1609 novih okužb! Še vedno visoko število smrti, vlada je včeraj zaradi epidemiološke slike podaljšala ukrepe za omejevanje širjenja virusa!

Datum:

Včeraj so v Sloveniji opravili 6587 testiranj, novo potrjenih okužb pa je bilo 1609. Pozitivnih je bilo 24,4 odstotka vzetih brisov. Hospitaliziranih je bilo 1324 oseb, 206 jih je rabilo intenzivno nego. Iz bolnišnice so odpustili 98 oseb, umrlo pa je 48 bolnikov. Doslej so v Sloveniji potrdili 72.682 okužb z novim koronavirusom, skupaj je umrlo 1293 bolnikov s covidom-19.

Vlada je včeraj zaradi epidemiološke slike podaljšala ukrepe za omejevanje širjenja virusa. Na predlog ministra za zdravje je za sedem dni podaljšala odloke, povezane z zbiranjem, ponujanjem blaga in storitev in prehajanjem mej, za štirinajst dni pa ukrepe, povezane z nošenjem zaščitnih mask, ustavitvijo javnega prometa in izvajanjem športnih dejavnosti. Še vedno velja prepoved zbiranja ljudi, z izjemo družinskih članov in članov skupnega gospodinjstva, in ukrepi na mejnih prehodih. Prav tako v prihodnjem tednu ostajajo zaprti vrtci, razen za nujne primere, osnovne, srednje in glasbene šole ter visokošolski zavodi. “Še enkrat iskreno pozivam k doslednemu spoštovanju samozaščitnih ukrepov. Le če se bomo vsi držali ukrepov, bomo lahko pričeli počasi in nadzorovano sproščati veljavne ukrepe. Kot sem javnost že obvestil včeraj po seji vlade, bo vlada pripravila poseben načrt sproščanja ukrepov, a do sproščanja bo lahko prišlo le ob postopnem izboljševanju epidemioloških razmer in predvsem razmer v bolnišnicah,” je pozval govorec Jelko Kacin.

Kot je na vladni novinarski konferenci povedal Jelko Kacin, je precej zaskrbljujoče stanje na jugovzhodu države. “Iskrena zahvala vsem državljankam in državljanom, ki delajo vse, kar je v njihovi moči, da se virus zajezi,” se je zahvalil govorec.  Še posebej izstopa občina Krško z 59 okužbami. V Novem mestu so zabeležili 55 okužb, v Sevnici 26, Kočevju 25, Šentjerneju 21, Brežicah 16, Črnomlju 11 in v Trebnjem 12 novih okužb. V Pomurju izstopajo Murska Sobota (26), Ljutomer (13), Lendava (12) in Beltinci (9). Na vzhodu pa ima Celje 40 okužb, Velenje 42, Žalec in Šentjur 25, Šoštanj 14, Šmarje pri Jelšah 13, Rogaška Slatina 14, Slovenj Gradec pa ima 16 novih okužb. Kacin je dejal, da se pojavljajo tudi večja žarišča na Primorskem, in sicer v Izoli 30 okužb, v Kopru 21, v Novi Gorici 19, v Piranu 10 in v Ajdovščini 9. Na Gorenjskem so v Kranju odkrili le 33 okužb, na Jesenicah 17, v Radovljici 13. V Ljubljani so imeli včeraj 141 na novo okuženih, v Kamniku  14 okužbami, na Vrhniki tudi 14 in v Domžalah 12 ter v Grosuplju 11 novih okužb. V Mariboru so imeli 81 okužb, na Ptuju 24, Hoče – Slivnica ima 14 in Pesnica 13 novih okužb.

V DSO-jih je bilo na novo ozdravljenih 126 stanovalcev in 41 zaposlenih. Včeraj smo imeli žal tudi nove okužbe. Okužba je bila zaznana pri 143 stanovalcih in pri 57 zaposlenih. Na novo se je okužilo tudi 8 uporabnikov v petih posebnih socialnovarstvenih zavodih in 1 zaposleni. Največji porast okužb je bil v naslednjih domovih: DSO Ljubljana Moste Polje 11 okužb, Dom Danice Vogrinec Maribor  12 okužb,  DSO Krško 14 okužb, Dom Impoljca, Enota Brežice 13 okužb. “Tudi včeraj smo žal imeli tudi veliko smrti. V bolnišnicah je umrlo 37 oseb, v domovih za starejše še 10, ena oseba pa je umrla v socialno-varstvenem zavodu. Skupaj torej 48. Vsem svojcem in bližnjim izrekam iskreno sožalje ob njihovi izgubi,” je dejal Kacin.

https://twitter.com/GovorecCOVID19/status/1332272182924283905?s=20

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali direktorica Splošne bolnišnice Trbovlje Romana Martinčič, Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata ter vodja Oddelka za splošno varnost in varnostno načrtovanje iz Uprave uniformirane policije GPU-ja Alojz Sladič. Inšpektorica Deana Potza je na novinarski konferenci povedala, da največ kršitev ugotovijo na javnih mestih, in sicer predvsem na igriščih in odprtih športnih objektih, kjer se zbirajo starši in otroci iz različnih gospodinjstev. Ugotavljajo pa tudi kršitve v gostinstvu in trgovinski dejavnosti. Dobivamo tudi prijave o obratovanju frizerskih lokalov, je povedala inšpektorica.

Zdravstveni inšpektorat opravi 1338 nadzorov

V zadnjem tednu je bilo opravljenih skupno 2254 nadzorov, izrečenih pa je bilo 35 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti 28.800 evrov, dodatno pa še 246 prekrškovnih opozoril in 77 upravnih ukrepov, je pojasnila Deana Potza. V prejšnjem tednu je Zdravstveni inšpektorat beležil 88 prijav, največ v dejavnosti gostinstva, gradbeništva in trgovin. Skupno število nadzorov, ki jih je opravil zdravstveni inšpektorat, pa je bilo 1338. Izrečenih je bilo 27 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti 14.800 evrov ter 170 opozoril in trije upravni ukrepi. Na zunanjih javnih površinah je bilo opravljenih 571 nadzorov in izrečenih 23 prekrškovnih sankcij v vrednosti 8.000 evrov, je pojasnila Deana Potza. Inšpektorji poročajo o zbiranju staršev in otrok iz različnih družin na igriščih in pri odprtih športnih objektih. “Naj opozorimo, da takšno zbiranje ni dovoljeno. Za rekreacijo na zelenih površinah naj bo poskrbljeno tako, da so skupaj le člani iz istega gospodinjstva,” je opozorila inšpektorica. V okviru novinarskega vprašanja je inšpektorica tudi pojasnila, da je osnovna odgovornost posameznika, da ne gremo na delo, če se počutimo slabo. O tem obvestimo delodajalca. Zaradi neodgovornega obnašanja posameznika je lahko ogrožen celoten kolektiv, je opozorila.

https://twitter.com/GovorecCOVID19/status/1332277485162143744?s=20

Rad bi se uvodoma zahvalil vsem policistom in preostalim zaposlenim v Policiji, ki v teh časih opravljajo vse dodatne naloge in dejavnosti v povezavi s preprečevanjem širjenja nalezljive bolezni,” se je zahvalil višji inšpektor Alojz Sladič in povedal, da je kljub opozorilom dnevno zaznavamo kršitve, tudi s strani pravnih oseb. Praznovanja v lokalih, prikrito obratovanje lokalov, neupravičeno prehajanje med občinami in tudi neupravičeno prehajanje meje. Policija bo zato primorana poostriti nadzor. Pri kršitvah gre predvsem za ukrepe omejitve gibanja, druženja oz. zbiranja, omejitve potovanj in obveznosti nošenja zaščitnih mask. “Policisti po 24. oktobru, ko smo s PKP5 dobili zakonsko podlago za ukrepanje, obravnavamo navedene kršitve samostojno in v primeru neupoštevanja zakonitega ukrepa svoje postopke stopnjujemo, da bi dosegli njihovo spoštovanje,” je pojasnil.

Policisti v večji meri najprej opozarjajo. Če ocenijo, da opozorilo ne bo imelo učinka, izvedejo represivni ukrep. V največ primerih gre za izrek globe v hitrem postopku, z izdajo plačilnega naloga. “Kljub stalnemu nadzoru in kar visokim globam še vedno dnevno zaznavamo veliko kršitev ne le posameznikov, temveč tudi pravnih oseb oziroma oseb, ki samostojno opravljajo dejavnost,” je povedal višji inšpektor. Navedel je tudi primer, v katerem so policisti v enem primeru na območju Ljubljane v majhnem skladišču lokala odkrili skritih 13 oseb. Obravnavanih je bilo več kršitev, in sicer 13 kršitev glede prepovedi zbiranja, 12 oseb ni uporabljalo maske, tri kršitve glede prehajanja meja med občinami, ena oseba se je do policistov nedostojno vedla. Seveda je bil tudi zoper gostinca podan predlog za prekrškovni postopek na zdravstveni inšpektorat.

https://twitter.com/GovorecCOVID19/status/1332281957401628672?s=20

Dr. Romana Martinčič iz bolnišnice Trbovlje je povedala, da imamo 130 postelj. 34 jih je namenjenih bolnikom s covidom-19 in so v zadnjem obdobju skoraj vedno zasedene. Danes je zasedenih 7 intenzivnih postelj, skupaj imamo 37 pacientov. 80 odstotkov pacientov prihaja iz lokalnega okolja, 20 odstotkov pa predvsem iz Štajerske. Delo s covidni pacienti je zelo zahtevno, sploh na intenzivni negi. Brez prostovoljcev ne bi zmogli, je pojasnila direktorica bolnišnice.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Pri 33-letniku zasegli kokain in nekaj manj kot 8 kilogramov ekstazija

Pri 33-letniku z območja Žalca so policisti pred mesecem...

Bo vodstvo RTVS stopilo pred protestnike na četrtkovem shodu?

"25. aprila 2024 se bo pred  RTV SLO, ki...

Slovenci ujezili Vučića

"Ne ve se, kdo je bil bolj odvraten, Slovenci...