[Video] Vili Kovačič: Janković govori o svojih projektih, Ljubljana pa se vmes koplje v korupciji

Aktivni državljan Vili Kovačič (Vir: zajem zaslona, Nova24TV)

Medtem ko se lokalne volitve približujejo z vrtoglavo hitrostjo, še vedno ni jasno, ali je bila tekma na zadnjih volitvah, na katerih je zmagal Zoran Janković, pravična. Aktivni državljan Vili Kovačič namreč trdi, da ni bila, saj da so bila javna sredstva, ki financirajo izdajanje občinskega glasila Ljubljana, porabljena krivično. Glasilo je namreč pred prejšnjimi volitvami objavljalo propagandne članke v Jankovićevo korist, drugim kandidatom in listam pa ni dalo možnosti predstavitve. Sicer gre le za en primer eklatantne nepoštenosti in izkrivljanja demokratičnih procesov. Aktivist Vili Kovačič je v teh dneh prejel obvestilo Ustavnega sodišča, ki bi njegovo pritožbo sedaj obravnavalo prednostno.

“Obvestilo sicer na prvi pogled zgleda spodbudno, a nisem tako naiven demokrat, da bi verjel, da iz tega še kaj bo,” je povedal Kovačič in zaključil, da je Ustavno sodišče absolutno predolgo čakalo z odločitvijo o zadevi, tako dolgo, da smo sedaj tik pred novimi volitvami, krivična obravnava političnih nasprotnikov v Mestni občini Ljubljana pa še sedaj ni razrešena.

Kovačič je zaradi lastne pesimistične prognoze in splošnega nezaupanja v Ustavno sodišče na vse poslance in poslanke naslovil pobudo za ustanovitev preiskovalne komisije, ki bi preiskala Jankovićevo predvolilno postopanje. Gre namreč za zadevo širšega pomena, za širše funkcioniranje demokracije. Da je zadeva res problematična, razkriva tudi razsodba sodišča na nižji stopnji, ki je v dotični zadevi razsodilo, da so dejanja ljubljanskega župana sicer predstavljala kršitve, a da te niso vplivale na končni rezultat volitev. Vili Kovačič je nato navedel dva bistvena očitka Zoranu Jankoviču:

   • Občinsko glasilo Ljubljana je v času pred volitvami objavljalo izključno promocijske članke v korist Zorana Jankovića in njegove ekipe. Drugih mnenj in pogledov pa v glasilu, ki ga plačujejo vsi občani Ljubljane, ni bilo dovoljeno objavljati. To stanje, tako Kovačič, vztraja vse do danes. Aktivni državljan, kot se imenuje, je namreč na mestno občino poslal tekst, v katerem je pisal o tem, kaj si prebivalci Ljubljane želijo in česar ne, a je bil članek zavrnjen.
   • Posebej problematičen je “uvoz” volilnega telesa. Kovačič trdi, da se je v času pred volitvami zgodil protest na upravni enoti v Ljubljani zaradi izrazitega navala tujcev, ki so si prišli urediti stalno prebivališče. Tedaj je odstopil tudi direktor občinske uprave. A kot pravi Kovačič, bi tovrstne dokaze nedemokratične prakse morala preiskati policija, česar pa ni storila.
  • Ob tem je voditeljica oddaje že v uvodu izpostavila, da so bila v takratnem predvolilnem času problematične tudi sporne donacije mestne občine Ljubljana različnim društvom, očitno kot obliko kupovanja glasov različnih interesnih skupnosti. Kot sporne je navedla tudi eksplicitne podpore, ki jih je Janković prejel od nekaterih verskih skupnosti, pravoslavne, evangeličanske in muslimanske.

   V pogovoru pa je debata nanesla tudi na letošnje županske volitve, o njih je Kovačič povedal, da so zanj domala vsi kandidati “fake” z izjemo Aleša Primca, ki bo njegova volilna izbira. “Primc ima resen namen, da vzpostavi resne teme, ki Ljubljančane resno žulijo,” je povedal Kovačič, ki pa mu je simpatična tudi kandidatka SLS Tina Bregant, ki bi po njegovem lahko postorila veliko dobrega, a jo bolj vidi na mestu podžupanje.

   “Aleš Primc je v svojem programu zadel prave stvari. Tukaj Jankovič nima odgovora. Upam, da bo (Primc) prišel vsaj v drugi krog. Takrat bo soočenje 1 na 1, tam je pa on (Janković) absolutna nula. Nima drugega povedati, kot 1000 projektov, Ljubljana najlepše mesto in tako naprej, seveda pa se kopamo v korupciji. To je njegova paradigma.” 

   Vili Kovačič tudi eden od organizatorjev referendumske kampanje
   Voditeljica pogovora je nato Kovačiča vprašala tudi o razlogih, da je eden od organizatorjev referendumske kampanje na temo novele zakona o Radioteleviziji Slovenija. Kot je razložil Kovačič, ga je motiviralo predvsem dejstvo, da se z medijsko politiko upravljajo ljudje iz ozadja, ki jih sicer ni hotel izpostavljati, a je poudaril, da se ti obrazi menjavajo, medtem ko interesi ostajajo isti. “Jaz sem sicer pristaš RTV Slovenija, a nečesa drugega. Teži k temu, kar sedaj počne nadzorni svet in novo vodstvo,” je povedal Kovačič in dodal, da so debate s trenutnim vodstvom RTV povsem drugačne, kot so bile nekoč. Ob tem je spomnil ne nedavno izjavo glasbenika Zlatana Čordića – Zlatka, sicer znanega po primitivnih izpadih na ljubljanskih ulicah, da je na črni list. “Veste, na “indeksu” sem tudi sam,” je odkrito povedal Kovačič.

   Gal Kovač