fbpx

Zver: “Hvala Bogu, da smo imeli ob pravem času na pravem mestu Pučnika, Janšo, Bavčarja, Krkoviča in Kacina.”

Foto: Nova24TV

25. obletnica slovenske države odmeva tudi v EU. V sklopu delovne skupine Panevropa so v Strasbourgu ob 25. obletnici samostojne Slovenije spregovorili prvi slovenski premier Lojze Petrle in evropski poslanci Milan Zver, Romana Tomc, Patricija Šulin in Franc Bogovič. “Na pot osamosvajanja smo se podali praznih rok,” je zbrane kolege iz drugih držav opozoril Peterle.

Peterle je zbranim na srečanju delovne skupine Panevropa pojasnil, da smo Slovenci takrat doživeli neko posebno dejstvo, ki smo ga na srečo razumeli pravilno. Kot je spomnil, je Jugoslovanska armada razorožila slovensko Teritorialno obrambo.

“Na pot osamosvajanja smo šli praznih rok. Mi smo to razumeli kot vojno napoved, zato smo naslednji dan začeli s pripravami,” je dejal. Po njegovem drugače ne bi izpeljali osamosvojitvene vojne. Kot je še poudaril Peterle, so zadevo želeli izpeljati miroljubno, saj smo Slovenci imeli pravico do samoodločbe in odcepitve.

Kljub temu da je v Sloveniji vojna trajala samo 10 dni, je Peterle opozoril, da je bil kontekst drugačen kot na Hrvaškem in v BiH. Zahvalil se je vsem evropskim državam, ki so Slovenijo v tistih težkih časih podprle. “Slovenija nikakor ne obžaluje samostojnosti,” je zagotovil zbranim.

“Jugonostalgija je spomin na brezskrbne čase, ki to niso bili”
Romana Tomc se je vprašala, ali se ljudje, ki hrepenijo po nekdanjem sistemu, zavedajo, kje smo bili leta 1991 in kje smo danes. “Upam, da jugonostalgija ni resnična nostalgija po nekdanji državi, ampak je spomin na neko mladost in brezskrbne čase, ki to niso bili,” je povedala poslanka. Kot je še dodala, smo bili po osamosvojitvi Slovenci v zaletu in uspešni. Potem pa je prišla finančna kriza, ki je udarila tudi Slovenijo. Ampak po njenem je Slovenijo – bolj kot finančna kriza – udarila kriza vrednot.

Ujeli smo se v krog potvarjanj zgodovinskih dejstev
“Ujeli smo se v nek krog sprenevedanj in potvarjanj zgodovinskih dejstev,” je prepričana Tomčeva. Svoj govor je zaključila z željo, da bi bila Slovenija spet enotna, da bi bili vsi zmagovalci ter da bi vsi pisali isto zgodovino. Prav tako je po njenem čas, da se ne vračamo več toliko v preteklost. “Z njo smo leta 1991 in 1992 zaključili. Takrat smo na plebiscitu dosegli večino in čas je, da se začnemo tako tudi obnašati,” je še dejala.

Zver: Ob pravem času smo na pravem mestu imeli prave ljudi
Milan Zver
se je ob tej priložnosti zahvalil tistim redkim, ki so podpirali Slovenijo, med njimi tudi papežu Janezu Pavlu II. Kot pravi, smo od takrat dosegli zelo veliko. “Država je bila hitro priznana, uspešno smo se včlanili v EU in NATO – to so veliki dosežki za tako majhno državo,” je opozoril Zver.

Po drugi strani pa Zver opozarja, da Slovenci nismo uspeli izvesti ključnih reform. Opozoril je tudi na izgube, ki so jih povzročili bankirji. Svoje spomine na osamosvojitev pa je zaključil z mislijo, da smo Slovenci imeli ob pravem času na pravem mestu prave ljudi. Kot je spomnil, so bili Jože Pučnik, Janez Janša, Igor Bavčar, Tone Krkovič in Jelko Kacin pomembni členi slovenske osamosvojitve.

Bogovič: Konec osemdesetih je zadišalo po pomladi
Poslanec Franc Bogovič pa je poudaril, da moramo biti Slovenci izredno ponosni sami nase, saj imamo veliko mladih in izobraženih ljudi. Kot pravi, je zanj zadišalo po pomladi že konec osemdesetih let prejšnjega stoletja, ko so ustanovili slovensko kmečko zvezo. “Sreča je bila na strani hrabrih. V vojni smo uspeli ubraniti našo državo,” je dejal nekdanji kmetijski minister. Prepričan je, da smo v teh 25 letih večino ciljev, ki smo si jih zastavili, izpolnili.

Nina Knapič