fbpx

25 let kasneje: Mesić razkril vsebino tajnih pogovorov o priznanju Slovenije in Hrvaške

Foto: STA

Na pogovornem večeru v Ljubljani je nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić razkril tajne dogovore, ki jih je pred 25 leti imel s tedanjim nemškim zunanjim ministrom Hansom Dietrichom Genscherjem. Ta je pravilno napovedal potek balkanske vojne ter Mesiću svetoval, naj Slovenija in Hrvaška diplomatsko priznanje najprej zahtevata od Islandije – in ne od Nemčije. 

Hans Dietrich Genscher je že takoj predvidel, da bo vojna v Sloveniji kratka, na Hrvaškem krvava, v Bosni in Hercegovini pa zelo kruta. V tajnih dogovorih s Stipetom Mesićem je predlagal, naj Slovenija in Hrvaška priznanje zahtevata najprej od Islandije.

Mesić je to razkril na včerajšnjem panelnem pogovoru z naslovom “Slovenija in srednja Evropa četrt stoletja kasneje”, ki je potekal v Ljubljani. Pogovora so se udeležili prvi slovenski premier Lojze Peterle, nekdanji avstrijski kancler Wolfgang Schüssel ter nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić.

Peterle je poudaril, da smo srečna generacija, ki je živela v razdeljeni Evropi, a je imela srečo, da je doživela tudi zedinjeno Evropo. Schlüssel pa je dejal, da je zgodba o osamosvojitvi danes zgodba o uspehu, a da se nekaterim stvarem ni bilo možno izogniti, še poroča hrvaški Večernji list.

M. G.