fbpx

210 tisoč državljanov čaka na izbrane posege in operacije

Foto: STA

Poslanke in poslanci SDS državnemu zboru predlagajo sprejem priporočila v zvezi s problematiko podaljševanja čakalnih dob v slovenskem zdravstvu. 

V poslanski skupini SDS opozarjajo, da se slovensko zdravstvo že kar nekaj let srečuje z daljšanjem čakalnih dob. Po vsakoletnih podatkih, ki jih objavlja Nacionalni inštitut za javno zdravje, so se čakalne dobe v enem letu podaljšale kar za 8 odstotkov. Tako je samo meseca aprila na prvi pregled pri specialistu čakalo več kot 120 tisoč ljudi, vseh, ki čakajo na izbrane posege in operacije, pa je več kot 210 tisoč. Najdaljše čakalne dobe so dolge tudi več kot leto dni, kar je za čakajoče bolnike katastrofalno.

Ministrica ne naredi nič
Različne številke in podatki o čakalnih dobah pa zgolj kažejo na to, da zmanjševanje čakalnih dob ni prva prioriteta zdravstvene politike te vlade, niti ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, menijo v SDS. Prekomerno dolge čakalne vrste posledično vodijo tudi v odločitve bolnikov, da odhajajo na zdravljenje v tujino, pri čemer pa ZZZS krije nekatere stroške v tujini opravljenih pregledov oziroma zdravljenja.

Poslanke in poslanci SDS so mnenja, da bi morala ministrica za zdravje poskrbeti za dodatna sredstva za zdravstvo in se nehati pretvarjati, da ti problemi niso pomembni, saj ustava Republike Slovenije zagotavlja pravico do zdravstvenega varstva. Obenem pa bi morala po mnenju poslanske skupine SDS ministrica za zdravje sprejeti tudi druge ukrepe, kot so dosledno spoštovanje čakalnih seznamov, pravilnika o najkrajših dopustnih čakalnih dobah in popolna uvedba eNaročanja. Prav tako ocenjujejo, da bi bilo potrebno optimalno izrabiti kadrovske vire, opremo in prostore. Ponekod so namreč najsodobnejše naprave le deloma izkoriščene, saj se uporabljajo le v dopoldanskem času.

M. P.