Na današnji dan leta 1991 je general JLA Konrad Kolšek napovedal vojno Sloveniji

Vojna za Slovenijo, ki se je začela 26. oziroma 27. junija 1991, se je končala s podpisom Brionske deklaracije 7. julija 1991. Na fotografiji: slovenska teritorialca na osvojenem tanku JLA (Foto: Peter Lemut).

27. junija 1991 je Konrad Kolšek, poveljnik 5. vojaškega območja, Sloveniji oziroma slovenski vladi napovedal vojno z zavzetjem mejnih prehodov in napovedjo bojne uporabe enot. Čeprav je bil Slovenec, je do konca ostal lojalen jugoslovanski armadi in slovenske osamosvojitve ni podpiral.

Slovenija je 25. junija 1991 razglasila svojo samostojnost. Že 26. junija je Jugoslovanska ljudska armada (JLA) začela z agresijo nad novoustanovljeno državo. 27. junija 1991 je Konrad Kolšek, poveljnik 5. vojaškega območja, Sloveniji oziroma slovenski vladi napovedal vojno z zavzetjem mejnih prehodov in napovedjo bojne uporabe enot. Iz dokumenta je razvidno, da je Kolšek napovedal zasedbo vseh mejnih prehodov in da bodo nalogo brezpogojno izvršili, vsak odpor pa bodo zlomili. Slovenske sile so zaustavile napad jugovojske in dosegale vse več odmevnih uspehov, vojna pa je bila po zaslugi takratnega političnega vrha končana 6. julija 1991.

Čeprav je bil Kolšek Slovenec in je izvedel agresijo nad lastno državo, se mu je po vojni uspelo vrniti v Slovenijo, poleg tega pa je prejel še slovensko pokojnino. Da se je Kolšek lahko vrnil v Slovenijo in si uredil status običajnega državljana, je kriv nihče drug kot Milan Kučan, ki se je z njim in nekdanjim predsednikom zveze borcev Ivanom Dolničarjem ter generalom JLA Šehovićem pogovarjal o statusu in položaju jugo oficirjev v Sloveniji, kar je leta 1993 v svojem poslanskem vprašanju izpostavil takratni poslanec Slovenske nacionalne desnice Sašo Lap. General Kolšek je dobil povrnjena tudi vsa najvišja državna odlikovanja.

Konrad Kolšek (Foto: Wikipedia)

Proti Kolšku je ministrstvo za obrambo leta 1993 vložilo kazensko ovadbo, da je storil kaznivo dejanje služenja sovražnikovi vojski, saj je bilo evidentno, da je kot Slovenec sodeloval v sovražni vojski, ki je izvedla agresijo na Slovenijo. Sodišče ga je opralo vseh obtožb z utemeljitvijo, “da Jugoslovanska ljudska armada v času poveljevanja Kolška ni bila sovražna armada” in da lahko o sovražniku govorimo šele po 18. oktobru 1991, ko se je iztekel trimesečni moratorij po slovenski neodvisnosti. Kolšek je umrl aprila 2009 v celjski bolnišnici.

Janičarji- slovenski generali, ki so se borili na strani JLA 1

C. Š.

 • Peter

  Spet zavajate.
  General Kolšek je hotel zavzeti mejne prehode, da bi omogočil krajše čakanje naših državljanov, ki so hodili na gnili zahod kupovat stvari, ki jih je bilo v Jugi v izobilju, no…

 • Steiermark

  Kreten jugoviški, niti slovensko ni znal zapisati svojih groženj! Nepismeni idiotski krampus, kakršnim spada tudi kratkonoga izdajalska spaka in še mnogi rdeči zmazki, ki nam danes še vedno ukazujejo in se neozirajoči se na rezultate volitev, rinejo na vrh oblasti! Golazen! Fuck jou, drhal rdeča jugosrbska!

 • totex39

  Kolšek ni bil Slovenec, ampak agresor na Slovenijo, ko je napovedal, da bo vsak upor zlomljen, kajti na tak način bo potrebno Slovenijo disciplinirati.
  Vse ostalo, kar so mu pol podelili in uživanje v Sloveniji je pa največja svinjarija tistega časa.

  • KP

   Mislim,da je prišlo do napak v excelu…

  • Gr Enze

   ĆEFUR

 • soc

  Ma kaki Kolšek. Po liniji komandiranja je izvršil (pa menda ne v celoti) ukaz nadrejenega, ve se koga – nikoli ne bom pozabil besed tega glavnega jastreba v JLA, že 6 let pokojnega generala Adžića, ki je na TV z grobnim glasom obsodil Slovenijo na uničenje. Brrrrr…. Tega norca, frustriranega potomca ustaških žrtev, so hvala bogu prisilno upokojili februarja 92, le nekaj letal je pred tem poslal nad nas.

  Marjan Čad in Konrad Kolšek. srbofilna JLA golazen slovenskega porekla, ki se je lepo mirno integrirala s pomočjo murgelske podgane in njegovih podrepnikov v državo, ki sta jo hotela po ukazih uničiti. Skupaj s tisoč podoficirji in oficirji srbskega porekla ter njihovimi prav tako srbskimi družinami. Kučanov Plan B, če intimna opcija propade.

  • domovina mili dom

   Ne bo dolgo, ko bodo murglje organizirale pohode na grobove izdajalcev in jih slavile kot osvoboditelje.

 • Vera

  Še danes po 27 tih letih imam vse v spominu, kaj smo doživljali , kaj so nam po TV sporočali iz Cankarjevega doma . Kacin je bil posrednik pred mikrofoni . Vsake slike krutih napadov na prepreke ( vagone, tovornjake itd ) , ter na prvo žrtev ( Šincik ) v Miklavžu pri Mariboru imam še sedaj v spominu . Ljudje so se goloroki uprli agresorju , saj so bili na naši strani dobri pogajalci, ki so znali marsikaj hujšega preprečiti. Na Ptuju so vojaki sovražne JLA ustrelili v nogo električarja , ki je kasarni izklopil električni tok . Ormož in Gornja Radgona sta bila v plamenih , saj so hoteli prodreti naprej v osrčje Slovenije . Nič hudega sluteči vojaki JLA so se kar hitro začeli predajat, ko so izvedeli, da so jim predpostavljeni lagali , češ, da je Slovenija napadena od druge države . Naša slovenska stran jih je oskrbela z vsem potrebnim, da so šli domov v svoje nekdanje republike , siti, preoblečeni in še denar za na pot so dobili . Vsi generali in drugi, ki so nas napadli, bi morali kazensko odgovarjati pred evropskim sodiščem v Haagu , saj zločini proti človeštvu ne zastarajo !

  • Peter

   Sam sem bil v Šiški in videl, kako so letala napadla oddajnik na Krvavcu.
   Ampak, verjetno sem samo sanjal, ker baje JLA sploh ni bila agresor ampak prijateljska armada, ki nas je pod kučanovim vodstvom osamosvojila, no.

 • xtc

  Kučan 6CO je privlekla vso Yugovinarsko JNA oficirsko bando nazaj in SLO jim izplačuje penzije namesto da bi jim to Beograd,saj je tam bil niihov penzijski fond.
  In nobena država ne jemlje izdajalcev nazaj,kvečjemu jih obsodi na smrt,samo Slovencelj ni so taki idioti.

 • totex39

  Za vse to, kar se je dogajalo 27. 06. 1991 je sigurno vedel Kućan, kar je že najavil v svojem nagovoru ” danes so dovoljene sanje, jutri je nov dan”.

  • Peter

   Seveda, takrat so se tanki na Vrhniki že ogrevali…

   • samotoje

    V mariborski “kadetnici” je že od aprila 1991 mrgolelo srbskih specialcev iz Niša, ki so grozili slovenskim vojakom, zadnji generaciji vpoklicanih. Vsi so se bali strela v hrbet.

    • Peter

     Ja, zakaj misliš, da so poslali slovenskega pilota nad nevarno območje?
     Zato, da bo zdaj Dragica Podočnjak pisala knjige in tov Merlakova tožila državo?
     Rajtam, da ne, no.

 • Kučko pod pručko

  Večna slava in večno prekletstvo

  In najintimnejša Kučanova opcija se je pričela uresničevati. K sreči smo imeli dovolj domoljubnih junakov, da smo našo domovino obranili pred zunanjim in notranjim sovražnikom.

  Naj bo večja slava vsem neustrašnim junakom in večno prekletstvo vsem kolaborantom v Veleizdajalcem na čelu!!!

 • RATATA

  Trimesečni moratorij se je iztekel osmega oktobra (08.10.1991) in takrat je šele hrvatska lahko razglasila “raskisanje veza” s sfrj, zato niti slučajno ni bila stranka v postopku sporazuma o arbitraži glede določitve o poteku meje med državama!!
  Tudi na brionih ni bilo predstavnikov hrvatske, bili pa so hrvati kot predstavniki preostanka sfrj, saj so ravno hrvati zasedali vse faking odločevalske pozicije!
  Eksaktnosti prosim.

 • soc

  Rdečkarji, komunisti, s šefom partije na čelu, so ga vzeli v zaščito, češ, služil je državi, ki ji je prisegel lojalnost, kar je pravzaprav hvalevredno.

  Rdečkarji, komunisti, s šefom partije na čelu, so 1941-4 pobili vse, ki so služili državi Karađorđevićev, ki so ji prisegli lojalnost. Ker je to zločin proti narodu.

  Murgelska podgana, lahko to dihotomijo z vsemi svojimi medijskimi odvetniki pojasniš?

 • montyamp

  Žvepleni se še ni stegnu ???

 • montyamp

  Hahaha , o”t”por bo zlomljen .
  Potem pa so se zlomili murglosrbi .

 • KP

  Še vedno upam,da bo takele tičke enkrat doletela pravica….Grdo rečeno,ampak za vse te naše strice bi bil še najboljši romunski scenarij. Saj zato pa so se takrat do konca usral,ko so to videli naši komunisti in so morali navidezno,za nas butast folk sestopit z oblasti….

  • RATATA

   In se preimenovat v stranko demokratične prenove SDP. Zdaj pa P ni več potreben, ker ni treba nič prenavljat.

 • KP

  Včeraj se na TVS gledal oddajo Dosje -Slovenska pomlad. Precej realna slika dogajanja tistega časa. Sploh pa,glede na naš Erteve…

 • stajerc5

  Ce rdeci sestavijo vlado, mu bodo sigurno postavili spomenik zraven sloserja v Veleju…

 • Gr Enze

  BARABE KOMUNISTIČNE ŠE VEDNO SO ISTI SAMO ZA SVOJE RITI JIM GRE KAR POGLEJTE KUČANOVO PODGANO IN CGANA SRBIJANA MARŠ BANDITI LOPOVSKI KRADEJO OD 1941 LETA NAPREJ PA ŠE NIMAJO DOSTI !!! DO KDAJ ŠE ????

 • Osti jarej

  …in do svoje smrti l.2009 ,je mirno živel v sloveniji

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!