[VIDEO] To si morate pogledati: Kako se je islam razširil po svetu

Foto: Pixabay

Portal Business insider je objavil video posnetek, v katerem nakažejo pojav in širjenje religij po svetu. Islam se je v zgodovini širil izredno hitro, saj so le v 400 letih zavzeli Arabski polotok, Bližnji vzhod, severni del Afrike in Španijo. Danes pa se z veliko hitrostjo preko prihoda migrantov širi tudi po celotni Evropi.

Po Kristusovi smrti se je v Jeruzalemu začelo širiti krščanstvo, ki se je sčasoma uveljavilo po različnih koncih Evrope. Okoli leta 600 našega štetja se je pod vodstvom Mohameda čez Arabski polotok in Bližnji vzhod začel širiti islam. Ta se je v primerjavi z drugimi verami širil izredno hitro. Po osvojitvi Arabskega polotoka so se podali še na Bližnji vzhod in v severno Afriko. Nato so pot nadaljevali v Španijo, od tam v južno Francijo.

Po podatkih mednarodne znanstvene revije za okoljsko znanost in razvoj je bil leta 1950 v Evropi delež muslimanov nizek, le kakšna 2 odstotka. Ta številka pa je danes narasla preko 6 odstotkov ali ocenjenih 44 milijonov. Po besedah muftija Nenadža Grabusa trenutno v Sloveniji živi 100.000 muslimanov (skoraj 5 odstotkov prebivalstva), še pred dobrimi 60 leti pa je bilo islamske veroizpovedi – po podatkih statističnega urada – le 0,3 odstotka slovenskega prebivalstva.

Države, kjer prevladuje islam, pa imajo tudi veliko večjo rodnost kot evropske države, zato se – po uradnih podatkih ameriške obveščevalne agencije CIA – v Siriji povprečno rodi 2,6 otroka na eno žensko, za Irak znaša ta količnik 4,12, v Afganistanu pa se povprečno rodi celo 5,33 otrok na eno žensko. Medtem pa za Slovenijo takšno povprečje znaša le 1,34, za celotno Evropsko unijo pa je povprečje 1,61 otrok na eno žensko.

Na Bližnjem vzhodu muslimani predstavljajo večino prebivalstva
Kasneje so muslimani zavzeli še južni Balkan, Kavkaz in del današnje Rusije. Kmalu so osvojili tudi precejšnji del Afrike in indonezijske otoke.

Države na Bližnjem vzhodu in v severni Afriki imajo še danes najvišji odstotek muslimanov od vseh držav, kjer pripadniki islamske vere predstavljajo večino prebivalstva.

Hinduizem – ena najstarejših religij
Hinduizem je ena najstarejših religij, saj njeni začetki segajo še v leto 2500 pred našim štetjem, ko je nastala civilizacija ob reki Ind. V nekaj sto letih se je vera razširila na jug, nato pa postopoma na celotno območje današnje Indije. Okoli 1000 let kasneje se je v Indiji pojavil budizem, ki se je sčasoma razširil na zahod Azije.

Zaenkrat največ kristjanov, a kako dolgo …
Sodeč po decembrskih podatkih v svetu še vedno prevladuje krščanska veroizpoved (32 odstotkov svetovnega prebivalstva), čeprav število verujočih vsako leto upada. Muslimanov je 22 odstotkov, njihovo število v zadnjem času še narašča. Sledi jim hinduizem, ki predstavlja 13 odstotkov verujočih po svetu, ateistov pa je 12 odstotkov.

N. K.