fbpx

[VIDEO] Kdo je zje*al Maribor? Kdo bo poskrbel za “male ljudi”?

(Foto: Nova24TV)

Kdo je pomembnejši – elite ali “mali človek”? Mariborske ljudske vstaje so veliko odnesle, prinesle pa aktualnega mariborskega župana Fištravca, ki se sooča s številnimi težavami. Sodbe na sodišču v primeru Franca Kanglerja padajo ena za drugo, Kangler pa se zdaj vrača v politiko in s tem odpira naslednja vprašanja: “Bo Novi ljudski stranki uspelo priti v hram demokracije? Kako bodo zasnovali program? Kaj vse to pomeni za Maribor in Slovenijo?”  

“Samo ena je Nova ljudska stranka,” je jasen njen ustanovitelj Franc Kangler, ki se vrača v politiko in si želi sodelovanja s sorodnimi strankami, ob tem pa pojasnjuje: “S strani SLS še ni odziva. Mi se ne oziramo v preteklost, temveč v prihodnost. Če bo gospod Zidanšek spoznal ali začutil potrebo, da se srečava, bomo to povabilo z veseljem sprejeli.” Na desnici spodbujajo novo politično silo in jo jemljejo kot popestritev političnega prostora. “Ta stranka bo pokazala svojo moč, trdnost in desnosredinsko linijo v nekaj mesecih,” je prepričan mag. Zvone Zinrajh, podpredsednik MO SDS Maribor.

Nekdanji minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak: Situacija je relativno jasna. Gospod Kangler je odstopil pod pritiskom ulice, na osnovi nekih obtožb, ki so jih sproducirali na policiji, tožilstvu in potem kasneje tudi v mariborskem sodstvu. Zadeve pa padajo ena za drugo! Danes se kaže, da je bilo Kanglerju obešenih ne vem koliko kazenskih ovadb, da pa ni kriv praktično v nobenem primeru. In mislim, da je prav, da se Kangler nekako vrača in da je šel svojo pot.

Celotno oddajo si lahko pogledate na spodnji povezavi.

Mariborske ljudske vstaje: pritiski, grožnje in politično ozadje
Po nekaj letih lahko z distanco gledamo na dogodke, čeprav se zdi, da v Sloveniji to mnogokrat nismo sposobni. Vsi se še spomnimo famoznih mariborskih ljudskih vstaj in vseslovenskih ljudskih vstaj. Prve so odnesle mariborskega župana Franca Kanglerja, druge pa takratno drugo Janševo vlado. “Šlo je za veliko politično igro. Šlo je za zlorabo nekaterih državnih organov za politično obračunavanje, predvsem pa so ljudje nasedli medijem, ki niso korektno in realno poročali,” je prepričan nekdanji mariborski župan Franc Kangler.

Nekdanji župan občine Maribor Franc Kangler: “Pritiski so bili takšni, da ne moreš verjeti. Policija je grozila pričam. Na sodišču je 5 prič povedalo, da jim je policija grozila, da ne bodo videli službe, da ne bodo videli svojih otrok, če ne bodo mene in nekatere druge bremenili. 18 prič je bilo zaslišanih in niti ena me ni bremenila, zato je mariborsko tožilstvo v t. i. zadevi radarji odstopilo od pregona in je zadeva pravnomočna.”

“Če niso bile vstaje proti Francu Kanglerju, ne vem, zakaj so me potem pozivali, naj odstopim in širili po Facebooku takšno ali drugačno propagando. Potem bi verejtno zahtevali, da podremo radarje,” je prepričan Kangler. Po njegovih besedah je imela celotna zgodba bistveno širši politični motiv, in sicer destabilizacijo države, padec vlade Janeza Janše in preprečitev, da Pahor postane nov predsednik države oz. da se mandat podaljša Danilu Türku.

Franc Kangler: “Kaj pa danes? Nisem kriv. Kdo mi bo povrnil ta ugled? Nekateri so govorili: ‘Zje*ali smo Kanglerja!’ Ne. Zje*ali ste Maribor! Te vstaje so po domače povedano zje*ale Maribor. V Mariboru bi bilo danes marsikaj drugače, kot pa je danes, tako kot v Sloveniji, če bi bila vlada takšna, kot je bila takrat, za časa Janeza Janše.”

Fotoreporter in protestnik Marko Pigac: “V Mariboru se je demonstriralo proti radarjem in ne proti Francu Kanglerju. Tukaj ni bilo nikakršne politike, kajti na ulicah so stali ljudje vseh političnih strank ali pripadnosti. Če pa je prav, da nekdo protestira z baklami in z neredi, pa drugače ne gre, drugače ne dosegamo sprememb, saj drugače te nihče ne posluša.”

Nekdanji minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak: “Danes je razlogov za tovrstne vstaje veliko več, kot jih je bilo takrat, pa vendarle do tega ne pride, kar je dokaz tega, da je leva politična hemisfera tista, ki je skozi te svoje civilno-družbene satelite to sproducirala in nič drugega. Vsi ti organizatorji, ki jih jaz pripisujem levi politični opciji, so skozi nasilje nad policisti in nad nekaterimi udeleženci pripeljali do tega, da se je zgodilo, kar se je. V Mariboru je padel župan, v slovenskem prostoru pa posredno tudi vlada. Sporočili so, da se z nasiljem da priti na oblasti.”

Kangler izpeljal 53 evropskih projektov, Fištravec pa …
Maribor se danes sooča s številnimi problemi, katerih jedro je v neučinkoviti občinski upravi, ki ni zmožna pridobiti evropskih sredstev ter izpeljati prepotrebnih projektov. “Glavni problem je v vodenju občine. Župan je do danes zamenjal 5 direktorjev občinske uprave. Aktualni Darko Fras je že peti,” Kangler pojasnjuje zaskrbljujoče stanje v Mariboru, in dodaja, da “občina Maribor ni malo podjetje, je veliko podjetje in če ne bo župan prijel nekatere vajeti v roke in držal niti, potem se mu bo občina sesula in razsula”. To naj bi se po besedah Kanglerja že dogajalo.

Franc Kangler: “Fištravec je kompletno ekipo, ki je bila na Mestni občini Maribor sposobna peljati projekte, zamenjal. Nihče v občini se ne ukvarja s finančno perspektivo 2016–2020. V času mojega mandata smo mi pripravili, prijavili in uspešno zaključili 53 evropskih projektov.”

Problematično naj bi bilo tudi delovanje mariborskega mestnega sveta. Kangler opozarja, da si sam ni upal niti drznil sklicati korespondenčne seje mestnega sveta, na primer za 12-milijonski kredit, tako kot to počne aktualni župan. “Moraš imeti spoštovanje do mestnega sveta, predvsem pa odgovornost,” je svoje navedbe argumentiral Kangler in napovedal: “Fištravcu se ne bo zgodila ulica, zgodila se mu bo občinska uprava, ko se mu bodo zaposleni uprli.”

Dr. Vinko Gorenak: Ne verjamem, da bodo sedaj pri levi vladi kakršnekoli demonstracije. V kolikor bo prišlo do desne vlade, mislim, da bi se utegnili na nek način poslužiti istih metod, vendar trdim, da mora takrat desna vlada narediti vse, da prepreči takšne nasilne stvari in da tiste, ki bi to počeli, resnično po zelo hitrih postopkih pripelje pred sodišče in seveda tudi obsodi.

Kanglerjeva Nova ljudska stranka v boj za malega človeka
Nova ljudska stranka v središče postavlja preprostega človeka, Slovenko in Slovenca, ali – kot državljanke in državljane imenuje predsednik vlade Miro Cerar – malega človeka. “Trpi in najbolj je obremenjen prav tisti mali človek, ki je ‘kriv’, da imamo mi samostojno slovensko državo,” je povedal Kangler, ki je prepričan, da jim bo na naslednjih državnozborskih volitvah uspelo prestopiti t. i. parlamentarni prag. V Kanglerjevi NLS ne izključujejo povezovanja, ustanovitelj Kangler je namreč prepričan, da se “samo z dialogom v politiki rešujejo problemi”.

Podpredsednik mestnega odbora SDS Maribor mag. Zvone Zinrajh: “Na desnem polu potrebujemo še koga. Mi smo zagotovo veseli, kajti takšen program, kot so ga predstavili na kongresu, je kompatibilen vsem političnim strankam na demokratični sredi. Osebno sem vesel, da bo ta stranka imela sedež v Mariboru. Mislim, da bo to dodana vrednost – ne samo na državnem nivoju, predvsem pa v obubožanem Mariboru.”

“Na prvem mestu si prizadevamo za pravno državo in pravni red,” zagotavlja Kangler in dodaja: “Ko bomo v tej državi zagotovili pravni red in pravno državo, bomo na ta način zagotovili, da se bo začelo spoštovati človekove pravice in svoboščine, da ne bo več prihajalo do tako globokih kršitev.”  V Novi ljudski stranki zagovarjajo stališče, da si vsak človek zasluži spoštovanje in enakovredno obravnavo, in to je tisto, za kar si bodo prizadevali.

Franc Kangler: “Nam v Novi ljudski stranki ni vseeno za male ljudi. Ta mali človek, ki se bori za svoj kruh, za svoj obstoj, je bil leta 1991, ko smo se borili za to državo, najbolj pomemben. Brez malega človeka – preprostega Slovenca se mi ne bi ne osamosvojili in ne dobili lastne države. Nas zanima mali človek, preprost človek. Mi se želimo boriti. Nedopustno je, kar se danes dogaja.”

Jure Ferjan