Na Pristavi obeležili 28. obletnico sprejetja dokumenta vojaškega zavarovanja državnega osamosvajanja; govornik Janša opozoril, da slovenska šola in mediji niso poskrbeli, da bi se spomin na te čase ohranil

Foto: Demokracija

Na Pristavi nad Stično je potekala svečana slovesnost ob 28. obletnici enega najpomembnejših dogodkov za slovensko osamosvojitev, ko so 7. septembra 1990 sprejeli in potrdili dokument za vojaško zavarovanje državnega osamosvajanja. Vsebina direktive je bil tajni bojni načrt, ki bi ga uporabili v primeru agresije JLA, načrt pa je bil izveden v času osamosvojitvene vojne leta 1991. Slavnostni govornik je bil takratni obrambni minister Janez Janša, svečanosti pa so se udeležili vsi pomembni členi tedanje odločitve.

Slavnostni govornik na Pristavi nad Stično, Janez Janša, je dejal: “Ta dogodek je bil posledica vsega tistega, kar se je dogajalo spomladi leta 1990. Predvsem posledica prvih večstrankarskih volitev v Sloveniji in razorožitve slovenske teritorialne obrambe, s čimer se je pravzaprav vojna za Slovenijo začela.”

Direktiva za ravnanje Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) v primeru agresije JLA na Slovenijo je bila pred 28 leti sprejeta v Partizanskem domu na Pristavi, kjer so se skrito javnosti srečali Janez Janša, tedanji obrambni minister, Tone Krkovič, načelnik MSNZ, Vinko Beznik, poveljnik specialne enote policije, Igor Bavčar, tedanji notranji minister, in Jože Kolenc, poveljnik posebnih enot policije. V teh dokumentih so jugoslovansko JLA prvič jasno opredelili kot morebitnega agresorja oz. kot ključno nevarnost za slovensko osamosvojitev. In še danes se marsikdo dela, kot da se ni nič zgodilo. Da ni tako, pa je opozoril Tomaž Smole, podžupan občine Ivančna Gorica. “In mi vemo, da ni tako, in zato se vsako leto tu zberemo in počastimo ter obeležimo spomin na tiste dogodke, ko je skupina smelih mož zastavila načrt, kako se bomo izvili in uprli tistim, ki so želeli nadaljevati svojo politiko z drugačnimi sredstvi.”

Foto: Demokracija

Janša je še spomnil, da smo edina država na svetu, ki, recimo, po 28 letih nima niti enega spodobnega filma o tistih časih. O časih, ki so pravzaprav povzročili nastanek tiste države. Pri tem pa je opozoril, da se je treba teh dejanj in časov spominjati iz več razlogov. Nadaljeval je, da je treba ohranjati spomin in seznanjati po osamosvojitvi rojene generacije o takratnih dogodkih. “In slovenska šola v vsem tem času seveda ni poskrbela za to, da bi se ta spomin ohranil. In seveda tudi slovenski množični mediji niso storili ničesar, da bi bilo temu tako.”
In ker v šoli na žalost posvečajo premalo časa in prostora tem vsebinam, se Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) trudi to nekako popraviti. Mojca Škrinjar, podpredsednica Združenja VSO je povedala, da v njihovi pedagoški sekciji poskrbijo tudi za oblike dela mladih, organizirajo različne tabore, na katerih se otroci seznanjajo z dogodki ob slovenski osamosvojitvi, in zbirajo pričevanja vseh tistih, ki so bili udeleženi pri teh dogodkih. “Združenje VSO si bo vedno prizadevalo, da bo v slovenske učbenike za zgodovino prišlo več poglavij o slovenski osamosvojitvi in da bodo učitelji več časa posvetili temu.”

Foto: Demokracija

Ukradejo volitve, ukradejo zmago na volitvah, poberejo ti vse, kar ustvariš
Kot je še dejal Janša, po sagi po zadnjih volitvah in po sestavljanju vlade srečujemo ogrožanje slovenskega gospodarstva. Ukradejo volitve, ukradejo zmago na volitvah, poberejo ti vse, kar ustvariš. Na koncu pa še pišejo programe, s katerimi želijo ponavljati nek čas ali stanje, za katerega verjamemo, da smo se mu z osamosvojitvijo izognili. Propagirajo neko propadlo državo, njene simbole, vrednote v narekovajih in tako naprej. In včasih morajo stvari priti do nekega absurda. Ta absurd pa po Janševih besedah dobro ilustrira to, kar mu je nekdo dejal v pogovoru pred slovesnostjo, in sicer, da če bi Manevrska struktura narodne zaščite funkcionirala tako, kot danes funkcionirajo slovenske obrambne in varnostne službe, mogoče dve leti sploh ne bi opazili, da JLA obstaja.
I. K.