Seniorske zveze v skupni izjavi: Dovolj je bilo 20 let iskanja rešitev in zapostavljanja starejših

Datum:

Seniorske zveze strank SDS, NSi in SLS so oblikovale skupno izjavo glede referenduma o noveli Zakona o dolgotrajni oskrbi, v kateri so volivce pozvale, da na referendumu obkrožijo PROTI. 

Seniorke in seniorji političnih strank Nova Slovenija, Slovenska ljudska stranka in Slovenska demokratska stranka pozivajo državljanke in državljane, ki se bodo v nedeljo, 27. novembra 2022, odločali o Zakonu o dolgotrajni oskrbi, da se opredelijo PROTI noveli vladnega Zakona o dolgotrajni oskrbi. Zveze so oblikovale skupno izjavo, v kateri so navedli tudi razloge za svoje trditve in poziv.

Seniorske zveze strank SDS, NSi in SLS so oblikovale skupno izjavo glede referenduma o noveli Zakona o dolgotrajni oskrbi, v kateri uvodoma navajajo razloge za svojo odločitev in poziv volivcem, da se odločijo proti zakonu, kot prvo zadevo pa so izpostavili dejstvo, da novela “ODLAGA za leto dni že sprejeti Zakon o dolgotrajni oskrbi z izgovorom, da je neizvedljiv, kar je neresnica”, saj kot pravijo je “zakon izvedljiv in zanj je bila predvidena zadostna finančna podpora.” Zveze v nadaljevanju ne nasprotujejo ideji, da je omenjeni zakon mogoče izboljšati, vendar menijo, da je to možno storiti z dopolnitvami že obstoječega zakona, ne pa z odložitvijo, ki se utegne spremeniti v ukinitev.

“Dovolj je bilo 20 let iskanja rešitev, dovolj je bilo zapostavljanja starejših”
“Dovolj je bilo dvajset let iskanja rešitev
“, trdijo v svoji izjavi in pojasnjujejo, da so v tem času iskanja rešitev umrli ljudje, ki bi si dolgotrajno oskrbo zaslužili in da so bili v tem času prizadeti njihovi otroci, ki so morali drago plačevati nego v domovih za ostarele, “v tem času mnogi starejši niso niti prišli na vrsto za dom. In mnogi so v prenatrpanih domovih prezgodaj umrli. Dovolj je bilo zapostavljanja starejših.”

Poudarili so, da si želijo, da bil trud, ki so ga vložili v razvoj in blagostanje Slovenije, cenjen, tudi na način, da imajo dostojno starost. V zvezi so mnenja, da jim decembra 2021 sprejeti Zakon o dolgotrajni oskrbi to zagotavlja in so prepričani, da novela zakona, ki ga ustavlja, ogroža vse starostnike, “novela vladnega zakona namreč jemlje od 340 do 1.870 evrov uporabnikom storitev dolgotrajne oskrbe”, so še poudarili in pozvali vse tiste, ki se bodo na volišča odpravili 27. novembra ali pa na predčasno glasovanje, da se opredelite PROTI vladni noveli Zakona o dolgotrajni oskrbi.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Tihotapca migrantov med vratolomno vožnjo ustavil šele stinger – ta nato pobegnil

Policisti so v sredo pri prevozu migrantov v Drašičih...

Pozor! Več kot 100 tisoč obrtnikov v prihodnjem letu čakajo bistveno višji računi za elektriko!

Energetska zbornica trdi, da so opozorila Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije...

Kaj je policija počela na domu Aleša Hojsa?

"Saj pravim, Udba v Svobodi. Verjetno sta policista delala...

Možnost popravnega izpita koalicije; Levice “neživljenjskost” zakona ne zanima

Na današnjem dnevnem redu državnega zbora je tudi predlog...