Kruta dejstva: Zaradi neodgovornega ravnanja JLA bi lahko slovenske oborožene sile v osamosvojitveni vojni sestrelile celo helikopter z dvema članoma predsedstva SFRJ!

V času vojne za Slovenijo je bil vsak nenajavljen let helikopterja, ki jih je takrat imela le JLA, smatran kot akt agresije. (fotografija je simbolična, foto: Urban Cerjak)

Vsako leto, ko se spominjamo osamosvojitve Slovenije ter oborožene agresije JLA nanjo, se srečujemo tudi s starimi debatami glede domnevno sporne sestrelitve helikopterja, ki ga je pilotiral Anton (Toni) Mrlak. Kot je znano, je Draga Potočnjak o tem izdala celo knjigo “Skrito povelje” in na predstavitev privabila tudi precej agentov KOS JLA, med drugim je bil med udeleženci predstavitve tudi Šefket Suljević, v času vojne za Slovenije eden vodilnih uslužbencev KOS v ljubljanskem korpusu JLA. Na predstavitvi knjige se je omenjeni Suljević družil celo z nekdanjim predsednikom države Milanom Kučanom.

Že sama udeležba Milana Kučana na predstavitvi omenjene knjige je zelo zgovorna. Namreč, predsedstvo RS, ki ga je vodil Kučan, je v zgodnjih jutranjih urah 27. junija 1991 na izredni seji sprejelo odločitev o uporabi sile za obrambo samostojne Slovenije. Na podlagi tega sklepa je bila tudi izstreljena raketa, ki je sklatila helikopter s Tonijem Mrlakom. Čeprav dandanes komunistični reinterpretatorji zgodovine trdijo, da so slovenske oblasti (s tem seveda kažejo s prstom predvsem na obrambnega ministra Janeza Janšo) vedele za namero Mrlakovega prestopa v TO in so ga kljub temu likvidirale, pa je jasno, da je šlo v tem primeru predvsem za splet nesrečnih okoliščin, saj je Mrlak s helikopterjem, v katerem je bil še vojak iz Makedonije Bojanče Sibinovski, zašel na območje ožjega mestnega središča Ljubljane, kjer se nahajata tudi parlament ter vladna oz. predsedniška zgradba – vse te zgradbe so bile tudi močno vojaško zavarovane, tudi za primer napada iz zraka. Res pa je, da je Janša v knjigi Premiki priznal, da je bil glavni štab, ki je koordiniral obrambo Slovenije, tistega dne še vedno na mirnodobni lokaciji. Toliko v vednost tistim, ki verjamejo že tisočkrat ponovljeni laži, da se je Janša ves čas agresije skrival v kleteh Cankarjevega doma.

Mrlaka žrtvoval njegov nadrejeni
V zvezi s sestrelitvijo helikopterja v Ljubljani je do sedaj najbolj verodostojno razlago podal inovator ter veteran vojne za Slovenijo Zoran Dernovšek, ki je isti dan še pred akcijo v Rožni dolini v Ljubljani uspešno streljal na helikopter agresorske vojske v bližini Iga. V nedavnem intervjuju za Demokracijo je tako dejal: “Na izredni seji odbora za obrambo aprila 2016, ko je bil govor o tej temi, sem povedal svoje mnenje glede sestrelitve helikopterja v Ljubljani. Še enkrat poudarjam bistvene točke:

Prvič. Prvi sestreljeni helikopter v vojni 1991 je padel na Ljubljansko barje, in sicer 45 minut pred sestrelitvijo v Ljubljani. Po analizi zbranih podatkov iz knjige Skrito povelje sem ugotovil, da je Mrlakov srbski poveljnik vedel za sestrelitev nad Barjem, zato je na let, ki bi ga sicer moral opraviti on, raje poslal Mrlaka.

Drugič. Sama sestrelitev je sledila uradnemu ukazu predsedstva države za bojne aktivnosti in varovanje državnega vrha, tako da je za to sestrelitev z vidika linije poveljevanja najbolj odgovoren takratni predsednik predsedstva Milan Kučan. Tone Krkovič je moral izpolnjevati ukaze, pa tudi vsi drugi, sicer bi ga lahko po vojni upravičeno postavili pred sodišče. Vojska ne pozna parlamentiranja, ampak samo jasno nadrejenost in podrejenost.

Tretjič. Na letu z gazelo bi moral biti srbski poveljnik enote, zato nihče razen nekaj neposredno vpletenih ni mogel vedeti, kdo in s kakšno nalogo je v helikopterju. Strelci z raketnimi sistemi streljajo na helikopterje na razdaljah več kot 500 m, na bližje sploh ne morejo bojno delovati zaradi samega načina delovanja raketnega sistema (šele po 500 do 800 m se sprostijo zaščite bojne glave rakete in ta je pripravljena na detonacijo ob udaru v cilj).

Četrtič. Na helikopterje se lahko izjemoma strelja tudi od spredaj, osnovni način uporabe raketnega sistema Strela 2M pa je streljanje v hrbet, kjer je signal izpuha motorja najmočnejši.”

Je treba še kaj dodati? Verjetno ne.

V nedavnem intervjuju za Demokracijo je Zoran Dernovšek – Raketka potrdil, da so Tonija Mrlaka nadrejeni iz JLA poslali v “trinajsti bataljon” oz. za “kanonfuter”. (Foto: Polona Avanzo)

Tupurkovski, Bogićević in Mesić s helikopterjem v Slovenijo …
A sedaj poglejmo še nek drug primer iz časa vojne za Slovenijo, prav tako povezan s helikopterji. Kot je znano, se JLA po sestrelitvi najmanj dveh helikopterjev (še nekaj drugih je bilo poškodovanih) ni več upala spuščati v neposredne vojaške akcije s helikopterji, je pa po nekaj dneh obnovila dovoz okrepitev moštva v posameznih garnizijah – pri čemer je JLA celo zlorabila oznake Rdečega križa, ki jih je namestila na helikopterje. Po kronologiji, objavljeni v knjigi Premiki, je bilo veliko takšnih helikopterskih poletov zabeleženih 4. julija 1991, torej še v času agresije. Je pa zanimivo, da sta bila v času agresije vsaj dva transferja s helikopterjem namenjena jugoslovanskim državnim funkcionarjem. Najprej v torek, 2. julija, ko sta popoldne v Slovenijo pripotovala novoizvoljeni predsednik predsedstva SFRJ Stipe Mesić in član predsedstva Vasil Tupurkovski, ki sta sodelovala na seji slovenskega predsedstva in nato na tiskovni konferenci, nato pa še tri dni kasneje, v petek, 5. julija, ko je s Tupurkovskim prišel v Slovenijo še predstavnik BiH v predsedstvu SFRJ Bogić Bogićević, ki sta očitno prišla usklajevat podrobnosti glede ultimata v osmih točkah, ki ga je predsedstvo SFRJ naslovilo na slovenske oblasti – češ, do sedmega julija vzpostavite na mejah prvotno stanje, torej stanje pred 25. junijem (carine pod zvezno upravo, bližnja navzočnost vojske), sicer sledi … No, kar se tiče Bogićevića – slednji je sicer po rodu bosanski Srb –, ga je slovenska država ohranila v lepem spominu, ker se je uprl ekstremistom in ni popustil pritiskom. Nekoliko težji primer je bil Tupurkovski, še težji pa Mesić …

Zanimivo je, da je v oddaji “Slovenija na barikadah” (avtor Lado Ambrožič) povedano, da sta Tupurkovski in Bogićević v Slovenijo pripotovala z vojaškim helikopterjem, in to nenapovedano (kar lahko pomeni, da let ni bil najavljen). V knjigi Premiki (v kronologiji) pa je označeno, da je bil polet najavljen, vojaški helikopter, ki ju je prevažal, pa je imel oznake Rdečega križa. Na pot je odletel iz Zagreba in nato okoli 18. ure pristal pri šentviški vojašnici v Ljubljani. Ni pa znano, kako sta tri dni prej v Slovenijo prispela Tupurkovski in Mesić, a lahko utemeljeno sklepamo, da je bila njuna pot zelo podobna, glede na to, da so bile kopenske poti zelo otežene, zračni prostor za redni letalski promet pa zaprt. Čisto mimogrede: Kučan in zunanji minister Dimitrij Rupel sta dvakrat (!) v Zagreb (in nazaj) na pogovore z evropsko trojko (zunanji ministri iz Italije, Belgije ter Nizozemske Gianni De MichelisJacques PoosHans van den Broek) potovala z avtomobilom po stranskih poteh … No, kakorkoli že, če drži, da je bil katerikoli polet vojaškega helikopterja, ki je prevažal funkcionarje, neprijavljen, bi to lahko pomenilo zelo resno tveganje za sestrelitev helikopterja.

Je JLA člane predsedstva SFRJ nalašč izpostavila hudemu tveganju?
A očitno je bilo tovrstnih tveganih letov s helikopterji še precej več, kot jih sicer beležijo doslej znana pričevanja in beležke kronistov. Na spletu smo namreč našli intervju, ki ga je Bogić Bogićević dal za Nedeljski dnevnik 5. januarja letos (intervjuval ga je znani novomeški novinar in nekdanji Zaresov poslanec Franci Kek). V njem je Bogićević med drugim dejal: “Ko se je začela vojna v Sloveniji, sva bila z Vasilom Tupurkovskim vsak dan pri vas. Spomnim se, da sva nekoč v enem dnevu vzletela in pristala štirinajstkrat. Rekli so, da sva celo srečala sama sebe nekje med Beogradom, Ljubljano, Gornjo Radgono, Mariborom in Brioni. Vmes so streljali na nas, kar je Jelko Kacin (minister za informiranje v Demosovi vladi, op. G. B.) tudi povedal na novinarski konferenci: ‘Danes smo streljali na helikopter, v katerem sta bila dva člana predsedstva Jugoslavije.’ Midva sva le želela ustaviti vojno. Le to, brez kalkulacij. Nisva bila nikogaršnja sla, hotela sva le, da ljudje ne bi umirali.”

Zanimivo, da ob tem intervjuju nihče ni trznil in opozoril na dejstvo, da so bili ekstremisti v beograjskem generalštabu pripravljeni žrtvovati celo člane tedanjega državnega predsedstva, da bi dosegli cilj. Če bi do sestrelitve helikopterja, na katerem je bil Bogićević in še kdo, v resnici prišlo, bi se ekstremisti (zlasti to velja za tedanjega načelnika generalštaba Blagoja Adžića) dokončno znebili civilnega nadzora nad vojsko, kar bi de facto pomenilo vojaški udar. Kot drugo: sestrelitev helikopterja bi lahko vrgla zelo temno senco na slovensko osamosvojitev, jugoslovanska vojska pa bi si oprala roke in dobila v roke argument, kako Slovenijo dokončno “spraviti na kolena”, kot je v svojem tedanjem govoru priznal tudi jugoslovanski obrambni minister, armadni general Veljko Kadijević, sicer ortodoksni komunist ter dosleden legalist, ki se je šolal tudi v ZDA, pred osamosvojitvijo Slovenije pa je večkrat obiskal Moskvo, kjer pa se s svojim sovjetskim kolegom Dimitrijem Jazovom ni mogel sporazumeti o skupni akciji zavarovanja pridobitev revolucije v Sovjetski zvezi in Jugoslaviji.

Bogić Bogićević, bosanski Srb, ki ni popustil pritiskom Miloševićevih in Adžićevih ekstremistov, je priznal, da bi bil v Sloveniji skoraj sestreljen. (Foto: Alchetron)

Za kratek komentar smo povprašali tudi Antona Krkoviča, ki je imel v času vojne za Slovenijo posebno vlogo, saj je bil poveljnik zaščitne brigade oz. specialne brigade MORiS, ki je bila zadolžena tudi za varovanje najpomembnejših državnih institucij v času agresije. “Po izdanem povelju, ki so ga podpisali obrambni minister Janez Janša, notranji minister Igor Bavčar in poveljnik republiškega štaba TO Janez Slapar 27. 6. 1991 dopoldan, bi ob vsakem preletu ‘letalic’ JLA nad položaji brigade MORiS ravnali tako, kot smo ravnali v primeru Mrlak … seveda, če v tem primeru ne bi bilo izrecno drugače ukazano.” Torej, le v primeru vnaprej najavljenih poletov helikopterjev z državnimi funkcionarji SFRJ slovenske oborožene sile na helikopter ne bi streljale, tako kot so streljale na Mrlakov helikopter. To pa pomeni, da so imeli člani predsedstva SFRJ v času agresije na Slovenijo tudi precej sreče. Za streljanje na helikopterje, v katerih so se vozili, pa se lahko zahvalijo kar sami JLA, ki jih je izpostavila direktnemu ognju, saj je vsak premik na zraku ali na kopnem, če ni šlo za dogovorjeno dejanje obeh strani, veljal za akt agresije …

 • Hun

  ironija, da je edin sestreljen helikopter po nepotrebnem vozil ravno sposobn Slovenec..pravi vojak- castnik- pilot le-ti so povsod najbol cenjeni vojaki po mentalni in fizicni predispoziciji…take genetike nista bila delezna ne Jansa ne glumac Krkovic…

  • xtc

   In hvala BOGU STA TEMU DOBRO GENEMU IZDAJALCU ZATRERALA RAKETO V RIT,KOT PRIPADA TO yUGO IZDAJALCEM.AMEN.ALLELUJA,BRAVO KRKO!.

   • lili pili

    Kje bosta koncala krko in jajo bomo se videli…..je rekel slep hohooo

    • Jan Kovalski

     To grožnjo si bomo zapomnili!

     • lili pili

      Pa imas kaj memorije…

    • xtc

     Za vas leve se vekmalu na odpadu zgodovine,ho,ho,ho.

     • lili pili

      Tudi mogoce, desni extremisti pa ponavadi slab meter pod zemljo, kot gnojilo..

    • Fosa Stefan

     kakor živiš, TAKO UMREŠ, da ne boš jokal na smrtni postelji in klical Boga,… kdor dobro dela lepo umre, ti pa kučan bosta v peklu žgala svoje telo in obžalovala svoja dejanja vendar brez možnosti kesanja

     • lili pili

      A to so ti v tvoji partiji natvezili, sodniki v nebesih sodijo po svoje ne po sds pravilih….

  • Aton

   Zanimivo sovraštvo. Cilj je dosežen. Janša in Krkovič sta še večja simbola osvoboditve in ti si še večji izdajalec.

   • Hun

    ne gojim nobenega sovrastva do Janse nit Krkovica…
    Sovrazis pa ti drgac mislece Slovence ocitno..kot so jih slovenski komunisti po drugi svet vojni

    • Aton

     > ..take genetike nista bila delezna ne Jansa ne glumac Krkovic…
     besede, izraz velikega sovraštva… in kaj sem rekel jaz?

     • Hun

      inkvizitor umir se

  • KP

   Edin to se ne da ugotovit,kaj hočeš povedat.

   • Hun

    da je amaterska obscevalna jedinica đenerala Krkovića zatajiva

    • KP

     Še bolj si nerazumljiv. Preveč žestoke,mogoče?

     • Hun

      nimas ti pojma o zganje kuhi

 • xtc

  Nehajmo predrablati idiotizme o nekem padlem oficirju agresorske vojske,padel je in konc,zasluži si grob kot vojak in konczgodbe.
  Siceer pa butasta sprenevedanja o tem ,da bi lahko zbili helikopterje z člani predsedstva-ja pa kaj?
  Je bilo prepovedano leteti ali NE?
  Na vojnem sodišču se sprašuje tako.
  Če je bilo preletanje prepovedano,gre pač za tveganje posameznika,če pa je to vrh JNA prikrival pred piloti helikopterjev gre zadeva na njihov račun.
  Sicer pa JNA dejansko po grožnji ZDA glede prepovedi preletov le teh s sestrelitvijo,so dejansko bile na tleh.Kopensko pa je bila blokirana.Dejstvo je,da bi večina vojske JNA v spopadu itak padla,ker so bili sedeče race in zablokiran in obkoljenii ter nemočni brez premoči v zraku.

  • Miro

   kaj bleješ ovca …. ocenjuješ nekaj kar nikoli ne boš razumel, ker si preveč neumen ali pa zaslepljen… da bi lahko to vsaj malo razumel, bi moral biti v dogodkih udeležen ne pa da si s v poscani Pamperski vlekel dudo

   • Hun

    ni neumen je naduvan k balon..k se razpoc prej al slej

    • xtc

     Kot vsaka leva laž do sedaj.

     • Hun

      leva laz hehe

     • xtc

      Seveda levi lažete kar naprej tud v Yugi ste jkar napreje govorili resnico,kje j vaša “poštena” Yuga?
      Iščem jo na zmljevidu.
      Nekako je ne najdem.

     • Hun

      a v svoji firmi tud lovis levake hehehe

     • Fosa Stefan

      ne pri nas piše pred vhodom LEVAKOM KUČAN, GOLUBIČ, KLEMENČIČ, MASLEŠA LJUDMILA NOVAK,. IN CIGANOM VSTOP PREPOVEDEAN.
      VARNOSTNIK STRELJA BREZ OPOZORILA.
      PO TEM NAPISU SE JE KRAJA 100 % ZMANJŠALA

     • Hun

      kaksna je desna laz

 • večni srb

  Lahko bi, ampak nismo, provocirale so samo paravojaške enote, za katere do danes ni jasno kdo jim je pravzaprav poveljeval in je imel kontrolo nad njimi.
  Edine legalne vojaške formacije na naših tleh so bile JNA, Teritorialna obramba, ki smo padali pod njih, ampak smo se jim uprli in ljudska milica, ki ji je poveljevala vlada Slovenije.

  Vse ostalo so bili bolj kot ne teroristi, ti pa seveda lahko marsikaj.

 • Jovo Jamnica

  Koliko besed… Raketka je v svojem pričanju seveda tudi povedal, da ga je naslednje jutro, po sestrelitvi Gazele, čakal novi ukaz!

  28.6.1991 zjutraj!

  Dobil sem tudi nove ukaze, streljati le ob napadu ali tako, da letalo
  (helikopter) ne pade na naseljeno področje. Zato sem tudi “spustil”
  lovca MIG-21, ki je preletel center Ljubljane vzporedno z Gradom, ker
  sem ocenil, da bi padel v sam center Zaloga. Tega lovca bi iz takratnega
  položaja lahko sestrelil.

  • Zoran D Raketka

   @Jovo Jamnica, seveda to ni čisto res, saj nikoli nisem sestrelil nobene Gazele.

   MI-8, ki je padel na Barju, je bil oborožen in na bojni nalogi. Po sedaj znanih podatkih je šlo tu za čisti primer sestrelitve v samoobrambi.

   • Jovo Jamnica

    Hvala za pojasnilo. Opravičujem se, ker sem se izrazil dvoumno. Prepričan sem namreč, da je bil motiv za novi ukaz, sestrelitev Gazele. Kdo jo je sestrelil, pa ne vem.

 • RATATA

  Dajmo malo drugače …..:
  Predsednik predsedstva preostanka SFRJ je bil Stjepan Mesić, hrvat,
  potrjen šele na prigovarjanje in zahtevo eu!!!
  Predsednik vlade sfrj je bil v tistem obdobju hrvat Ante Marković,
  Budimir Lončar je imel tudi neko bolj zunanjezadevno funkcijo….,
  pa Mustač je bil tudi na položaju v tistem času…. Sami hrvati!
  Vemo, da je predsednik države (v tem primeru predsednik predsedstva) vrhovni poveljnik oboroženih sil (torej poveljnik JNA)! … kdo je poveljeval jna(?)
  Slovenija je bila v obravnavanem obdobju samostojna, saj je samostojnost razglasila po vseh pravilih internacionalnega prava… (le vedeli niso, kaj točno bi osamosvojili, pa so na koncu skoraj vseh koncev osamosvojili le socialistično respubliko Slovenijo…!) torej to, kar je pasalo hrvatom (Hebrangova žena je na HRT povedala kaj je vedno govoril njen mož Hebrang: “eNDeHa če nam dati Bosnu, eNOBe pa Istru!!!”).
  Je pa v naši Temeljni ustavni listini – Preambuli napisano, “v okviru sfrj”(!)
  V okvir sfrj je pa prišlo z naše strani tisto, kar se je “ujedinilo” s Kraljevino Srbijo 01.12.1918(!) – to pa so slovenske dežele, skladno z dovolilom karlovega Manifesta (16.10.1918), saj je narodna vlada dne
  31.10.1918 prevzela v teh naših slovenskih deželah vsa pooblastila(!!!).
  Hrvatska in Slavonija sta pa bili le sestavni parceli celovite Kraljevine Ogrske (to je moral avstrijski cesar priseči, če je hotel postati Kralj Ogrske ob Ausgleichu 1867!!!) torej je Kraljevina Srbija kot članica zmagovite Antante Hrvatsko parcelo in Slavonijo okupirala!!!
  To je treba vedeti in povedati, ker so to dejstva, ki jih vsi zamolčujejo, naši samotitulirani “pravniki” pa spletkarijo in ovinkarijo ….. fuj banda!

  • večni srb

   Bravo, tebi je jasno, točno o takih paradoksih bi morali danes razpravljati, dokler ne bo vsem jasno kaj je bila samo vojaško policijska propaganda, kaj so pa gola dejstva, ki smo jih, jih še imamo in jih bomo večno imeli vsi pred nosom.

   • RATATA

    To me zelo jezi.
    Vedno hočem vedeti resnico! Lepo in grdo! Tako, kot je bilo in je.
    Dobro se spomnim začetkov dol pri Plitvicah in nadaljevanja …. vedno je bil govor o “pobunjenih Srbih”.
    Zakaj že so se pobunili??, ker so se zbali ob nameri delanja nove (kot ji zdaj pravijo, če smo bolj pozorni … nezavisne hrvatske države!) Spomin na dogodke 1941-45 je pri tamkajšnjih Sbih (Kordun, Lika … Slavonija, Bosna …) takrat še živel in zaradi dogodkov 91-95 še vedno in ponovno živi.
    Zavajanja ne maram v zvezi s čemerkoli že.

    • večni srb

     Seveda, ampak saj se niso upirali samo potomci srbov, takrat so se vsi puntali, ker sta Slovenija in Hrvaška izčrpavali svoje gospodarstvo, da so lahko financirali osamosvojitev,torej tujo diplomacijo in orožje. Saj so na Youtube posnetki iz zasedanj vlade SFRJ, kjer vojaške preiskovalne službe natačno opišejo delovanje terorističnih celic pri nas in zato nastanejo razlogi za posredovanje vojske. Mi o tem ne govorimo kot o veleizdaji ampak o demokratizaciji in pripravah na zgodovinsko osamosvojitev,kako točno je to zgledalo, je pa druga stvar. Eni slovenci so vedeli kaj se dogaja, drugi pač ne, do danes ne vedo. Ker ne prenesejo vsi ljudje resnice.

     To sploh niso bili srbi ampak hrvaški državljani,ki so porodu srbi, velika razlika.Na hrvaškem in v bosni je dejansko divjala državljanska vojna, pri nas pa ne, ker smo izdali in smo se uprli lastni armadi, to je pomembno. Slovenija v nobenem primeru ni mogla nič izgubiti, kljub temu smo največja žrtev osamosvojitve, saj izgubljamo vse po vrsti,edini si kaj delimo iz skupnega, kot je na primer nuklearka, edini vračamo nekdanjim fevdalnim imperialistom kose ozemlja in celo nacionalne zaklade, pa se pri nas vojna sploh ni razvnela in smo jo končali absolutni zmagovalci. A ni to čudno in brez veze?
     Načrt globalističnih sil je bil vrniti celo povojno politikov nekdanje meje, pred koncem 2.sv, zavedati pa se moramo, da v Avstroogarski Slovenija ni obstajala, Hrvaška in Srbija pa. Jaz ne vidim za Slovenijo nobene prihodnosti več, verjetno se zato dogaja kar se, po malem nas bodo skuhali do smrti, ostali pa itak komaj čakajo, da bo konec in bodo lahko normalno živeli, kot del sosednjih držav. Nismo vedeli kaj se dogaja prej in ne vemo niti danes, lahko sami vidimo pač, pa nimaš komu povedati, ker nihče v naši politiki očitno ne razmišlja o tem. Saj o tem kaj se je dogajalo po osamosvojitvi v resnici, tudi niso nič rekli, tako so se pač takrat odločili, kar je pisalo v medijih, je pa druga stvar.

     • RATATA

      V AO so obstajale slovenske dežele, ki so bile subjekti mednarodnega prava – sestavni del AO!
      Hrvatska je po 1867, ko je AO nastala obstajala le kot parcela in ne kot subjekt. Enako Slavonija! Obe sta bili sestavni del celovite in nedeljive Kr.Ogrske!! Predstavniki so sedeli v Budimpešti, medtem ko so iz Dalmacije hodili na Dunaj, kot predstavniki slovenskih dežel Koroške, Štajerske, Krajnske in Primorske.
      Prekmurje je bilo tedaj tudi sestavni del Ogrske, toda mirovna konferenca v Trianonu, je Prekmurje dodelila našim deželam oz. Jugoslaviji, še prej pa k Prekmurju tudi Medmurje!! Od tod meja po Dravi!!!! in to je mednarodno pravno dejstvo!!
      Torej hrvatska ni bila subjekt – ni imela državnosti!! tudi Slavonija ne!!!
      Zato je potrebovala vojno
      in zato se ni osamosvojila sočasno s Slovenijo
      in ker jo je moratorij (Brijoni 07.07.1991) zatekel neosamosvojeno, je morala počakati 3 mesece – do 08.10.1991, ko je razglasila v nekih tajnih prostorih INE “raskidanje veza sa sfrj” Šele 08.10.!!! do takrat pa je bila sestavni del preostanka sfrj (brez Slovenije) in celo imela poveljnika JNA!
      Tudjman je prepovedal svojim kakršnokoli upiranje kolonam JNA, ki so se napotili nad Slovenijo!! Uprlo se jim je goloroko hrvatsko ljudstvo!!!

     • Hun

      ce te prav razumem tud v kraljevini SHS, Hrvatska ni imela po internacionalnem pravu, pravice se odcepit od kraljevine

     • RATATA

      Seveda ne! Ne Hrvatska in ne Slavonija. Saj se nista ujedinili s Kraljevino Srbijo ampak ju je ta okupirala. Ujediniti se nista mogli zato, ker sta bili le sestavni del celovite Kr.Ogrske in ne subjekt mednarodnega prava (nista bili državi – Zemlja po srbsko, kot so to bile slovenske Dežele).
      Naše so hrvati peljali scat na način, da so forsirali državo iz slovanskega dela razpadle AO, ki pa ni bila nikoli priznana. Hrvati so mislili, da se bo s Kr.Srbijo ujedinila država SHS in so takšen dokument – “Ujedinjenje” tudi pripravili. Toda Regent Aleksander (šolan v Franciji) je to popravil, da se s Kr.Srbijo ne ujedinjuje država SHS temveč Zemlje države SHS. Zemlje (države) so bile pa le slovenske dežele!! Kjerkoli lahko iščeš ne moreš najti, da to ni res, čeprav hrvati in “naši” to zamolčujejo!

     • Hun

      sj to mars kermu ni jasno..se prav hrvati nit v yugo niso imel pravice se odcept po internacionalnem pravu…nategunom agresivnim pa se zdj niso opesal apetiti po ozemlju k nikdar ni bil njihov

     • Jovo Jamnica

      Ja. Spomni se radara nad Savudrijo. Naši bi ga komot zasedli, saj je Jugo armada imela takrat druge cilje in tisto ozemle je bilo v našem katastru. Ampak ne! Naši komandanti so prepustili vse Krobotom…

     • Caetano

      Pozabil si Jovo, da je bila to spletka KOS-a, ki je hotel onemogočiti s tem zapletom mednarodno priznanje Slovenije in tudi Hrvaške in potem obe ponovno zasesti, ob ugodnih okoliščinah. Mi nismo ugriznili v nastavljeno vabo KOS-a, Hrvati oz. njihovo vodstvo pa so ko so delili Bosno z Miloševičem. Vojno v Sloveniji je za komunistični vrh JLA, ki je obnovil jug. KP dogovoril Jovič v Moskvi pri KGB. Samo morala bi biti po pričakovanjih velesil, zlasti sovjetskih kratka, kar pa se ni izšlo zaradi slov. odpora, ki sta ga uspešno organizirala zlasti Janša in Krkovič. Malo takrat tudi Bavčar, čeprav je bil potem kmalu kupljen od Organizacije. Svečo so držali še Oman, Peterle in Podobniki, ostali so bili pa v dogovoru z agresorji. Voditelji levih strank, članstvo ne, to še danes verjame v pravljico o ”osamosvojitelju Kučanu”.

     • Hun

      hehe pravljica o Jansi in Krkovicu hehe

     • Caetano

      To je pa kar zelo resničen film bil Hun!

     • Hun

      jahaha samooklicani junaki

     • Hun

      k se vrti samo v glavah sektasev

     • Jovo Jamnica

      Za razliko od nekaterih, berem marsikaj, kar je doseglivo na spletu.

      Istraživanja pokazuju da su Slovenci puno prije i sami odredili Dragonju kao rijeku razgraničenja. Na kartografskom prikazu podjele slovenske Istre na terenske i rajonske odbore Osvobodilne fronte iz svibnja 1943. godine vidljivo je da je južna granica IV. rajona postavljena na prirodnom toku rijeke Dragonje, što postavlja pitanje dobronamjernosti prijedloga komandanta Glavnog štaba Slovenije Franca Rožmana iznesenog četiri mjeseca poslije, 25. rujna 1943. godine, koji je hrvatskom operativnom štabu predlagao da granica bude rijeka Mirna.

      Granica na Dragonji prihvaćena je i od partizanskoga Znanstvenog inštituta u Semiču u ožujku 1944. godine. Osim vojnih i političkih faktora, zapravo je prihvaćena ona ista neosporna jezična granica koju su demografi i lingvisti utvrdili još za vrijeme austrijske vladavine. Nekadašnja lingvistička granica dobila je time vojni i upravni karakter i put razvoju prema republičkoj granici. Granica koja prati prirodni tok Dragonje zadržana je i nakon oslobođenja 1945. godine.

     • RATATA

      Kmet Oman, član predsedstva RS, je rekel : “Vojsko na meje!”
      kmecl, plut, kiičan, zlobec : “kje pa, že tko imamo dost problemov!”
      Tisti del je bil kot strateška točke , ki zapira ves tržaško zaliv linija Rt Savudrija – Gradež (največji top je imela Avstrija tam!!) v vojaškem katastru jna.
      Jna se je umaknila s celotnega območja slovenskih dežel (s celotne Primorske vključno Istra in njeni otoki)!

     • Jovo Jamnica

      Tudi z JLA je Tuđman sklepal različne dogovore in kompromise, formalno
      razglasitev neodvisnosti nekaj mesecev kasneje pa je Hrvaška pričakala
      zmedena in slabo pripravljena. Ko se je začel napad JLA na Slovenijo, je
      Tuđman prepovedal kakršnokoli pomoč in kritiziral samoiniciativne
      akcije, s katerimi so na Hrvaškem posamezniki skušali preprečiti odhod
      tankov v Slovenijo. Takšno politiko je upravičeval s stališčem, da so se
      Slovenci s svojimi potezami (prevzem carine in drugi ukrepi)
      prenaglili, sploh pa je po njegovih besedah že od leta 1989 s Srbi
      obstajal dogovor, da Slovenci lahko odidejo iz Jugoslavije. Špeglja je
      sredi junija odstavil.
      Slovensko predsedstvo je bilo do dokumenta obrambnih in notranjih sekretarjev oz. ministrov precej bolj skeptično kot Tuđman,…

      To bi lahko verjeli. Če se ne bi slovenski sekretar za obrambo – kot smo
      prebrali te dni – ob bratski pomoči v orožju hkrati spomnil, da bi
      Slovenija v vojno zapleteni Hrvaški lahko »pomagala« tudi tako, da bi
      slovenska vojska zasedla radarsko postajo na koncu Savudrijskega
      polotoka. (Po mojem poznavanju arhiva predsedstva se je to najverjetneje
      zgodilo na 74. seji predsedstva, 7. oktobra 1991, na kateri so
      razpravljali o umiku JA iz Slovenije. Seje so se udeležili Milan Kučan,
      Matjaž Kmecl, Dušan Plut, Ivan Oman, Ciril Zlobec, France Bučar, Janez
      Drnovšek, Lojze Peterle, Matjaž Šinkovec, Igor Bavčar, Janez Janša,
      Dimitrij Rupel in Jelko Kacin. Sam poznam vsebino zapisnika sestanka, ki
      pa tega predloga ne vsebuje, magnetogram je bil shranjen posebej in do
      njega v času pisanja knjige Jutri je nov dan in izdaje virov nisem imel
      dostopa.)

     • RATATA

      Tisto, kar sem navedel, je povedal Oman na večernem omizju rtvSlo1 kakšnih deset let nazaj. Prisoten je bil tudi jj.
      7.oktobra 1991 je bil pomemben datum, saj je naslednji dan potekel 3 mesečno moratorij in zato je naslednji dan lahko hrvatska razglasila razkidanje veza sa sfrj. Mislim, da so na ta dan tudi jnajevci raketirali banske dvore.

     • RATATA

      Med Slovenijo v SFR Jugoslaviji in hrvatsko v njej so dejstva naslednja:

      6. 1991 sta bili tako Slovenija kot Hrvatska integrirani v SFRJ. Ker tudi Sporazum o arbitraži postavlja kot Critical date ta datum, velja stanje na ta dan. Slovenija in Hrvatska sta torej bili znotraj SFRJ. Med njima – socialističnima republikama – je bila v veljavi in rabi administrativna razmejitev enotnega jugoslovanskega prostora:
      – čl. 5 ustave SFRJ, prva alinea: “Ozemlje Socialistične federativne republike Jugoslavije je enotno in ga sestavljajo ozemlja socialističnih republik.” O enotnosti – teritorialni, gospodarski in politični torej ni nobenega dvoma. Nadaljnje določbe v tem členu o event. spremembah razmejitve zadevajo izključno administrativni značaj razmejitve. V nobenem primeru dve administrativni enoti znotraj SFRJ niti na podlagi zveznega odloka niti z lastnim soglasjem ne moreta odločati o DRŽAVNI MEJI – če obstaja, a znotraj SFRJ ne velja.

      – čl. 208 ustave SFRJ, druga alinea: “Republiški in pokrajinski zakon ter drugi predpisi in splošni akti organov družbenopolitičnih skupnosti in samoupravni splošni akti ne smejo biti v nasprotju z zveznim zakonom.” Republike so bile torej popolnoma podrejene zveznim oblastem. Na svojem – administrativno razmejenem – ozemlju so lahko izvajale le zvezna pooblastila. Tako npr. slovenska milica (mejna, pomorska) tako kot hrvaška – sta vsaka na svojem administrativno določenem delu ENOTNEGA JUGOSLOVANSKEGA prostora bili le IZVAJALKI ZVEZNIH POOBLASTIL. Toliko v vednost glede tako oboževane mantre UTI POSSIDETIS – noben organ ni izvajal SVOJIH LASTNIH POOBLASTIL !!!!!

      Vse navedeno pove, da sta se jugoslovanski republiki Slovenija in Hrvatska dne 25.6.1991 znašli v popolnoma različnih situacijah. Jugoslovanska republika Hrvatska je bila del teritorija enovite in nedeljive Kraljevine Ogrske, ki ga je ob koncu Prve vojne okupirala zmagovita antantna sila, vojska Srbije. Jugoslovanska republika Slovenija pa je bila teritorij slovenskih dežel, subjektov internacionalnega prava (Ausgleich 1867, Manifest 16.10.1918, Razglasitev 31.10.1918, Ujedinjenje 1.12.1918), ki so na podlagi dokumenta o Ujedinjenju 1. 12. 1918 kot ZEMLJE države SHS s Kraljevino Srbijo sestavile državo, nazadnje imenovano SFRJ.

      Hrvatska torej v Jugoslavijo ni prišla kot subjekt. Postala je ena od administrativnih socialističnih jugoslovanskih republik brez vsake lastne državnosti (Prim. ustavo SFRJ)

      Slovenija je prišla v Jugoslavijo kot subjekt internacionalnega prava: Razglasitev dne 31.10.1918 na podlagi suverenovega akta Manifesta, da “vlada v ljubljani prevzema vsa ustavna pooblastila v vseh slovenskih deželah.” pove, da je bila regentova sprememba zagrebškega besedila “Država SHS sa Srbijom” v “ZEMLJE države SHS” utemeljena in nujna – saj se neka država more o čemerkoli dogovarjati le s sebi enakim subjektom, ne pa z nekim teritorijem ali ljudstvom (plemenom)…..

      Na dan 25.6.1991 je torej imela jugoslovanska republika Slovenija poleg administrativne razmejitve s sosednjo republiko (zaradi urejenega poslovanja in izvrševanja zveznih pooblastil!) tudi svoje stoletja obstoječe, veljavne in priznane državne meje svojih dežel (ZEMALJA)*** s katerimi je vstopila v Jugoslavijo. Ni imela ne prej ne kasneje nobene državne meje z neko hrvaško državo, ker te ni bilo. Imela je državne meje svojih dežel s kraljevino Ogrsko do trenutka, ko je s Srbijo sestavila Jugoslavijo – in ponovno od trenutka, ko je razglasila osamosvojitev (26.6.1991) – torej izstop iz združbe, ki jo je s Srbijo sestavila 1.12.1918.

      Na osnovi povedanega je jasno, da ima poturica prav: Državna meja Republike Slovenije ob osamosvojitvi je znana.
      Pri tem je potrebno upoštevati, da se Republika Slovenija ni osamosvojila od Hrvatske, marveč od SFRJ – in v trenutku osamosvojitve je imela natančno določeno državno mejo s preostankom SFRJ (ki jo je prav zaradi osamosvojitve – skupaj s Hrvatsko jugoslovansko republiko, seveda – napadel!!!)

      Kot kurioziteto velja dodati, da je nacistična Nezavisna država Hrvatska nemudoma in brez ugovorov priznala državno mejo slovenskih dežel, o katerih je tu govor.

      Op.:
      Predsednik Republike Avstrije je promptno odgovoril na vprašanje glede zemljevidov državnih meja slovenskih dežel, da te karte in papirji obstajajo v državnem arhivu in so vsak trenutek za strokovno rabo na voljo…
      http://www.domovinasospomini.eu/blog/2018/04/

     • Jovo Jamnica

      Iz Krobocke vikipedije…
      Kraljevina Jugoslavija se uskoro odvaja od politike francuske i versailleske Europe, skreće prema fašizmu, a unutar zemlje sve se više progone i ubijaju Hrvati. Hrvatska seljačka stranka dobiva sve više glasača i 1939. prisilila je beogradsku vladu da dopusti osnivanje Banovine Hrvatske, kojoj je vraćena autonomija i djelomice atributi državnosti koju je izgubila ujedinjenjem 1918. Bilo je to “mačekovsko rješenje hrvatskoga pitanja” i korak prema federalizaciji države, ali je sve onemogućio II. svjetski rat, koji je tada započeo.

      Bogi Kroboti z atributi kao neke državnosti.

     • Hun

      vse mi je jsno hvala!

 • večni srb

  Slovenija se je znašla sredi hladne državljanske vojne, ki se je sploh ne zavedamo. To je norišnica, ki na videz deluje normalno, v resni pa obstajata pri nas dve popolnoma različni in nezdružljivi verziji zgodovine. V bistvu tri verzije, ker ena je še mednarodna resnica, zapisana v zgodovinskih knjigah, ki pa nima veliko za opraviti z našima obstoječima različicama. Kaj sploh piše v tujih enciklopedijah razen, da smo se pač odcepili od SFRJ in osamosvojili ter se pridružili Nato in EU, ostalo sploh ni jasno, ker celo znotraj Evrope gledamo na preteklost različno.

  Ne vem kje naj začnem, vse je laž. Ljudje so odrasli s sovraštvom, nikoli niso slišali objektivnih dejstev, ne razmišljajo o očitnih paradoksih v tistem kar pa je znano vsem enako, vse skupaj je nekako obtičalo v zraku, zato je država paralizirana in se ne more organizirati niti glede najbolj kritičnih dogodkov, kot je na primer okupacija Pirana, v mejah nekdanje ustaške nacistične marionetne para države.

  Ali bi se danes šli odcepiti na tak način, ko izgubljamo ozemlje, kapital in suverenost, na račun izsiljenih, nepremišljenih odločitev iz preteklosti, na katere državljani nismo imeli neposrednega vpliva, mislim, da večina zagotovo ne. SFRJ je vseeno razpadla, nobene vojne ne bi bilo treba, če bi šlo zgolj za politične premike, pa je bil cilj zgleda nastanek nacionalnih republik, pa kar je bilo ugleda treba najprej razslojiti in ločiti prebivalstvo, glede kdo se je rodil katerim staršem in v kaj osebno verjame.
  Marsikdo še danes verjame, da je vseeno katerega plemena pripadnik je, pomembno je edino kje si se rodil in čigavo državljanstvo imaš. Drugače povedano, Slovenija bi se morala osamosvojiti taka kot je bila, ne bi se smeli spuščati v nobene oborožene spopade, ker ni bilo pravih razlogov za nasilje, če se je pa očitno dalo vse zmeniti. Potem bi dejansko nastalo 7 malih Jugoslavij, kjer bi živela popolnoma ista mešanica slovanskih ljudi, ki bi se ločili zgolj glede na nekatere tradicionalne kulturne posebnosti in po jezikovnih dialektih, kar ne bi imelo nekega smisla. Zdaj se nam itak dogaja isto, kar so nas strašili s srbi, nam zdaj delajo hrvati, ki so naš edini slovanski sosed in se moramo nekako balansirati. Ker je bila Slovenija bolj razvita, smo mi danes malo bolj zahojeni, oni so pa zrasli in smo se našli nekje v sredini. Ne gre drugače, če so nas pa po osamosvojitvi asimilirali najprej njihovi begunci, ki so bili v resnici migranti, potem je šlo pa po naravni poti in se nam do danes zdi, da smo s hrvati nekje skupaj in med nami sploh ni takih razlik. Prej je bila pa cela Jugoslavija taka, ne vidim razlike, razen da smo obtičali skupaj samo z najslabšimi.

  • RATATA

   Vojno je potrebovala le hrvatska! To je tudjman tudi povedal. “Ne bi bilo rata, da ga mi nismo trebali” je povedal.
   Milošević je kučanu jasno povedal … idite, sretan put”” … seveda, saj po naših ozemljih do Drave, Sotle, Kolpe in Rečine niso imeli nikakršnih teženj in to so meje dežel.
   Njihova meja je Virovitica, Karlovac, Ogulin, Karlobag, … kar pa paše v Veliko Srbijo in to so deli ozemelj, kjer živij Srbi stoletja in jih je Kr.Srbija morala okupirati, ker se z njimi ni mogla združiti, saj so ozemlja bila le deli enovite Ogrske in ne subjekti internacionalnega prava, kot slovenske dežele s katerimi so se združili.
   In to je normalno glede na dejstva, ki sem jih že napisal, da je bila upravna enota SRH sestavljena iz nekih parcel in so organi izvajali le pooblastila zvezne sfrj in popolnoma nič drugega!!
   hrvatom je bilo dano v upravljanje nekaj, kar ni bilo njihovo.
   Če pogledamo statt STO (kjer je uradni jezik Slovenščina do Mirne), kjer piše, da se ne smejo menjat meje upravnih enot, da bi se v posameznih okrožjih spreminjala slika večinske etnije, je bilo mišljeno le “slovanov” proti italjanov. Hrvati so pa okrožje Buj spremenili tako, da so večinsko prebivalstvo postali le neslovenci (hrvatov tam itak nikdar ni bilo, saj je vse totalni nateg na osnovi popisov po občevalnem jeziku in so se prebivalci delili na tiste, ki govorijo italjansko, nemško, serbo-kroato in slovensko) Serbo-kroato so pa govorili Čiči, Morlaki, Arbanesi .. RetoRumeni …. Črnogorci (v Peroju npr.) , le hrvatov ni bilo nikjer. Toda to ni pomembno, to ppišem za ponazoritev nategunskega principa nategovanja. Vsa priseljevanja so se dogodila po 1945 in v 46, 47 … o tem obstaja knjiga “Kolonizacija Jugoslavije …”.

   • Dajte prosim nehat širit to komunistično ‘pravljico’, da Srbi niso imeli apetitov po naših ozemljih. To je čita laž. Še kako se je šlo Srbom, da nas zadržijo znotraj svoje ‘velke srboslavije’. Kaj misliš, da sedaj malo za hec podtalno sistematično ‘srbizirajo’ Slovenijo?
    Načrt je, da se preko prodanih duš, jugonostalgikov, narodnih izdajalcev in tu živeče srbske diaspore prevzame vse vzvode oblasti, potem pa se udari po zavednih Slovencih (prikrita diktatura, državni teror ali celo državljanska vojna). Ko/če bo Slovenija dokončno podjarmljena pa se udari še na Hrvate (Slovenci bomo ‘kanon futer’ za srbske interese) z obeh strani.

    • Miro

     če bi ga imeli, verjemi, se ne bi kar tako umaknili…

    • Jovo Jamnica

     Nikoli v zgodovini ideje o Veliki Srbiji, Slovenske dežele niso bile cilj Srbov.

     • joza joza13

      Zanimivo, a ne?
      Ampak Srbe pa imamo ves čas na večini ključnih gospodarskih in političnih položajih…

     • Jovo Jamnica

      No, no. A so temu krivi Srbi???

     • joza joza13

      Neeee – p**** ti m******…. Slovenci so krivi!

     • Jovo Jamnica

      Seveda smo Slovenci krivi. Že tam, pred koncem WWI, je na Dunaju vodja Jugoslovanskega kluba, Anton Korošec, prebral Majniško deklaracijo in smo na tem temelju, leta 1917 podpisali Krfsko deklaracijo s Kraljevino Srbijo, čeprav smo bili s Srbijo v vojni.

     • joza joza13

      To nima z današnjo situacijo veliko skupnega.
      Razloge je mogoče prej iskati v velikem povojnem pokolu majhnega naroda in potem… s kaznijo – preseljevanju Srbov v Slovenijo, ki smo jo po padcu Kavčičeve vlade Slovenci skasirali.

      Gre torej za slovenske izdajalce – od Korošca dalje.

     • Jovo Jamnica

      Večina Srbov je na tla Slovenskih dežel stopila šele po Zedinjenju s Kraljevino Srbijo v Kraljevino SHS. Takrat je Rudolf Maister dobil komando iz Srbije. Seveda je bilo srbskim vojakom v naših deželah jako všeč in kdo bi se jim potlej čudil, da se niso na vrat na nos vračali na svoja domača ognišča? Posebej, ker jih nihče tja nazaj niti preganjal ni. So se pa bojda dobro razumeli z uskoki, ki so kot njih predhodnica bili prišli v naše kraje, od naše gospode vabljeni in čaščeni, in se tukaj tudi ustalili že tam v 16. stoletju, koj za Kočevari.

     • KP

      Ti nisi kriv,saj nisi Slovenec. Nič skrbet.

     • Jovo Jamnica

      Nisn čisti. Sn en četrt Nemca. Pa nemški priimek tut nosim. Nas je sam devet f Sloveniji.

     • KP

      Tričetrt Čefurja,četrt Švaba? Slabše ne gre?

     • Jovo Jamnica

      He, he, he. Se ti nea zdi, da bi se jas fsaj malo jezo, če bi blo to res???

     • KP

      Zakaj bi se,če pa je res. Kar pomiri se zdaj.

     • Jovo Jamnica

      Ja zakaj neki??? Tu na portali se ja skoro fsi sekirajo, ko jih kaj peče… Za to sn pa jas špecjalist. LOL
      Peče???

    • RATATA

     Tisti oni v sfrj so dobro vedeli, kdaj se ustavit z zavzemanjem zahodne meje proti Ita in Aut, ki so jo hrabro branili naši teritoralci in miličniki!!
     Četudi so srbi imeli apetite, so imeli prioriteto v Bosni in na Hrvatskem, Slavoniji in po Dalmaciji, saj jih v Sloveniji ni nihče ogrožal in jih še vedno ne!
     Nacišovinistični hrvati so pa tedaj in jih še vedno življenjsko ogrožajo (Srbe namreč), zato so jih tudi v operaciji Oluja 05.08.1995 s pomočjo zda in z blagoslovom vatikana več kot 200.000 (civilistov) pregnali, da so si olajšali politično življenje.
     Zdaj, kdo je smotan jaz vem (pa ne povem, še), zakaj je smotan, mi pa ni čisto jasno!
     Dejstva pa povedo tako, kot sem jih navedel.
     Vprašaj se raje, sakaj slovenske punce in ženske niso ubogale Franceta Presherna (poišči kitico v Zdravici …. “v njih sklepajte zakone …. naj sinov, zarod nov iz vas bo strah sovražnikov…”).

     • joza joza13

      Evo, tu si vse povedal – položil si glavico na žebljico! Tudi na moje spodnje vprašanje si delno odgovoril – “v Slo niso bili in niso ogroženi.”
      Priznam, da je bilo sedaj to vajino (enciklopedično) razpravo zanimivo spremljati. Kljub temu pa nadaljuj tisto o smotanem.. -;). Se mi zdi, da še nekaj je…

     • RATATA

      Veš, zelo nerodno mi je, da moja domovina ne premore nobenega mednarodnega pravnika!! Pustimo tiste, ki sami sebe razglašajo da so, ona bula na katedri je že pred 15imi leti razglašala, da je Slovenija nekakšna “PRIKRAJŠANA” država, kar se tiče morja in morske obale ter stika z mednarodnimi vodami (ampak glej, že tista točka T5 je bila vseskozi stik).
      Hrvati si od nekdaj in čedalje bolj želijo tudi po kopnem mejiti na Italijo in na Avstrijo in komaj se zadržujejo glede tega.
      Prav ima v delu tudi habibi6, ko govori o velikosrbijanskih poslih in težnjah … toda glede osamosvojitvenih razglasitev in zdajšnjih mejnih sporov s hrvatsko, za katere smo popolnoma sami krivi in odgovori je že v mojem uvodnem in drugem stavku.
      Torej razglasitev, kaj se osamosvaja je problematična. Principi in pravila internacionalnega prava so jasna in sledljiva! Pustimo sancinovo barabinko in tiirka, pa švarcmanco in brglezbiko in pavlihata …. to je null koma jozef, ker je v temelju zgrešeno, saj za izhodišče jemljejo socialistično republiko Slovenijo in mešajo nekakšna avnojska jajca … in samoodločbe naroda in druge bullšite!
      …… !!!……tole kar prilepim :
      bistvo problema, ki tiči v “nedokončani osamosvojitvi”! Osamosvojitev Slovenije/slovenskih dežel bo dokončana, ko bo politična in vsa družbena javnost opazila, da je z razglasitvijo osamosvojitve dne 26.6.1991 iz bivše države izstopilo tisto, kar jo je dne 1.12.1918 s proklamacijo o “ujedinjenju” v Beogradu sestavilo s Kraljevino Srbijo.
      Dokument o “ujedinjenju” pove, da so južnoslovansko državo, nazadnje imenovano SFRJ, sestavile Kraljevina Srbija in ZEMLJE države SHS. Z razglasitvijo dne 26.6.1991 v Ljubljani so iz zveze izstopile slovenske DEŽELE/ZEMLJE (države, imenovane Republika Slovenija), kajti dne 1.12.1918 sta bila subjekta internacionalnega prava, upravičena vzpostavljati novo internacionalno pravno stanje, le Kraljevina Srbija in slovenske dežele, ki so na podlagi suverenovega ustavnega dokumenta Manifesta mesec dni pred tem (31.10.1918) v Ljubljani razglasile in vzpostavile zvezo slovenskih dežel. Preostali teritorij nove južnoslovanske države pa je bilo s strani antantne zaveznice Kraljevine Srbije okupirano ozemlje poražene Kraljevine Ogrske. Mirovna konferenca v Parizu je to okupirano ozemlje prepustila Kraljevini SHS (obenem sprejela na znanje sporazum o “ujedinjenju ZEMALJA države SHS sa Srbijom” z dne 1.12.1918). Sporazumi v Trianonu, Rapallu in Rimu pa so uredili preostala, zlasti mejna vprašanja (npr. prevzem slovenske DEŽELE/ZEMLJE Primorske, mesta Zadar in dotlej neposredno Budimpešti podrejenega pristanišča Reka s strani Kraljevine Italije)
      Ker je Republika Italija (z Osimom) dokončno vrnila Jugoslaviji deželo Primorsko (Venezia Giulia – Julijska Benečija imenovano) z Reko in Zadrom vred a brez Trsta in Gradiške z večjim delom mesta Gorice, in je to stanje ponovno potrdila s sporazumom z osamosvojeno Republiko Slovenijo, je s tem internacionalno pravno potrjeno, da se je z razglasitvijo osamosvojitve Republike Slovenije dejansko osamosvojilo tisto, kar je v povezavo, nazadnje imenovano SFRJ, dne 1.12.1918 vstopilo. Da so se torej osamosvojile ZEMLJE države SHS (slovenske dežele) ki so s Kraljevino Srbijo sestavile južnoslovansko državo.
      Ko bo slovenska politična in vsa družbena javnost dojela to pravno veljavno dejansko stanje stvari in skladno s tem ravnala, bodo sami po sebi rešeni – ali se bo pričel učinkovit proces njihovega reševanja – tako problemi poteka države meje slovenskih dežel, kot tudi problemi z volitvami, saj bodo slovenske dežele znova – po sto letih ideološke, tribalistične diktature – volile svoje države zbore (kakor opominja nikoli razveljavljeni suverenov Manifest z dne 16.10.1918) in v svoje zvezne organe (vlado in parlament v Ljubljani) delegirale svoje predstavnike.

      Osamosvojena zveza slovenskih dežel je temelj pomiritve na sosednjem Balkanu – saj pomeni de facto STOP šovinizmu in plemenskemu ekspanzionizmu v jugovzhodni soseščini.
      Brez tega je vsa Evropska zveza eno samo prazno frazarjenje.

      to je objavljeno tukaj: http://www.domovinasospomini.eu/blog/2018/06/
      in tu, na tej strani so dejstva.

    • RATATA

     Bi pa še tole moral reči:
     eu je pomagala ustoličit mesića za preds.predsedstva sfrj. Zakaj je ravno on moral biti na tistem – najvišjem položaju ob A.Markoviću? in zakaj j S.Mesić poročal, da je izvršil “nalogo”?
     Kakšno nalogo??? ja vojna je morala bit, če je hrvatska hotela svojo državo!
     Hrvatski država ni pripadala sama po sebi, lahko je nastala le z dogovorom ali z vojno. (Tudi Katalonija brez dogovora ali vojne ne more kar nastati!, saj jo je Španija v 16. stol. vojaško premagala.).
     Pa še nekaj te vprašam, zakaj so pa pravoslavni srbi v Beli Krajini “pridni”? Volijo pa tisto, kar se jim ponudi.

    • Hun

     vecjih bedarij pa se ne…kdo pumpa s takimi debilizmi

    • KP

     Z vsem se kar lepo strinjam,le tisto o srbskih obveščevalnih službah je bedarija. Mi imamo v politiki veliko več prosrbskih politikov,beri ogromno,prohrvaških pa ne. Srbi pri nas take službe sploh ne potrebujejo. Uporabijo samo že raspoložljiva sredstva,beri čefurje,pa je to to. Mi gre kar na bruhanje,ko so naenkrat vSloveniji menda pravi hit neki retro izdelki iz bivše Jugovine. In nas prepričujejo s tem,kako je včasih bilo vse lepo in fajn in sladko,kot na primer tedanji bonboni in keksi. NI BILO! Fuck off,Jugoslavija!!!!

   • Hun

    hrvati bodo kmalu kot Izraelci..zmagovaln narod lahko pocne kar hoce..seveda ce kupujes orozje iz Izraela in ZDA

    • RATATA

     In če govoriš angelski jezik, kot hrvatski šaman naše ministrce za finance, ki ji je zrihtu desca in še marsikaj…
     Ni težko bit uspešen, če si mdr. podprt od vatikanskih jezuitov in sionistično-panevropske komisije eu v borbi proti pravoslavju, ob tem so pa še muslimani cvijet hrvatststva (po poglavnikovo)!

    • tramal

     Močna hrvaška je garant da vi srbini nikoli več ne boste prišli do kolpe.

     • Hun

      naivnez…Hrvati jim na sirok odprejo mejo…kot so to ze storil

     • KP

      Lepo je,da držiš s svojimi,Srbine. Ampak tokrat se spet motiš. Kot ponavadi..

     • Hun

      hrvoje ne seri

     • KP

      A misliš,da ste v Sloveniji samo Hrčki in Srbijanci? Nekaj pa nas je tudi še Slovencev,na vašo žalost,a ne?

     • Hun

      ma mojo zalost..hehe..zakaj ze?

     • xtc

      Hrvati so vedno zatolkli pravoslavce-še sedaj v Moskvi najprej Srbine nato so nas k* nabili še Ruse.

     • Hun

      as ti hrvoje

     • xtc

      Dobr so pravoslavne pos**********

     • Hun

      usta ja ustase svi

   • Clemen J.

    Dej ne bluzi, poglej si Miloševičev posnetek, ki pravi da bi mogli vse slovence potolčt. Ne spreminjaj dejstev in ne laži o nekih kvazi dobrih srbskih politikih.

    • RATATA

     Pripni link.

 • večni srb

  Sami potomci srbov se menimo in kritiziramo nacionalistične svetinje, lol :)

  Potomci hrvatov so tiho, saj že vse piše v člankih, ki so edino kar si bo zgodovina zapomnila :(

  • Jovo Jamnica

   Hrvati so tiho tudi zato, ker je nepremično imetje pomorjenih ustašev, prišlo po letu 1945 v roke nekim drugim Hrvatom in to imetje je danes v lasti Hrvatov, ki leta 1945 niso bili še niti rojeni.

 • Olga2345

  Kučan je zločinec in veleizdajalec, ki mora dosmrtno sedeti!

  • Caetano

   Razorožitev TO po dogovoru med udbo in KOS leta 1990, paktiranje z Miloševičem, Markovičem, Čošićem in komunističnim vodstvom JLA, ki je obnovilo jug. partijo. Koliko ima ta masla na glavi samo v tem obdobju osamosvajanja!

 • KP

  Joj,kakšna šoda bi to bila….Še večja bi bila,če bi v njem bila naša sedanja vlada….

  • Caetano

   Tupurkovski in Bogičevič sta bila osovražena, ker nista že marca 1991 podprla vojaškega udara JLA, ki sta ga podpirala Miloševič, Jovič in tudi Bulatovič. Mesič je pa bil agent JLA, dvojni agent, ki so ga uporabljali sicer tudi za stike z zahodom. Za njegovo pravo vlogo pa je vedel tudi Markovič, ki je bil za vojno v Sloveniji iz razloga, da se hrvaška pri pogajanjih po pričakovanem naglem slovenskem porazu ponudi kot ”zlata sredina” in doseže zase dobro pozicijo. Tako, da se je tudi Mesič po eni strani JLA zameril. Za Markovičev načrt je vedel in bil z njim sporazumen tudi Kučan. Tako bi ostala prenovljena Jugoslavija s središčem v Zagrebu, če bi to uspelo. S tem je soglašal tudi Tudjman. Po neuspehu se je pa Kučan spet obrnil na Miloševiča in Čošića in prek odposlancev dal zagotovilo, da slo komunisti ne bodo več podpirali Markovičeve vlade in bi se raje vrnili na predhodni dogovor z Miloševičem.

 • šmentanamuha

  Tale komplot, ki ga poskušajo naprtiti na rame Janši in Krkoviču, je Kučanovo delo. Bila sem na predstavitvi knjige Drage Potočnjak Skrito povelje in takrat se mi je to zdelo res kot nekakšen namerni umor, vsaj tako je stvari predstavila in morda tudi sama v to verjela. Zdaj ko poznam tudi vojaško ozadje celotne zadeve, ki ga je pojasnil Krkovič, vidim, da gre spet za še en spretni manever kučanovih, ki zlorabljajo osebno tragedijo neke družine za manipulacijo z javnim mnenjem. Potočnjakova se niti ne zaveda, da manipulirajo z njo. Če bi bilo karkoli od tega, kar trdi, res, sodišče ne bi oprostilo Krkoviča. To je samo prefinjen način, kako poskušajo omadeževati osamosvojitelje. ki se jim moramo zahvaliti za njihovo prisebnost in bojno pripravljenost, da so uspešno speljali odpor in vojno za Slovenijo. Da je temu res tako, je dokaz osnovnošolska zgodovina, kjer se o osamosvojitveni vojni ne učijo niti besedice, saj bi tako morali dati priznanje tudi Janši, Krkoviču in vsem, ki so bili pripravljeni, ko se nam še sanjalo ni, za kaj gre.

 • Gr Enze

  KOMUNISTI LAŽEJO , KRADEJO , UBIJAJO , MORIJO TO NISO LJUDJE SPLOH PA NE SLOVENCI !

 • cosmosjasnovidec

  Če strahopetni tovariš “milan kurćan” ne bi bil tak posranec,da se je zabarikadiral v podzemne kleti in tam ves posran in poscan trepetal bi lahko bil na enem od helikopterjev kateri je bil sestreljen.
  ————————————————————————
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec

 • Ponosen Slovan

  A sem jaz kaj zamudil? Od kdaj sta parlament in predsedniška zgradba v Rožni dolini?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!