25 let kasneje: Mesić razkril vsebino tajnih pogovorov o priznanju Slovenije in Hrvaške

Foto: STA

Na pogovornem večeru v Ljubljani je nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić razkril tajne dogovore, ki jih je pred 25 leti imel s tedanjim nemškim zunanjim ministrom Hansom Dietrichom Genscherjem. Ta je pravilno napovedal potek balkanske vojne ter Mesiću svetoval, naj Slovenija in Hrvaška diplomatsko priznanje najprej zahtevata od Islandije – in ne od Nemčije. 

Hans Dietrich Genscher je že takoj predvidel, da bo vojna v Sloveniji kratka, na Hrvaškem krvava, v Bosni in Hercegovini pa zelo kruta. V tajnih dogovorih s Stipetom Mesićem je predlagal, naj Slovenija in Hrvaška priznanje zahtevata najprej od Islandije.

Mesić je to razkril na včerajšnjem panelnem pogovoru z naslovom “Slovenija in srednja Evropa četrt stoletja kasneje”, ki je potekal v Ljubljani. Pogovora so se udeležili prvi slovenski premier Lojze Peterle, nekdanji avstrijski kancler Wolfgang Schüssel ter nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić.

Peterle je poudaril, da smo srečna generacija, ki je živela v razdeljeni Evropi, a je imela srečo, da je doživela tudi zedinjeno Evropo. Schlüssel pa je dejal, da je zgodba o osamosvojitvi danes zgodba o uspehu, a da se nekaterim stvarem ni bilo možno izogniti, še poroča hrvaški Večernji list.

M. G.

 • sprehajalec

  Če kdo pozna Balkan, ga Nemci in Avstrijci poznajo, oziroma razumejo.

  • južnificirana_si

   vatikan pa še bolj

   • FRANC3

    Zato so tudi ti najprej priznali samostojno Slovenijo.
    https://sl.wikipedia.org/wiki/Seznam_dr%C5%BEav,_ki_so_priznale_neodvisno_Slovenijo

    Levakom to težko sede.

    • Vatikan deseti ..

     • Nata

      Oh…..pejt no ……. ti si pa en bumbar prvi , no !

     • Je tvoj namen vsajat se v druge komentatorje, jih označevat z raznoraznimi imeni, igrat pametno, in sploh se v glavnem ukvarjat s komentatorji namesto s člankom in tematiko?,

      … ALI PA BI MOGOČE PREBRALA SEZNAM IN VIDELA DA NAS JE VATIKAN RES PRIZNAL ŠELE DESETI PO VRSTI? A?

      ..

     • Viktorh

      Res je!

      Prva je bila Hrvaška, sledile pa so Litva 30. julij 1991, Gruzija14. avgust 1991, Latvija 29. avgust 1991, Estonija 25. september 1991, Ukrajina….

     • Nata

      Joj,, lepo te prosim , oprosti !!
      Tale moj komentar je bil pa res ena traparija !
      Včasih me res vščipne ………bo potrebno prenehati komentirati .
      Lep dan

     • Nata

      Mi je , žal . Mi žilica ne da miru , da bi ti vseeno razložila , kaj me je vščipnilo !
      Kar pozorno berem tvoje komentarje .Saj je bil tvoj enozložni komentar odgovor drugemu , a ne ?
      Opazila sem , da si zelo ” poučevalen ” in predvsem vztrajen !
      Zato sem reagirala , kot sem .

      Torej …..št. 10 ……..v ljudskem izročilu ima zelo slabšalen pomen !
      Deseti brat………..deseta briga , itd……..No , in napisal si šele deseti .
      Bila sem prepričana , da misliš malo provocitati .
      .
      Kar se pa tiče mojega komentiranja .Pišem pikice, pa pomišljaje , pa včasih poizkušam duhovičiti .
      A vseeno veliko vem o tej temi
      Vedno se vtaknem tudi v druge komentarje ! A ti ne ??
      Saj ravno to je zanimivo ! Poleg tega so nekateri zelo duhoviti .
      Marsikdo marsikaj ne ve , ali pa obratno . Ne vemo mi !
      Do sedaj se skoraj nihče ne spotika ob tak način.

      Uh……sedaj mi je lažje . Morala sem napisati , pa konec.
      Še en lep dan bo !!

     • je že mimo, ni panike

      Jaz vedno pogledam KAJ je kdo napisal ne pa KDO je kaj napisal.

      Ja, res je, lep dan bo

   • sprehajalec

    Tudi, da. Žal imamo Slovenci takšno oblast zadnjih 70 let, da jim je Vatikan bolj ali manj napoti.

    Hrvati so si leta 1901 prisvojili Zavod svetega Hieronima v Rimu, ki je bil pristojen za Balkan od leta 1450 in ga preimenovali v hrvaški. Takrat je diplomatsko intervenirala le Črna gora, da so potem dali ime iliricum.

    • tarantela

     Bog pomagaj, koliko dela imamo še, preden bomo vse razčistili in postavili na pravo mesto!!!!

  • Đoni

   Če kdo potem ga Avstrijci ne poznajo in razumejo. So dokazali že precejkrat v zgodovini…

   • sprehajalec

    Povej primer? Da niso Bosne leta 1871 prepustili Srbiji morda?

    • tarantela

     1914 28. junij – avstrijski nadvojvoda Franc Ferdinand in njegova žena sta umrla v atentatu v Sarajevu, ki ga je izvedel srbski nacionalist; to je povod za prvo svetovno vojno.

     • rubec

      Tega sprehajalec sigurno ni vedel. Ti, a jih je z mečem?

     • tarantela

      Sem včeraj že zaprla PC, zato šele danes odgovarjam. Na Wikipedii imaš veliko zapisano, je bil cel cirkus, kup poskusov atentata, posrečilo se je Gavrilu Principu, s pištolo.

     • rubec

      si morš mislt. banda.

    • Đoni

     recimo. Kaj pa so imeli od tega da so anektirali Bosno? En kup sranja ki je na koncu pripeljalo do prve svetovne. In nenazadnje mogoče bi se tudi novejša zgodovina obračala drugače če bi jo prepustili Srbiji že takrat.
     Drugo… pri vsem notranjem sranju v AO monarhiji so šli napast Srbijo. Vsak s 5% zdravega mozga bi že leta1941 lahko napovedal da bo to konec monarhije.

     • sprehajalec

      Veš kaj je rekel vojvoda Putnik, ko so njegove čete vkorakale v Bosno in so ga vprašali kaj bo z muslimani? Rekel je “Dačemo jim jedan dan, da se vrate veri svojih pradedova”. Seveda pod vero ni mislil na Bogomile. Potem je bilo izvoženo v Turčijo iz Kosova in Bosne 200.000 ljudi. Na pritisk zahoda ni prišlo do pokola muslimanov v Bosni, morali so pa dodati z dekretom ić svojim priimkom. In Izet Beg je postal Izetbegović.

      V glavnem, če bi se Srbija dokopala leta 1871 Bosne, v njej ne bi bilo danes ne Hrvatov ne Muslimanov. To je pa 1×1. Niti ne bi imela železnice.

      Notranje sranje v Austro Ogrski? prvič to slišim od tebe. Ne verjemi komunističnim zgodovinospiscem. Ječa narodov in podobne nebuloze. Tako Hrvati kot Slovenci kot tudi prečanski srbi so bili z Austo Ogrsko v splošnem zadovoljni. Pribičević, vodja prečanskih Srbov je bil nad splošno kulturo srbskega dvora zelo razočaran.

      Avstrija je vojaško porazila Srbijo leta 1915, ko je srbski dvor z ostanki vojske zapustil državo. Če ne bi bilo Francozov, bi pri tem ostalo, niti se ne bi imeli kam umakniti.

 • Adolf Žižek

  Nemci imajo svoje vohune in so jih imeli tudi v nekdanji Jugoslaviji, zato so poznali moč njene oborožitve in mnenja ljudstva. Torej jim ni bilo težko napovedati bistva nadaljnjih dogodkov. Poznali so tudi moč ameriške vojske v Nemčiji in da Američani niso pozabili dogodkov v drugi svetovni vojni, čeprav so Nemcem to odpustili.

 • Bogdan Binter

  Je to vse, kar so povedali…? Imam občutek, da kljub vsemu…. nekoliko premalo…, oziroma nam razgovorov o sedanji situaciji …, ki je sigurno niso zaobšli….in pred volitvami obeh držav… ne želijo izdati !

 • pravapot

  Pot strogo zaupnih podatkov iz slovenskega osamosvajanja (izdajalska pot): Milan Kučan, predsednik RS —> Neven Borak, svetovalec predsenika RS ——-> Obrad Borak, oficir JLA, oče Nevena Boraka ——–> vrhovno poveljstvo JLA, štab Beograd

  • Olga

   Hag!

 • Olga

  Mesič se na vse pretege bori, celo preko sodišča za privilegije in urad bivšega predsednika! Zame je izdajalec, tako kot Kučan! Pokvarjen do obisti! V tej druščini se je verjetno gospod Peterle zelo dobro počutil, saj z VSO ne želi imeti nobenega opravka! Ali so mu kaj obljubili, ali pa ima kaj masla na glavi! Jaz tudi njega popolnoma nič ne cenim! Njihove resnice smo krepko občutili in še občutimo na svoji koži!!!

  • Janko Gedlička

   Signifikantno je, kako sta Kučan in Mesič uživala v Lutkovnem gledališču ob primitivnih neslanostih Borisa Kobala, ki bi ga naj bilo razumeti kot humor, na račun takrat nadškofa Rodeta.

   • Olga

    Gliha skup štriha! Kobal je itak poden od podna! Pa tudi publika takih prireditev je vredna svojega denarja!

 • KAPIBARA

  Nekje sem bral, da je poplačilo priznanja od D , “žrtvovanje tobačne industrije” v SLO..
  kar preračunajte si ta zaslužek, od tobaka…
  in kam so šli stroji tobačne tovarne..

 • odzunaj

  Danes smo dobili na dom predstavitev knjige Slovenija in pika – resnica o Sloveniji – 24 intervjujev s ključnimi ( !!!) akterji slovenske osamosvojitve (avtorji Peterletov sin in …). Ne boste uganili, kdo so to ! No, pa pomislite, koga bi (je) izbral udba.net. Politkomunistična združba, začinjena s politklerom. Andrej Capuder (eden od intervjuvancev…) je izjavil : “… pokopališč, zlasti zamolčanih,…je že tako preveč, mislimo na prihodnost …”
  Neverjetno, na sedanjost pa ne, na našo sedanjost, kjer dnevno nastajajo dnevno zamolčevana pokopališča duš slovenskih državljanov domoljubov in kjer je v največjem razcvetu finančna, politična in medijska mafija !!! Ni čudno, da so mase ljudi ob zbiranju podpisov za vladavino prava iz obupa izjavljale : streljat, streljat, samo to nas reši !

  • Olga

   Vsi na volitve! Volimo tiste, ki jih ta oblast preganja, saj so edini garant prihodnosti!

 • avtohtoni neandartalec

  Mešič je komunist, vendar so kritike naših domnevnih desničarjev do Hrvatov zelo zmerne, zgleda niso vsi komunisti enaki.
  Mešić je bil predsednik Jugoslovanske federacije, ki je ukazala JNA, naj s silo zasede severne meje, kljub temu dejstvu, pri naszgleda ne velja za agresorja in okupatorja. Krivi so menda generali, ki so ubogali ukaz oblasti, Mešić je seveda vedel, da vojsko služijo naborniki, ne odrasli možje.

  Na žalost, pri nas ne poznamo kulture javnega predvajanja političnih okroglih miz, čeprav je Youtube popolnoma zastonj, našega materijala ne najdeš, mogoče kdo računa na avtorske pravice, še bolj verjetno se mi zdi, da se nekdanji komunisti izogibajo smešenja pred kamero. Nipi po 25 letih, se niso naučili nastopanja pred javnostjo, meni zgledajo, kot bi se menili v kmečki sobi, na kakšnem lovskem vikendu.
  Gemshar je poglavje zase, Angleži so si ga zapomnili kot nacija, tudi Slovenski narod mu nima biti za kaj hvaležen, lahko bi rekli, da nam je zrihtal orožje, s katerim smo se lahko potem ustrelili v glavo.

  Vam bom jaz povedal kaj je delal Mešić v 90′, tule je eden od njegovih zgodovinskih dialogov s nekdanjim kolegom predsednikom SFRJ Jovičem, prosim poslušajte tistih par minut dolg posnetek in mi povejte, če se vam zdi to v redu temelj za nastanek nove postjugoslovanske skupnosti. Proti Mešiću, je celo naš bosanec normaln komunist, ni mi jasno zakaj ga je Hag ignoriral: – https://youtu.be/J7_9Wln_6Vc

  • avtohtoni neandartalec

   Skrivnost razpada SFRJ in državljanske vojne, ki je sledila je, da ne bi bilo treba nobenega nasilja,popolnoma isto bi se zmenili, le da bi bile današnje republike neprimerno močnejše in bolj razvite. Hvala Mešić, kmalu se bodo o njem zgodovinarji drugače pogovarjali, marskateri velik Slovenec pri nas, po rodu Hrvat, bo rabil aspirine in persene.

 • avtohtoni neandartalec

  Zakaj se sploh kregamo?
  Po 100 letih plemenskih vojn južnoslovanskih plemen, velja na kratko osvežiti zgdovinski spomin.
  Zgodovina našega prostora gre menda nekako takole, južno Evropo so naselili izraeliti, medtem ko so v Italiji nastali feničani, sta našo deželo poselila dva druga judovska plemena, germani in kelti. Pregnali naj bi jih sumerci, ki so bežali iz babilona, današnjega Iraka ter se naselili v bosni. Potem so vdrli še Srbi in Hrvati, zato se njuna jezika ločita od stare bosanščine. Za rimljane, so bili vsi iliri, ime naj bi pomenilo “hudičevo ljudstvo”, ker so sumerci častili Hudiča, ki so mu pravili Baal, kar se da razčleniti na illili oziorma iliri. Slovenci in Hrvati so postali katoliški fanatiki, Srbi so branili pravoslavje za Ruse, bosanci so postali pa heretična krščanska sekta, ki so jo imenovali bogomoli.
  Zdaj pa preskočimo par tisoč let in poglejmo kaj se je dogajalo pred začetkom 1.sv, Turki so se konec 19.stoletja umikali iz Grčije in Srbije, kmalu zatem še iz Romunije in Bolgarije. Avstroogarsko cesarstvo je porinilo na jug, proti izpraznjeni bosni. Avstrijski princ Ferdinand si je prišel ogledat novo kolonijo, Srbski nacionalist je stopil do njega in ga ubil, kar so avstroogarji izkoristili za invatijo še na Srbijo, na njihovo stran so se takoj postavili Rusi, Avstroogarsko je podprla Nemčija, zato so Francozi podprli Rusijo, zato je Britanija zavarovala Belgijo in 1.sv vojna se je lahko začela.
  Zakaj niso velike Evropske sile pustile Avstroogarski okupirati balkan?
  Britanija je bila protestantska, Francozi so izvedli revolucijo in se uprli papežu, Avstrija je bila pa katoliška džamaherija, ki je rinila pravoslavje nazaj proti Carigradu in Rusiji. Judi so bili vojne veseli, ker sxse je Turčija morala vmešati in jim bo naredila prostor v Palestini.
  Sile osi so vojno izgubile, posledično je šla Avstroogarska kot poraženka na kose, iz katerih je nastala kraljevina jugoslovanskih narodov oziroma SHS. Vatikan je takoj zategnil vajeti, Slovenijo in Hrvaško je puntal proti pravoslavnemu kralju.
  V tistem času, je v Italiji zavladal Mussolini, ki je postavil Vatikansko državo nazaj na noge in vrnil oblast prej sekularnemu papežu, pod klerotalibansko vladavino, so fašisti začeli vdirati v Slovenijo, še bolj pomembna je pa katoliška naveza medmorskih držav, od baltika, črnega in egejskega morja, do jadrana, iz te fašistične tvorbe so nastali Slovaški Hlinka in Madžarski križeva puščica nacisti, pri nas pa Slovenska ljudska stranka in Hrvaški ustaši. Da bo enkrat bolj jasno kdo se bori na čigavi strani, in zakaj. Gremo naprej.
  Paveličeve ustaše je kralj Aleksander obsodil kot teroriste, zato se je kolovodja zatekel k Mussoliniju, kjer so skupaj z grofom Ceranijem sestavili načrt za atentat na kralja, v marseilu so mu ustaši pripravili zasedo in ga ubili, skupaj s Francoskim ministrom, kraljevič Peter je bil še premlad, zato je postal regent princ Pavel, Ta je prepustil vlado četnikom in uvedel diktaturo, kar je spravilo Hrvate na noge, da bi jih pomirili, so posebej njim priznali določeno avtonomijo v okviru SHS, princ pa je zamenjal tudi predsednika vlade. Vatikan je bil nad resolucijo zadovoljen, katolištvo je bilo obranjeno, kmalu zatem so nacisti okupirali Francijo, Srbija je ostala brez zaveznika iz 1.sv, izdajalec princ Pavel se je zato povezal z Nemčijo, Italijo in japonsko, saj je verjel, da ne morejo izgubiti vojne. Kot sodelavci nacistov, naj bi pustili kraljevino SHS bolj kot ne pri miru. Narod je znorel, začeli so z vstajo, princ Pavel je moral marca prepustiti prestol pravemu kralju Petru, aprila so nacisti bombardirali Beograd in na silo vzeli kar so hoteli. Nemške bombnike so spustili čez mejo prav Hrvati, ki so pozdravili naciste kot osvoboditelje in prijatelje Hrvaške, ustaški polkovnik Kren pa je sabotiral avione, da niso mogli vzleteti. Medtem , ko je Peter letel proti Franciji in končno v London, je Pavelič po radiju pozival Hrvaški narod, naj začne pobijati Srbe. Ostalo je zgodovina.

  • avtohtoni neandartalec

   Dalo bi se omeniti še kako je vatikan po 2.sv vojni pomagal ustaškim živalim bežati v Argentino in kako je nameraval bosanski predsednik Izetbegovič, z ognjem in mečem širiti islam po Evropi, potem ko je v bosni ustanovil polk SS rezalcev vratov. Take živali so bili, da so jih premestili na vzhodno fronto, po vojni, je dobil samo tri leta zapora, zaradi vojnih grozodejstev. In take tipe so domači nacionalisti, med osamosvajanjem od komunizma postavili na oblast, jaz si sploh ne domišljam, da je bilo pri nas kaj bolje.

 • avtohtoni neandartalec

  Še ena teorija zarote, za konec mojega komentarja.
  Avgusta 1991, je papež pavel II, na madžarskem, v Hrvaščini nagovoril zbrano množico, naj podprejo legitimne napore Hrvaškega ljudstva, ki je medtem preganjalo Hrvaške državljane iz njihovih domov, po rodu Srbe, zaradi rasne higiene in versko ideoloških pravnih razlogov.
  Vatikan je poslal svet jasno saporočilo, Jugoslavija bo razpadla, Srbija bo porasžena, poraz iz leta 1945 bo maščevan, rimokatoliški deželici Hrvaška in Slovenija, pa se bosta zopet postavili na noge, da bi lahko pomagale v Jihadu za Združene države Evrope, ki se bodo raztezale od atlantske obale Portugalske, pa do Urala.
  Združeni narodi, pod poveljem generalnega sekretarja Perez de Cuellarja so jasno posvarili pred nevarnostjo priznanja separatisčjnih katoliških republik Hrvaške in Slovenije, ker bi to zagotovo sprožilo državljansko vojno, vendar je Nemčija trmasto vztrajala in lobirala za takojšen izstop iz Jugoslavije, zato so nam namesto industrijske tehnologije, ki naj bi jo dobili iz davkov namenjenih za razvoj gospodarstva, nazaj pošiljali orožje.
  Par mesecev kasneje, decembra 1991, je od 12 članic Evropske skupine, ii članic izglasovalo PROTI priznanju obeh Jugoslovanskih republik, edino nemčija je vztrajala za. Par dni kasneje, za božič, je Genscher obiskal papeža v Vatikanu, par dni kasneje nas je priznala Nemčija, mesec dni nato pa še Vatikan, kljub odporu Evrope, Rusije, Kitajske in Američanov. Posledica je bila brutalna državljanska vojna, zakaj sem spodaj prilimal video sestanka obeh zadnjih predsaednikov Jugoslavije, ki sta bila tudi vrhovna poveljnika JNA.

  Osamosvojitev je bila sporna iz številnih vidikov, sploh Hrvaška, ki do danes nima ne urejenih meja, ne stabilnega prebivalstva, sploh pa nima polno operativne vlade, kar je pogoj za mednarodno priznanje suverenosti, po Montevideo pogodbi.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!