fbpx

[VIDEO] Lojze Peterle: “Takrat smo imeli komuniste, ki so bili za osamosvojitev, in tiste, ki so bili proti”

Foto: Nova24tv

Lojze Peterle. Prvi predsednik Vlade Republike Slovenije, član koalicije Demos in evropski poslanec se je, po tem ko je izstopil iz predsedstva Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, znašel pred strelskim vodom. Mnogi so ga, zaradi izstopa, začeli zmerjati z izdajalcem, barabo in prijateljem Milana Kučana. Peterle je nad takšno retoriko razočaran.

V intervjuju za našo televizijo je povedal, da je bil napačno razumljen. Da v svojem odgovoru ni omenjal ne Kučana ne Janše in da je iz predsedstva VSO izstopil, ker ni imel besede pri ovadbi zoper Kučana. Dejal je, da se je počutil kot neobstoječi del predsedstva organizacije, ki jo je pomagal soustanoviti, in da zato odstopa.

“Dobesedno so me odkartali na Kučanovo stran”
“To, da so me dali na Kučanovo stran, se mi zdi nepošteno. Za to ni nobene podlage. Moji kritiki gredo lahko gledat v moje izjave oziroma v to, kar sem napisal. Na prireditvah po Sloveniji sem skupaj z Janšo problematiziral ravnanje predsedstva oziroma Kučana, ko je prišlo do odvzema orožja. Takrat sem bil predsednik vlade in sem razumel osamosvajanje.”

Povedal je, da je bil on tisti, ki je Janeza Janšo dvakrat predlagal za obrambnega ministra in to proti volji takratnega vrha. Pravi, da bi, če bi on sodeloval pri ovadbi zoper Kučana, zastavil nekaj vprašanj. Zakaj ravno ob prazničnem trenutku in zakaj šele po petindvajsetih letih.

“Zakaj ne takrat, ko je že Jože Pučnik rekel, da je bila to veleizdaja? To je bilo ob desetletnici. Zakaj ne v času prve Janševe vlade, zakaj ne v času druge Janševe vlade, zakaj ne v času Bajuka? Zakaj ravno ta trenutek, ko imamo kakšne stvari praznovati tudi s Kučanom? Ker kakšne stvari smo se tudi z njim pogovarjali in dogovarjali.”

“Vojna proti meni ima namen diskvalifikacije”
Peterle je povedal, da tak način diskvalifikacije za sedanje ali bodoče politične potrebe odklanja in ne vidi potrebe, da bi se sploh pred kom branil. Meni, da bi lahko to ovadbo vložili veliko prej in da taka ovadba ne bi smela biti povračilni ukrep za ovadbo proti Tonetu Krkoviču.

“To bi morala biti zadeva resnice in pravičnosti že davno prej. Mislim, da ni dobro, da je to predstavljeno kot povračilni udarec za to ,kar se je zgodilo Krkoviču. Jaz nisem bil nikoli za to, da delamo enako, kot to dela druga stran.”

Pravi, da je bila razorožitev Slovenije za takratno vlado izredno težko dejanje oziroma spoznanje, da takrat predsedstvo ni reagiralo. Zlasti ob dejstvu, meni Peterle, da dokumenti v Beli knjigi kažejo, da je predsednik Kučan vedel za razoroževanje.

“Deklaracijo za mir smo vzeli kot nevarno zadevo”
Peterle pravi, da so Deklaracijo za mir razumeli takrat kot nevarno zadevo, ker je niso videli kot podporo osamosvajanju. Velikokrat je problematiziral, da so osamosvojitelji po zgodovinski odločitvi na plebiscitu doživeli veliko nagajanja.

“In ta deklaracija je bila del tega. Nekateri so to deklaracijo razlagali kot nek slepilni manever, da nas Beograd ne bi preveč resno jemal. Jaz bi to sprejel, če bi bilo kje dogovorjeno. Če bi predsednik Kučan to idejo na razširjenem predsedstvu predstavil kot dejanje, ki nam bo pomagalo zavarovati našo pot v samostojnost.”

V bran pa je vzel Dušana Pluta in njegove Zelene ter dejal, da so bili člani Zelenih dobri ministri in niso nasprotovali osamosvojitvi. Meni, da so takrat Zeleni podpisali deklaracijo za mir kar tako, ker je pisalo za mir in so se podpisali.

“Imeli smo zelo različne komuniste”
“Imeli smo nekdanje komuniste, ki so bili v moji vladi in smo jih vzeli zelo vključevalno kot ljudi, ki so obvladali svoje področje. Navsezadnje so bili nekdanji komunisti tudi Janša, Bavčar, Rupel in še kdo. Bili so komunisti, ki so stopili na stran osamosvojitve, in so bili komunisti, kot je bil general Hočevar, ki so na strani Teritorialne obrambe delali za razorožitev. To ni bila zgolj zgodba Beograda, ampak tudi Ljubljane.”

Celotno oddajo si lahko ogledate na tej povezavi.

A. R.