fbpx

[Video] 23. tabor Slovencev po svetu. Janez Janša in Lojze Peterle na istem odru.

Foto: STA

Ideja o samostojni in svobodni Sloveniji ni preživela pogorišča druge svetovne vojne. Po letu 1945 je izginila iz šol, medijev, pogovorov. Ohranila se je nekje drugje. “Ideja je preživela zunaj, preživela v zamejski in izseljeni Sloveniji, ki je ideje svobode demokracije ohranila,” je Janez Janša povedal na okrogli mizi ob 23. taboru Slovencev po svetu. Pridružila sta se mu še Lojze Peterle in pomožni škof dr. Anton Jamnik.

Tabor je ob 25. obletnici slovenske države organizirala izseljenska organizacija Slovenija v svetu. Prireditev se je začela s sv. mašo za Slovence doma in po svetu, nato pa je sledil kulturni program s pesniškimi točkami, z dijaki iz Argentine in razstavo Slovenci po svetu. Zjutraj je bila sveta maša za Slovence doma in po svetu, ob 11.30 se je začela okrogla miza s slovenskimi osamosvojitelji: Janezom JanšoLojzetom Peterletom in Antonom Jamnikom. 

Ob koncu kulturnega programa je spregovoril politolog Andrej Fink, ki se je pri opisu časa slovenske osamosvojitve poslužil modrosti starih Grkov. “Na misel mi prihaja starogrški izraz ‘kairos’, Grki so namreč razlikovali med kronosom – linearni časom – in kairosom, ki pomeni pravi trenutek, to je tisto, čemur je gospod škof med mašo dejal milostni trenutek zgodovine,” je pojasnil Fink.

Janša: Plebiscit je bil vogelni kamen Slovenske države
“V sveti knjigi piše, da mora biti hiša zidana na skalo. Če je zidana na skalo, bo hiša trajen in varen dom, če je zidana na pesku, pa jo bodo odnesle prve povodnji. Verjamem, da je Slovenska hiša, Slovenska država zidana na skalo. Med temelje sodi vse tisto, kar je Slovence ohranilo kot narod na tem prepišnem delu evropskega kontinenta, in vse tisto, kar je omogočilo, da je ta narod po desetletjih teme ponovno zahrepenel po svobodi, si izboril demokracijo in na koncu samostojno državo,” je na okrogli mizi povedal Janša in pojasnil, da je bil čas osamosvojitve edini čas v zgodovini, ko si je narod pisal sodbo sam.

“Ta Cankarjev stavek so pisali že prej na mnoge spomenike in malike, pa ni nikoli ustrezal resnici. Edinkrat, ko si je narod pisal sodbo sam, je bilo decembra leta 1990, ko smo na plebiscitu z veličastnim rezultatom glasno rekli sebi in svetu: “Želimo živeti v samostojni državi Sloveniji.” To je bil vogelni kamen, ki je najpomembnejši v tej slovenski zgradbi,” je povedal Janša.

Janša je v nadaljevanju govoril o tem, kako je bila ideja o svobodni Sloveniji izbrisana iz šol, medijev, pogovorov, tudi tistih, ki jih ni nihče poslušal. Demokracija in svoboda sta bili tako rekoč pozabljeni. Sicer sta se ohranjali v ozkih krogih slovenske duhovščine, ki je imela stik s tujino ter v zamejski in izseljenski Sloveniji.

Lojze Peterle: Ni me bilo strah, čutil sem pripravljenost
“Hvaležen sem, da so Slovenci po svetu (v času osamosvojitve) ne glede na strankarske razlike znali vztrajati pri skupnih imenovalcih, pri tistih, ki so bili pomembni za Slovence,” je povedal predsednik DEMOS-ove vlade, Lojze Peterle. Na vprašanje moderatorke omizja, ali je v kritičnem času osamosvajanja čutil kakšen strah, pa je odgovoril, da ne.

“Ne bi bil rad korajžen za nazaj, ampak nismo imeli veliko časa razmišljati, ali nas je strah. Spal sem v svojem uradu, kolikor sem seveda sploh spal. Nimam spomina na strah. Jaz imam spomin na pripravljenost, ni bilo enostavno,” se je časa osamosvajanja spomnil Lojze Peterle.

Žiga Korsika