Krkovičevo društvo Moris nasprotuje Jankovićevemu nezakonitemu posegu v prostor z jambori z rdečimi zvezdami – gre za simbole, zaradi katerih so umirali slovenski vojaki

Datum:

“Pod streli in ognjeno močjo agresorske JLA, ki je nosila rdečo zvezdo, so ugašala življenja slovenskih teritorialcev in miličnikov ter nedolžnih civilnih žrtev. Zelo smo prizadeti s takim ravnanjem, ki naj bi bilo, na podlagi do sedaj znanih podatkov, tudi nezakonito – za postavljanje konstrukcij z rdečo zvezdo naj ne bilo izdano gradbeno oziroma kakšno drugo dovoljenje. S takim ravnanjem je župan glavnega mesta Republike Slovenije onečastil človekovo dostojanstvo vseh tistih, ki so se leta 1990 na referendumu odločili za izhod iz totalitarnega komunističnega sistema, ki preko države SFRJ ni spoštoval človekovih pravic, demokracije in vladavine prava,” so v dopisu Inšpektoratu Republike Slovenije za okolje in prostor zapisali v društvu Moris. Po njihovem gre v primeru postavljanja preživelih konstrukcij z rdečo zvezdo, ki so ob osamosvojitvi padle, za grobo kršenje demokratičnih načel pravne države.

Društvo MORiS Kočevska reka je na gradbeno inšpekcijo poslalo prijavo suma nezakonitega posega v prostor zaradi ponovne postavitve jamborov z rdečo zvezdo, ki so padli leta 1991. Iz sredstev javnega obveščanja in s strani svojega članstva so zgroženi izvedeli, da je župan glavnega mesta Slovenije začel postavljati že odstranjene simbole bivšega totalitarnega komunističnega sistema v obliki železnih konstrukcij z rdečo zvezdo.

Rdečo zvezdo je kot razpoznavni znak, v skladu z mednarodnim vojnim pravom, nosila agresorska Jugoslovanska ljudska armada na svojih uniformah in vojaški tehniki. Ta tako imenovana ljudska armada je vojaško napadla komaj razglašeno Republiko Slovenijo 26. junija 1991. Pod streli in ognjeno močjo agresorske JLA, ki je nosila rdečo zvezdo, so ugašala življenja slovenskih teritorialcev in miličnikov ter nedolžnih civilnih žrtev, so zapisali.

Janković je dobil zaušnico že s prepovedjo Titove ceste
“Zelo smo prizadeti s takim ravnanjem, ki naj bi bilo, na podlagi do sedaj znanih podatkov, tudi nezakonito – za postavljanje konstrukcij z rdečo zvezdo naj ne bilo izdano gradbeno oziroma kakšno drugo dovoljenje. S takim ravnanjem je župan glavnega mesta Republike Slovenije onečastil človekovo dostojanstvo vseh tistih, ki so se leta 1990 na referendumu odločili za izhod iz totalitarnega komunističnega sistema, ki preko države SFRJ ni spoštoval človekovih pravic, demokracije in vladavine prava. Posebej pa je s tem dejanjem vsem veteranom vojne za Slovenijo, ki smo z orožjem obranili komaj razglašeno samostojnost nove države, kršil temeljno ustavno pravico do človekovega dostojanstva v smislu 34. člena Ustave Republike Slovenije,”
ugotavljajo v društvu Moris.

Da je oblastno ravnanje župana Zorana Jankovića, ki na simbolni ravni skuša s svojimi odločitvami nasprotovati temeljnim ustavnim vrednotam Republike Slovenije, protiustavno, je ugotovilo že Ustavno sodišče Republike Slovenije v svoji odločbi št. U-I-109/10-11 dne 26. 9. 2011, ko je razveljavilo 2. člen Odloka o določitvi in spremembi imen in potekov cest in ulic na območju Mestne občine Ljubljana. V tem Odloku je skušal župan Zoran Janković poimenovati ulico glavnega mesta Slovenije po bivšem diktatorju in dosmrtnem predsedniku totalitarne komunistične države SFRJ Josipu Brozu Titu v Titovo cesto.


“Ustavno sodišče je jasno povedalo, da oblastni organi tudi na simbolni ravni ne smejo ukrepati v nasprotju s temeljnimi ustavnimi vrednotami in v nasprotju z ustavo varovanimi temeljnimi človekovimi pravicami in svoboščinami. Javno postavljanje konstrukcij z rdečo zvezdo je zagotovo tako simbolno dejanje, vendar v društvu Moris podajamo to prijavo tudi zato, da pristojni gradbeni inšpektor tudi z vidika zakonitosti ugotovi dejansko stanje in odredi odstranitev konstrukcij z rdečo zvezdo z javnih površin, ki simbolno spominjajo na bivši totalitarni komunistični sistem in bivšo agresorsko JLA,” so kritični do odločitve mestnih oblasti.
Predsednik društva MORIS Anton Krkovič (Foto: Nova24TV)

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Predsednik sveta “depolitizirane” RTVS: “Že 20 let se ukvarjam s politiko”

Predsednik sveta RTV Slovenija Goran Forbici se je do...

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje: kako bo po novem letu?

S 1. januarjem 2024 se bo dopolnilno zdravstveno zavarovanje,...

Občina Slovenske Konjice: Rekonstrukcija za hokej ŠRC park Slovenske Konjice

Še ena pridobitev v občini Slovenske Konjice v letu...