slovenski desnici.

Janša: Lojzeta Peterleta ne prepoznam več
Janša se je obregnil tudi ob nedavni intervju s Peterletom, v katerem je evropski poslanec govoril o času Depale Vasi, kot o času, ko so se med sabo sprli neki obveščevalci. “Človek, ki to govori danes, leta 2016, ko so na voljo vsi dokumenti, ozadja te afere te spletke, jaz tega enostavno ne razumem,” meni Janša, ki je opozoril na to, da že leta obstajajo celoten magnetogram celotnega zaslišanja Radenka Radojčića, specialista KOS v nekdanji JLA, strokovnjaka za specialne oblike bojevanja. Radojčić je namreč v zaslišanju pred hrvaškimi pravosodnimi organi dejal, da so ga v Sloveniji najeli preko Antona Penkiherja zato, da naredi naredi načrt specialne vojne za odstranitev takratnega notranjega ministra, Janeza Janše.

“Ko je bila proti meni in Toneta Krkoviča v absurdnem primeru Depala vas, Lojzeta Peterleta ni bilo nikjer, ni nič reagiral. Ko pa je bila vložena ovadba proti Milanu Kučanu, pa je izstopil predsedstva VSO,” je povedal Janša in dodal, da “Gre za dvojna merila, ki kažejo na lik nekega človeka, ki ga jaz več ne prepoznam.”

Janša meni, da je takrat Krščanska demokracija delovala nenačelno, zaradi česar je še danes to politično gibanje na meji Državnega zbora. Meni tudi, da je Krščansko demokratsko gibanje vodilo veliko lažnih prerokov, z izjemo Andreja Bajuka, ki pa so s kapitalom gibanja delali kot svinja z mehom.

Balažic in Granda o soočenju
“Argumentiran pogovor političnih in siceršnjih nasprotnikov je najboljše zdravilo,” je pred velikim soočenjem med Kučanom in Janšo povedal zgodovinar Stane Granda. Njegovemu mnenju se v oddaji pred soočenjem pridružuje tudi nekdanji veleposlanik Milan Balažic, ki trdi, da je odgovornost za to, da do soočenja še ni prišlo, izključno na Kučanovi strani.

Balažic je izpostavil, da ima Kučan dva obraza, enega za javnost in drugega, ki ga nosi v političnem ozadju, kjer se najboljše počuti. “Kučan je izreden politikant, kar sem izkusil tudi na svoji koži,” je povedal Balažic. Granda je nadalje izpostavil, da Kučan v preteklosti ni pristal na intervjuje, ki mu niso bili po godu, da pa ima gotovo velik odpor do medijskega soočenja, kjer nima popolnega nadzora.

Balažic je nadalje izpostavil, da med politikoma vlada velika razlika, in sicer ta, da Kučan raje deluje v političnem zakulisju, Janša pa po drugi strani raje nastopa javno, z dokazi in dokumenti. Trdi, da bi tovrsten pogovor lahko deloval pozitivno na slovenskem narodnem telesu. Temu je prikimal Granda, ki je dejal, da je tudi v psihoterapiji pogovor najboljše zdravilo in tako je tudi v politiki.


Granda je na novinarjevo vprašanje, kaj so točke spora med Kučanom in Janšo, odgovoril, da je to prav gotovo oblast, od katere je Kučan pijan. “Potrebuje jo, kot alkoholik potrebuje alkohol,” je povedal Granda.

Veliko medijsko soočenje
Po več kot 25 letih samostojnosti in neodvisnosti Slovenije je naše uredništvo kot prvo v Sloveniji organiziralo in vse pripravilo za veliko soočenje med dvema ključnima igralcema slovenske osamosvojitve: Milanom Kučanom in Janezom Janšo. Začetek soočenja je bil ob 19:15 z analitikoma in poznavalcema dogajanja Milanom Balažicem in Stanetom Grando. Pogovor je vodil Boris Tomašič.

Medtem ko je Janez Janša na soočenje pristal, nam je Milan Kučan v svojem prvem dopisu odgovoril, da se mu soočenje med ovadenim in ovaditeljem ne zdi smiselno.

Očiten nesporazum
Ker je šlo za očiten nesporazum, saj uredništvo ne pripravlja soočenja o dogodkih iz preteklega meseca, smo na nekdanjega predsednika naslovili nov dopis in mu ta nesporazum pojasnili. Da tematika soočenja ne bodo ovadbe, ovaditelji in ovadeni iz preteklega meseca, ampak dogodki izpred 25 let in njihove različne interpretacije.

Žiga Korsika